Articole medicale

22.10.2012

Prevenție și tratamente moderne în oftalmologie

Consultatie oftalmologie

1. Doamnă doctor, în oftalmologie, la fel ca în celelalte alte sfere medicale, succesul unui tratament depinde în mare măsură de stadiul în care este depistată boala. Când și în ce condiții ar trebui să începem vizitele periodice, de evaluare, la medicul oftalmolog?

Și pentru vederea binoculară unică, și pentru fiecare din cei doi ochi, primii 6-7 ani de viață reprezintă perioada critică în dezvoltarea vederii. Cu cât o afecțiune se instalează mai devreme, cu atât impactul asupra funcției vizuale este mai agresiv, astfel că orice problemă mono sau binoculară ce intervine în această perioadă poate avea consecințe ireversibile, provocând așa-numita ambliopie (dezvoltarea incompletă a vederii centrale, responsabilă de percepția formelor și detaliilor obiectelor). Depistarea și tratarea cât mai precoce a oricărei probleme evită în mare măsură instalarea ambliopiei sau facilitează tratarea ei, lucru posibil doar până la vârsta de 7-8 ani. Examenul funcției vizuale ar trebui să fie inclus în orice examen pediatric de rutină, începând cu prima lună de viață și continuând pe parcursul perioadei de sugar. Important este ca medicul oftalmolog să știe exact ce să caute: reflexul pupilar fotomotor, simetria ochilor, corneei, pupilei, poziția reflexului pupilar, mișcările ochilor, reacțiile copilului la diverși stimuli vizuali, inclusiv chipul mamei etc.

În jurul vârstei de 6 luni, putem deja utiliza pentru evaluarea oftalmologică aparatul PlusOptix, disponibil în cabinetul Arcadia, iar coroborarea rezultatului său cu celelalte examinări specifice vârstei poate orienta oftalmologul spre confirmarea sau excluderea unui diagnostic. În jurul vârstei de 2-3 ani, copilul începe deja să colaboreze la determinarea acuității vizuale cu ajutorul unor teste adaptate pentru cei mici, dar uneori sunt situații în care se impune o examinare riguroasă sub anestezie generală. Așadar, în absența unor probleme generale și/sau oftalmologice evidente (asimetrii oculare, strabism, pupilă albă, absența mișcărilor normale de urmărire a obiectelor apropiate etc.), vârsta recomandată pentru primul screening oftalmologic este de 6 luni – 1 an, urmând ca la 3 ani să se efectueze teste propriu-zise de determinare a acuității vizuale. În intervalul dintre screeninguri, părinții alături de pediatrul generalist sunt responsabili de monitorizarea bunei dezvoltări a copilului din toate punctele de vedere.

2. Strabismul este o problemă frecvent întâlnită la copii, astfel că vă rog să detaliați posibilitățile actuale de tratament ale acestei afecțiuni.

Strabismul reprezintă un capitol complex al patologiei oculare și se referă în esență la imposibilitatea celor doi ochi de a-și menține poziția normală. Cauzele strabismului sunt multiple, astfel încât și abordarea terapeutică este diferită. Uneori strabismul este prima manifestare a unei afecțiuni oftalmologice mult mai severe (cataractă, retinoblastom), care nediagnosticată și netratată la timp poate avea consecințe grave asupra funcției vizuale a copilului, în special în cazurile bilaterale. Cea mai frecventă cauză de strabism convergent, în special la copiii între 1 și 3 ani, este hipermetropia cu valori de minimum +3 dioptrii. Pentru că această formă de strabism se corectează cu ajutorul ochelarilor, medicul este obligat să măsoare cu precizie dioptriile, după administrarea de picături oculare ce au rolul de a relaxa complet mușchiul ciliar.

Alte forme de strabism sunt legate de mecanisme inervaționale aberante sau paralizii ale nervilor responsabili de mișcările ochilor, situații care de cele mai multe ori impun intervenția chirurgicală de întărire sau relaxare a mușchilor implicați. Indiferent de forma de strabism și tratamentul aplicat, realinierea ochilor nu este suficientă pentru dezvoltarea vederii. În acest scop sunt necesare metode combinate și susținute (luni sau ani de zile) de stimulare a ochiului afectat: ocluzia ochiului bun, exerciții ortoptice, teste de stimulare maculară etc. În Centrul de Oftalmologie Arcadia, diagnosticăm și tratăm corespunzător majoritatea cazurilor de strabism, nu doar la copii ci și la adulți, iar aparatul PlusOptix ne oferă varianta rapidă de a verifica existența unor vicii de refracție la copiii mai putin cooperanți, începând cu vârsta de 6 luni.

 3. Mulți dintre pacienții cabinetului de oftalmologie suferă de cataractă, o boală ce beneficiază astăzi de posibilități avansate de tratament. Care sunt la Arcadia facilitățile create pentru acești pacienți?

În primul rând este de menționat faptul că operația de cataractă se realizează astăzi, inclusiv la Arcadia, prin metode sigure, performante, moderne, cu ajutorul ultrasunetelor și printr-o agresiune minimă a structurilor oculare, atât de sensibile. Operația nu creează disconfort pacientului, durează câteva minute, anestezia necesară se realizează cu picături sau injecție perioculară, iar rezultatele intervenției sunt spectaculoase și schimbă radical viața pacientului. Evident, implanturile de cristalin pe care le folosim, alese în funcție de aspectele particulare ale fiecărui caz, sunt de cea mai bună calitate.

Dar dincolo de aceste aspecte strict medicale, sigur că am fost preocupați să oferim pacienților diverse facilități. Astfel, am creat pachete integrate de servicii pentru bolnavii de cataractă, cu preț discountat, în care intră toate serviciile medicale necesare pentru intervenția chirurgicală, kitul de implant de cristalin, toate consumabilele medicale și serviciile de îngrijire, precum și o zi de spitalizare. Pentru pacient, a rămâne în spital după operație sub supravegherea medicului chirurg este un avantaj special, care conferă siguranță și care ține de un standard superior de îngrijire, promovat în rețeaua Arcadia.

Un alt element apreciat de pacienți este acela că determinările oftalmologice suplimentare pentru intervenția de cataractă se efectuează de către chirurgul însuși în momentul consultației și nu în ziua intervenției chirurgicale, astfel economisind timp și scutind pacientul de stres suplimentar sau de neplăceri potențiale, cum ar fi aplicarea excesivă de picături în ochiul ce urmează a fi operat.

La Arcadia, un alt avantaj este însăși existența spitalului multidisciplinar, cu resurse avansate pentru orice fel de problemă medicală. În blocul operator, echipa de anestezie și terapie intensivă este prezentă permanent, 24 de ore din 24, pregatită să intervină eficient în orice moment, având în vedere faptul că majoritatea pacienților noștri sunt în vârstă, cu multiple comorbidități sistemice (în special cardiovasculare) și riscuri implicite.

În sfârșit, să menționăm programul de facilități pentru pensionarii cu venituri scăzute, care pot beneficia în Arcadia inclusiv de evaluări oftalmologice gratuite, astfel că bolnavii de cataractă primesc un examen oftalmologic gratuit și toate determinările suplimentare pe care le presupune intervenția de cataractă.