Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Prevenirea și reducerea vergeturilor

Dr. Claudia ArtenieVergeturile sunt cicatrici liniare dermice însoțite de atrofia dermului. Pe piele apar sub forma unor dungi roșii-violacee (în primele luni de la debut) sau albe porțelanii (după 3 - 6 luni de la apariție), de obicei la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor, feselor, trunchiului. Sunt mai des observate la femei, dar pot apărea și la bărbați.

De ce apar vergeturile?
 

Cauzele apariției vergeturilor sunt:

  • sarcina;
  • creșterea rapidă în înălțime în timpul adolescenței;
  • obezitatea;
  • prezența afecțiunilor endocrine (Boala Cushing);
  • utilizarea îndelungată (topic și per os) a corticosteroizilor (medicamente folosite pentru tratarea eczemelor, psoriazisului etc).

Unele persoane nu vor prezenta niciodată vergeturi.

Se pot trata vergeturile?
 

Tratamentul vergeturilor este unul de prevenție (topic) și de vindecare (dermatocosmetic). Tratamentul de prevenție se realizează cu produse hidratante și stimulatoare ale formării de neocolagen. Cu cât pielea va fi mai hidratată, cu atât mai mult scade riscul de apariție a vergeturilor. Produsele indicate sunt cele pe baza de vitamina A, E, pantenol, acid hialuronic. De asemenea, menținerea unei greutăți corespunzătoare înălțimii și sportul ajută la prevenirea apariției vergeturilor.

Tratamentul prin peeling chimic necesită de obicei mai multe ședințe, la intervale variabile de timp, în funcție de tipul peelingului (superficial, mediu). Recuperarea post peeling durează câteva zile, dar pacientul poate să-și desfășoare în continuare activitatea, nefiind necesar concediul medical. Este de preferat peelingul mediu, cu rezultate cosmetice bune pe termen lung.

Microdermabraziunea are rezultate minime pe vergeturi, realizând exfolierea unui strat superficial al pielii.

Injectarea de acid hialuronic și mezoterapia prin injectare necesită mai multe ședințe, la intervale variabile de timp, în funcție de pacient. Se pot realiza cu anestezie locală, astfel încât durerea percepută de pacient să fie minimă. Nu necesită timp pentru recuperare postintervenție.

Dermapenul/Dermarollerul este o altă variantă de tratare a vergeturilor. Se utilizează un anestezic topic cu 30 minute - 1 oră înainte de intervenție. Acele dermarolerului pătrund în piele și, odată cu ele, și substanțele folosite special pentru regenerarea vergeturilor. Necesită mai multe ședințe la un interval de 1 - 2 săptămâni. După tratament, pielea este roșie și, deseori, apare o senzație de arsură, care dispare în 1- 2 ore.

Radiofrecvența are rolul de tonifiere a pielii, diminuând astfel aspectul vergeturilor. Radiofrecvența fracționată este un tratament unic de restructurare a pielii, cu o perioadă minimă de recuperare. În radiofrecvența fracționată se produce o regenerare a pielii prin stimularea producției de colagen, acțiunea fiind doar la o anumita profunzime în derm, cu o lezare minimă a epidermei.

Laserele care se pot utiliza în tratamentul vergeturilor sunt: pulsed dye laser, laser Nd YAG 1064 nm, laser CO2 fracțional, IPL. Ca și celelalte metode, necesită mai multe ședințe în funcție de tipul vergeturilor.

Tehnica PRP este un tratament de rejuvenare realizat prin injectarea de celule autologe (proprii pacientului) – concentrat trombocitar activat din plasma proprie. Trombocitele eliberează factori de creștere implicați în autorepararea tisulară. Procedura se poate repeta la 3 - 4 săptămâni de la prima injectare.

Indiferent de metoda de tratament aleasă, pacientul trebuie să aibă așteptări realiste, deoarece nu se poate obține o vindecare completă. Răspunsul terapeutic cel mai bun se înregistrează în cazul vergeturilor recente. De cele mai multe ori, pacientul necesită o asociere a terapiilor, iar acest lucru este posibil în Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou