Articole medicale

20.01.2016

Nou la Arcadia: embolizarea hemoragiei cronice sau acute

Rețeaua Arcadia introduce o nouă procedură de radiologie intervențională: embolizarea hemoragiei cronice sau acute.

Acest nou serviciu medical va fi oferit de către o echipă medicală coordonată de dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic specialist Radiologie, specializat în tehnici de Radiologie Intervențională.
Adăugarea embolizării hemoragiei acute sau cronice în portofoliul Arcadia vine în contextul în care în 2014 și 2015 au fost introduse în premieră medicală regională primele 3 astfel de proceduri intervenționale: embolizarea fibromului uterin, a adenomului de prostată și a varicocelului.

Hemoragiile de cauză patologică reprezintă adesea o urgență medicală, punând viața pacientului în pericol, prin pierderea de sânge și dezechilibrul hemodinamic produs.
Gravitatea lor este amplificată și de faptul că adesea, acestea nu se exteriorizează și nu sunt evidente, cauzând intervenția medicală întârziată.
Embolizarea hemoragiei cronice sau acute reprezintă o alternativă modernă, minim invazivă și non-chirurgicală de terapie a pierderilor de sânge patologice. Procedura constă în blocarea vaselor de sânge cu un material resorbabil în totalitate, ce are un pH neutru și este tolerat foarte bine de țesuturi.

Dr. Mihai Jr. Crețeanu precizează: „Embolizarea hemoragiei este o intervenție cu o durată ce variază între 30 de minute și o oră, ce implică riscuri operatorii scăzute și care conservă integritatea anatomică a pacientului. Procedura se desfășoară în sala de angiografie, sub control radiologic, cu ajutorul angiografului de înaltă performanță." 

Principalii beneficiari ai intervenției sunt pacienții cu hemoragie la nivelul arterelor iliace interne, pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin sau cancer vulvar ce prezintă hemoragii, cât și persoanele care, indiferent de vârstă, doresc un tratament minim invaziv al hemoragiilor, fără anestezie generală sau transfuzii sanguine.
Un alt avantaj major al embolizării hemoragiei îl reprezintă externarea rapidă, a doua zi după procedură.

Mai multe detalii despre această intervenție puteți afla din următorul articol.

Radiologia intervențională este o subspecialitate a radiologiei care utilizează imaginea ghidată obținută cu ajutorul razelor X, pentru diagnostic și tratament. Conceptul de bază al acestei ramuri îl reprezintă utilizarea celor mai puțin invazive tehnici disponibile în prezent, pentru a reduce riscurile și a optimiza rezultatele terapeutice.

Procedurile de radiologie intervențională sunt moderne, sigure, eficiente și confortabile, fiind deja intervenții de primă elecție în numeroase afecțiuni, în Occident.