Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Rezecția segmentară este cura chirurgicală ideală, laparoscopică, pentru tratamentul chistului hidatic

Dr. ChichirauRomânia este o țară endemică pentru chisturile hidatice, o afecțiune ocupațională, datorită tradiției în creșterea ovinelor. Doi bărbați în vârstă de 37 și 40 de ani au beneficiat la Arcadia de tratamentul ideal al chistului hidatic: intervenția laparoscopică.

Chistul hidatic este o afecțiune ocupațională specifică tinerilor implicați în creșterea oilor și a altor animale; fiind frecventă mai ales în țările din Orient.  Afecțiunea consta in  prezența unui chist ( sfere), care conține puii unui parazit („Taenia echinococcus”) provenit de la animale.   

Procedural, operația clasică presupune realizarea unei incizii de mari dimensiuni, injectarea unei substanțe, deschiderea chistului și extragerea puilor parazitari împreună o membrană a chistului, pentru a efectua drenajul printr-o cavitate deschisă. Această metodă clasică necesită o spitalizare îndelungată pentru pacienți, care uneori poate ajunge la 30 de zile pentru că acel chist comunică cu un canal hepatic, prin care curge bila (fierea), lichidul secretat de către ficat.

Diagnosticul unuia dintre pacienți a fost suspicionat în teritoriu, fiind identificată o formațiune și i s-a recomandat accesarea serviciilor de imagistică Arcadia pentru obținerea unui diagnostic definitiv, stabilit printr-un examen radiologic, Computer Tomograf (CT), realizat la Centrul de Imagistică Medicală Arcadia. Diagnosticul chistului hidatic are o acuratețe de 99% prin examen CT. Chisturile au fost identificate și localizate în segmente greu abordabile prin laparoscopie, motiv pentru care majoritatea chirurgilor optează pentru varianta clasică a operației.

“Particularitatea constă în faptul că ambele cazuri operate laparoscopic au avut chistul localizat într-un segment foarte greu abordabil: segmentul 8 hepatic care are localizare posterioară și din acest motiv, foarte puțini chirurgi optează pentru laparoscopie. Rezecția segmentară este cura chirurgicală ideală laparoscopică pentru tratamentul chistului hidatic. În acest caz, s-a scos în bloc segmentul 8 hepatic cu tot cu chistul hidatic. Într-un caz chistul hidatic măsura 9 cm iar în celălalt caz avea 8 cm”, precizează Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Coordonator Centrul de Specialități Chirurgicale Arcadia.

Alternativa modernă, confortabilă pentru pacienți, este o chistectomie ideală în care abordul se face la distanță de chist; acesta fiind extras integral fără a îl deschide sau inactiva. Această metodă laparoscopică a fost cea mai bună opțiune pentru pacienții Arcadia. 

Medicii chirurgi cu experiență internațională efectuează proceduri chirurgicale de reparare, excizie sau rezecţie, reconstrucţie, înlăturare sau mică chirurgie. Până în prezent, peste 30.000 de intervenții au fost realizate în Centrul de Chirurgie Arcadia, cea mai modernă unitate de profil din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în 15 arii și specialități medicale.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou