Articole medicale

16.01.2018

Riscul cardiovascular și temperaturile scăzute

Dr. Ana Nicolae - Medic specialist CardiologieIarna este așteptată cu nerăbdare de copii, de toți cei care practică sporturi de sezon sau de cei care apreciază plimbările prin zăpadă. Pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, însă, expunerea la frig reprezintă un factor de risc, care poate conduce la complicații grave. Din acest motiv, recomandăm o atenție crescută asupra stării de sănătate.

Cum afectează temperaturile scăzute inima?
 

Frigul afectează în special copiii și persoanele în vârstă, persoanele care nu sunt obișnuite cu efortul fizic susținut sau practicanții sporturilor de iarnă care nu își iau precauțiile necesare.

Hipotermia reprezintă scăderea temperaturii corporale sub 35 grade Celsius, atunci când corpul nu are energie de a produce o temperatură internă suficient de ridicată. Simptomele includ lipsa coordonării, confuzie mentală, reacții încetinite, tremor, somnolență.

Tensiunea arterială crescută reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular modificabili și este influențată de factori ambientali și de stilul de viață adoptat. Expunerea la temperaturi scăzute poate duce la vasoconstricție (micșorarea diametrului vaselor de sânge și, în consecință, reducere afluxului de sânge) și tahicardie (accelerarea bătăilor inimii), determinând creșterea tensiunii sistolice și post-sarcină (inima pompează împotriva unei rezistențe crescute din partea vaselor de sânge). Scăderea temperaturii în mediul ambiant cu câte 10 grade Celsius determină o creștere a tensiunii arteriale cu câte 6,2 mmHG.

Temperaturile scăzute pot crește riscul de AVC (accident vascular cerebral) și de IMA (infarct miocardic acut). Riscul cardiovascular crește prin mărirea valorilor LDL -colesterolului, a tensiunii arteriale sistolice, dar și prin intermediul factorilor de risc moderni precum creșterea IL-6, CRP, fibrinogenului și scăderea vitaminei D. Pacienții cu infarcte miocardice recurente sunt mai susceptibili la scăderea de temperatură.

Cum ne putem proteja de temperaturile scăzute?

  • Se recomandă o temperatură de peste 18 grade Celsius în casă. Se pot folosi pătura electrică sau o sticlă de apă fierbinte pentru a menține o temperatură caldă în pat.
  • Rămâneți activ în exterior, evitați activitățile statice pe perioade lungi de timp.
  • Consumați băuturi și alimente calde pentru a-i oferi corpului energia de care are nevoie pentru a menține temperatura la nivel optim.
  • Evitați consumul de băuturi alcoolice.
  • Purtarea mai multor straturi de haine subțiri este mai eficientă în menținerea căldurii decât un singur strat de haine groase. O cantitate mare de căldură este pierdută la nivelul capului, de aceea este bine să purtați fular și căciulă atunci când ieșiți afară.
  • Evitați trecerea bruscă de la cald la frig, expunerea prelungită la vânt sau viscol, efortul prelungit în aer liber.
  • Perioada rece crește riscul de transmitere a virozelor respiratorii, care pot agrava bolile cardiovasculare. Din acest motiv, se recomandă vaccinarea antigripală pe perioada iernii.
  • Temperaturile reci cresc riscul de infarct de miocard. Se recomandă recunoașterea cât mai rapidă a  semnelor infarctului de miocard (senzație de presiune sau greutate la nivelul pieptului, cu iradiere la nivelul mandibulei sau la nivelul brațelor, cu durata de peste 30 minute, însoțită de anxietate, lipsă de aer, paloare, palpitații, greață, vărsături) și anunțarea imediată a serviciului medical de urgență.

Persoanelor cu boli cardiovasculare cunoscute li se recomandă respectarea medicației indicate de către cardiolog și adoptarea unui stil de viață sănătos. Orice nou simptom apărut brusc trebuie adus la cunoștința medicului.

O iarnă frumoasă, în care să vă bucurați de toate, sănătoși!