Articole medicale

22.06.2021

Rinita alergică (febra fânului) la copii

Dr. Demetra Simona Axinte

Medic primar Pediatrie, Neonatologie

Rinita alergică (febra fânului) la copii

Rinita alergică sezonieră este o afecțiune inflamatorie cronică a mucoasei foselor nazale și ochilor care apare în urma unui contact cu un agent alergen, de obicei diverse tipuri de polen (arbori, buruieni, ierburi). Simptomele se manifestă în sezonul cald, de la începutul primăverii, până la sfârșitul toamnei. Afecțiunea are un impact direct, afectând calitatea vieții de zi cu zi prin manifestările sale deranjate, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Rinita alergică: simptome
 

Rinita alergică se caracterizează printr-o triadă foarte sugestivă de simptome: obstrucție nazală, rinoree și strănut. Rinoreea se poate manifesta printr-o secreție limpede, iritantă sau nu, iar strănuturile pot fi izolate sau în salve.

Alte semne:

  • prurit la nivelul valului palatin,
  • dureri la nivelul sinusurilor frontale.

Rinita alergică: tratament și prevenție
 

Terapeutică alopată constă în:

  • antihistaminice generale și locale: nu se folosesc înainte de vârsta de 2 ani și prezintă ca reacție adversă somnolența marcată;
  • corticoizi pe cale nazală: risc de a dezvolta uscăciunea mucosei nazale și de pierdere a mirosului;
  • desensibilizări specifice: sunt tratamente de lungă durată și nu se recomandă la copilul cu vârsta sub 4-5 ani.

Terapeutica homeopată oferă variante complexe pentru prevenție și tratamentul rinitei alergice.

Tratamentul preventiv va începe cu 1 lună înaintea datei preconizate pentru alergiile sezoniere și va continua după dispariția simptomelor (Apis – Poumon Histaminum – Pollens) sau premergător etapelor de expunere cu tratament specific pentru alergiile  la polen de tei, păr de pisica, ambrozie etc.

Tratamentul curativ este particularizat în funcție de:

  • caracterul secreției nazale: secreție nazală iritantă cu secreție oculară neiritantă (Allium Cepa) sau secreție nazală neiritantă cu lacrimare iritantă (Euphrasia officinalis),
  • secreție nazală neiritantă cu strănut în salve (Nux Vomica),
  • iritație la nivelul ochilor și nasului (Kalium Iodatum),
  • mâncărime la nivelul valului palatin (sabadila Officinalis).

În concluzie putem avea o viață mai ușoară în sezonul alergiilor, cu ajutorul tratamentului preventiv și al celui specific, țintit pe alergen. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor