Articole medicale

30.04.2018

Premieră: Intervenție IFD (Ileal Food Diversion) pentru slăbit, realizată exclusiv în Spitalul Arcadia

Prima operație IFD (Ileal Food Diversion) împotriva obezității din regiune, a fost efectuată în premieră la Spitalul Arcadia, în beneficiul unei paciente care prezenta obezitate morbidă de grad III: un Indice de Masă Corporală (IMC) de 59,2 kg/m2 la o înălțime de 1,6 m, echivalentul a 151,6 kg. Intervenția IFD se adresează pacienților la care au eșuat alte tipuri de operații (montare de inel gastric ajustabil, intervenție anti-reflux gastro-esofagian ș.a.) și care au alterat peretele stomacului în porțiunea sa superioară.

Începutul anului a însemnat o nouă direcție de viață pentru Cristina Stere, în vârstă de 49 de ani, care, pe data de 4 ianuarie 2018 s-a prezentat la un consult bariatric în serviciul de chirurgie Arcadia.

Particularitatea cazului rezidă în antecedentele chirurgicale; problema obezității fiind prezentă încă din copilărie. De-a lungul timpului, pacienta a beneficiat de alte tratamente chirurgicale: în anul 2008 i s-a plasat un inel gastric ajustabil la intrarea în stomac; plasarea inelului a dus la o complicație, reprezentată de o fistulă gastrică cu peritonită. Această complicație a impus drenajul chirurgical al peritonitei, iar după o evoluție îndelungată, de câțiva ani, în care a persistat o supurație cronică, fistulizată, s-a decis scoaterea  inelului gastric în anul 2014. 

Pacienta a prezentat și alte operații în istoricul său medical, realizate toate prin deschiderea abdomenului și care au compromis accesabilitatea în abdomen: 2 sarcini extrauterine operate; apendicectomie clasică; peritonită pe colecistită gangrenoasă care a impus un drenaj în prima instanță prin laparotomie, iar ulterior colecistectomie efectuată tot prin deschiderea abdomenului; toate acestea ducând la formarea de multiple aderențe intra-abdominale. Istoricul medical prezentat limitează opțiunile chirurgicale minim-invazive pentru tratarea obezității.

Cristina Stere a beneficiat pe 2 aprilie 2018, în premieră regională, de o intervenție chirurgicală particulară, IFD (Ileal Food Diversion), fiind opțiunea adecvată pentru profilul pacientei.  

Diversia Ileală a mâncării (IFD) este special concepută pentru a evita porțiunea superioară a stomacului care a fost compromisă de complicațiile operațiilor precedente. Disecția și calibrarea stomacului se efectuează pe porțiunea inferioară, pe care s-a anastomozat o ansă de ileon, o buclă de intestin subțire distal, în Omega (Ω). Abordul minim-invaziv a permis eliberarea aderențelor multiple identificate intra-peritoneal și realizarea derivației gastro-ileale, prin care se restricționează cantitatea de alimente și se diminuează absorbția intestinală. Combinația dintre cei doi factori, restricția calorică și diminuarea absorbției prin ocolirea a 2 metri de intestin, asigură scăderea în greutate”, explică dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie Generală (adulți), medic specialist Chirurgie Pediatrică și Competență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică.

Cristina Stere a găsit la Arcadia soluția chirurgicală pentru slăbit, pretabilă în contextul antecedentelor chirurgicale. Pacienta a beneficiat în premieră regională de o intervenție modernă, realizată în Spitalul Arcadia.

IFD (Ileal Food Diversion) este o intervenție relativ recentă. Aceasta a fost publicată în 2015 de către profesorul Roberto Tacchino din Roma, fiind preluată de către mentorul meu formator din Belgia, Prof. Jean – Louis Allé, personalitate cu recunoaștere mondială în Chirurgia Bariatrică și Metabolică; cu care am avut privilegiul să lucrez și alături de care am îndrăgit chirurgia obezității. Puțini specialiști în chirurgia obezității stăpânesc și practică această intervenție în lume”, relatează dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie Generală (adulți), medic specialist Chirurgie Pediatrică și Competența în Chirurgia Bariatrică și Metabolică.

IFD este singura alternativă pentru persoanele obeze al căror stomac este inabordabil în porțiunea sa superioară din cauza antecedentelor chirurgicale. Spre exemplu, intervenția este indicată pentru persoanele care au beneficiat în trecut de intervenții anti reflux gastro-esofagian, având un montaj chirurgical de tip Nissen, la care un manșon gastric înfășoară intrarea esofagului în stomac, sau în cazul complicațiilor după un inel gastric ajustabil; situații în care fibroza cicatriceală instalată nu ar permite calibrarea prin agrafare, în securitate, a stomacului operat. Intervenția IFD necesită  un protocol pre și post operator identic cu celelalte intervenții bariatrice.

Spitalul Multidisciplinar Arcadia este primul centru medical din regiunea Moldovei care facilitează tratamentul chirurgical bariatric prin 6 intervenții bariatrice diferite, pentru a putea alege soluția chirurgicală adecvată fiecărui caz în parte. La Arcadia se realizează, în exclusivitate regională, chirurgia obezității printr-o singură incizie, tehnica SILS, aplicată cu succes în Occident; o metodă inovatoare de abordare a intervențiilor bariatrice.