Articole medicale

22.10.2014

Persistenţă de canal arterial, tratată cu succes la Arcadia

Cardiologie intervențională pediatrică O nouă procedură de cardiologie intervențională pediatrică a fost efectuată în luna august la Arcadia, fiind vorba despre o închidere de persistență de canal arterial la un pacient de 5 ani. Echipa medicală a fost condusă de dr. Igor Nedelciuc și a inclus medici cardiologi, anesteziști, pediatri și asistenți medicali.

„Persistența de canal arterial reprezintă o malformație congenitală în care se menține după naștere o comunicare anormală între aortă și artera pulmonară. În mod normal, se acceptă un interval de o lună după naștere până la care poate întârzia închiderea acestui canal arterial, după care persistența lui este considerată o boală care trebuie tratată”, arată dr. Dan Iliescu, coordonatorul unității de cardiologie a rețelei Arcadia. Se recomandă ca tratarea bolii să se facă în stadii incipiente, pentru a evita complicațiile severe pe care defectul cardiac le poate produce în timp.

„La ora actuală, s-a renunțat aproape peste tot în lume la tratamentul chirurgical în favoarea celui prin cardiologie intervențională. Este o manevră cu riscuri mici, care nu impune incizie chirurgicală și care constă în introducerea pe cale venoasă sau arterială, până la locul defectului, a unui dispozitiv prevăzut cu două discuri legate între ele, ce se fixează la fiecare capăt al canalului, blocând astfel curgerea sângelui prin el. Intervenția durează sub o oră, iar procentul de reușită este de aproape 100%. Mai mult, pacientul nu necesită nici un fel de tratament sau supraveghere în viitor, inima sa revenind la parametri normali imediat după intervenție”, completează dr. Dan Iliescu.

Pentru doi soți din Fălticeni, județul Suceava, afecțiunea descrisă mai sus s-a transformat dintr-un subiect medical oarecare într-o experiență personală de viață, după ce fiul lor a fost diagnosticat cu persistență de canal arterial la vârsta de 3 ani și jumătate, în vara anului 2012.
Primele semnale de alarmă față de sănătatea micului Ștefan fuseseră ridicate de medicul de familie, care a identificat un suflu cardiac în timpul unei evaluări de rutină. A urmat o consultație la un cardiolog pediatru, după care părinții au fost îndrumați către un cabinet de cardiologie cu dotări avansate. Aici, diagnosticul de certitudine a fost formulat fără întârziere de către dr. Dan Iliescu, medic primar cardiolog și ecografist de mare experiență, care a identificat și evaluat persistența de canal arterial de care suferea Ștefan.

Din fericire, afecțiunea a îmbrăcat în acest caz o formă aproape asimptomatică, ceea ce a oferit familiei răgazul de a investiga suplimentar situația, de a cere mai multe opinii medicale și de a căuta cu răbdare soluția de tratament cea mai bună pentru fiul lor. „Am mers mai întâi la Târgu Mureș pentru a ni se confirma diagnosticul și, într-adevăr, tot ce ni se spusese inițial despre starea lui Ștefan s-a adeverit. Am aflat de asemenea că acolo nu se putea interveni decât prin operație pe cord deschis, soluția unei proceduri intervenționale fiind încă la început în România și disponibilă doar în centre private. Așa că am început să ne interesăm, să adunăm date de peste tot și să înțelegem mai bine care e diferența dintre cele două tratamente”, spune Mariana L., mama copilului.

Asigurând fiului lor o bună supraveghere medicală și controale periodice, părinții au așteptat timp de 2 ani până când au decis că a sosit momentul să rezolve problema de sănătate a lui Ștefan.
„Am vrut să se acumuleze mai multă experiență la noi în legătură cu procedura intervențională de care aveam nevoie, pentru că ne-a fost clar că aceasta e soluția cea mai bună pentru Ștefan și pentru noi. Operația a ieșit din start din discuție. În plus, știam de la medici că vârsta optimă e undeva după 5 ani și am vrut să o facem înainte ca băiatul să înceapă școala. După mai multe căutări și variante, am ales să facem intervenția la spitalul Arcadia, cu domnul dr. Igor Nedelciuc, și suntem foarte mulțumiți de alegerea făcută”, adaugă mama lui Ștefan.

Dr. Igor Nedelciuc, medic primar cardiologie intervențională, precizează: „Pacientul Ștefan L., în vârstă de 5 ani, s-a prezentat la unitatea de cardiologie Arcadia cu diagnosticul de persistență de canal arterial, în vederea închiderii percutane a acesteia. Deși diagnosticul era cunoscut de 2 ani, canalul nu era foarte mare și nu s-a dezvoltat o hipertensiune pulmonară, o complicație ce însoțește frecvent această malformație. Astfel, a fost posibilă așteptarea până la o vârstă la care inima să fie suficient de bine dezvoltată, pentru a diminua cât mai mult riscurile intervenției. Inițial am efectuat cateterismul cardiac, care a constat în introducerea unei sonde prin artera femurală, până la canalul arterial, și în injectarea unei substanțe de contrast pentru vizualizarea în detaliu a defectului și aprecierea exactă a dimensiunilor necesare pentru dispozitivul de închidere. A doua etapă a constat în închiderea propriu-zisă a persistenței, tot pe cale arterială, folosind un dispozitiv de tip Amplatzer – acesta constă într-un disc dublu realizat dintr-un aliaj special, care se poziționează sub control radiologic în interiorul canalului și închide complet comunicarea între aortă și artera pulmonară. Ambele intervenții au fost efectuate sub anestezie generală, având în vedere vârsta mică a pacientului. La copii mai mari sau la adulți, procedura se efectuează doar cu anestezie locală la locul puncției arteriale sau venoase, întreaga intervenție fiind impresionantă prin claritate, aparatură folosită și personal medical implicat, dar deloc dureroasă sau neplăcută pentru pacient. Rezultatul a fost favorabil, examenele ecocardiografice efectuate imediat după procedură, precum și controalele la distanță arătând închiderea perfectă a canalului arterial, fără șunt restant.”

Ștefan a trecut cu seninătate și răbdare prin întreaga experiență a intervenției și spitalizării, cucerind echipa medicală de la Arcadia cu drăgălășenia și cumințenia sa. Totul a decurs fără probleme, iar după o scurtă perioadă de recuperare, întreaga familie s-a întors acasă, la viața obișnuită.
Pentru băiat, episodul bolii congenitale de care a suferit poate rămâne acum doar o amintire specială, pe care să o povestească partenerilor de joacă sau colegilor de școală, ori poate fi lăsată definitiv în uitare. În fond, inima sa e acum perfect reparată, e la fel de bună ca a oricărui alt copil...