Articole medicale

29.07.2013

Secția de paliație Arcadia – îngrijire făcută cu suflet

Sectia de paliatieCând oamenii dragi ție sunt bolnavi, iar îngrijirea lor îți depășește puterile, când nu ai nici timpul, nici priceperea sau spațiul adecvat pentru a le oferi îngrijirea permanentă de care au nevoie, furtuna de sentimente cu care te confrunți este copleșitoare: responsabilitatea, spaima, vinovăția, grija, compasiunea, dorința de a le fi de ajutor se luptă în sufletul tău și îți răstoarnă toate prioritățile, singurul obiectiv fiind ca starea lor să fie cea mai bună pe care boala o permite.

Iar atunci când lași altora importanta misiune a îngrijirii persoanei bolnave, ai vrea ca ei să dovedească aceeași implicare, aceeași atenție, aceeași totală dăruire pe care le-ai avea și tu. În plus, te bazezi pe cunoștințele, competența și experiența lor, pe resursele lor net superioare, pentru a te asigura că îngrijirea medicală va fi de cea mai înaltă calitate.

Înțelegând în mod complex aceste nevoi și dorințe ale bolnavilor cu suferințe cronice și ale familiilor lor, Arcadia a deschis secția de îngrijiri paliative cu intenția ambițioasă de a oferi exact ceea ce oamenii așteaptă: îngrijire impecabilă, făcută cu suflet.

„Ne-am gândit mult la felul în care ne vom ocupa de pacienții secției de paliație, poate mai mult decât în cazul altor specialități, pur și simplu pentru că nevoile lor sunt mai complexe. Aici nu vorbim doar de medicină și servicii medicale, ci de a privi omul în totalitatea sa, cu problemele sale de sănătate dar și cu psihologia sa aparte. Acești pacienți trebuie să se simtă ca acasă, dar să fie îngrijiți ca într-un spital. Misiunea noastră este să le asigurăm o viață de calitate cât mai bună, să îi reabilităm la maximum posibil, să facilităm relația apropiată și consistentă cu familia și cei dragi, să dăm un răspuns pentru toate așteptările lor, inclusiv pentru cele de natură psihosocială sau spirituală”, precizează directorul medical Arcadia, dr. Sorin Nistor, medic primar pneumolog.

La Arcadia, secția de îngrijiri paliative beneficiază de 18 locuri, repartizate în rezerve elegante și confortabile, cu unul sau două paturi, ce oferă condiții excelente de îngrijire și deplină siguranță pentru pacient. Documentarea criteriilor de selecție pentru fiecare caz în parte, oncologic sau non-oncologic, se face pe baza dosarului medical al pacientului și a examinării acestuia, însă secția este în principiu deschisă tuturor persoanelor cu afecțiuni cronice, progresive, care produc disconfort, limitează activitățile zilnice și impun asistență permanentă și de lungă durată, inclusiv afecțiuni degenerative de natură neurologică sau psihiatrică.

Pot beneficia de decontarea CAS a serviciilor toți pacienții asigurați, indiferent de județul de reședință. Durata de spitalizare la Arcadia nu este limitată sau condiționată, ci depinde doar de opțiunea pacientului și a familiei sale. Admiterea pentru spitalizare în secția de îngrijiri paliative se face prin programare prealabilă, în ordinea solicitărilor și în urma avizului medical al șefului secției, fiind necesar un bilet de trimitere emis de medicul de familie sau specialist.

Echipa secției cuprinde medici de paliație, medicină internă și psihiatrie, asistenți medicali și personal de îngrijire dedicat, psiholog, kinetoterapeut, asistent social, îndrumător spiritual. Ei asigură servicii medicale și de îngrijire complete, atât pentru suferința cronică a pacientului, cât și pentru ameliorarea și prevenirea complicațiilor sale și a durerii, inclusiv servicii personalizate de recuperare medicală și fizio-kinetoterapie. Beneficiind de toate resursele medicale ale rețelei Arcadia, accesul la servicii interdisciplinare este rapid și ușor, realizându-se la cererea pacientului și familiei sau la recomandarea medicului curant, indiferent dacă e vorba de consultații, investigații, explorări sau analize de laborator. Planul de îngrijire este personalizat și se bazează pe nevoile, obiectivele şi valorile exprimate de pacient şi de familia sa.

La Arcadia, personalul clinic este instruit în modele de comunicare empatică şi suport emoţional, oferind nu doar servicii de calitate, ci și căldură, atenție, deschidere și disponibilitate deplină – pe scurt, atmosfera și grija de care este nevoie pentru starea de bine și viziunea pozitivă, optimistă a pacientului, elemente cu rol important în recuperarea și evoluția sa. În secția de paliație se organizează periodic întâlniri cu familia, pacientul şi membrii echipei interdisciplinare, fie pentru a clarifica nevoia de informare, temerile sau strategia de îngrijire, fie pentru planificarea externării şi îngrijirii ulterioare, după caz.

Programul de vizită pentru familie și prieteni este unul permisiv, iar întâlnirile bolnavului cu cei dragi sunt încurajate de către medici. Vizitatorii au acces liber la serviciile de masă ale restaurantului Brio din incinta spitalului, în cazul în care își propun să petreacă mai mult timp alături de pacient.

„E greu de spus exact din ce provine satisfacția pacienților noștri din secția de paliație. În primul rând contează calitatea îngrijirii, a serviciilor de nursing propriu-zise. Cred că pacienților le mai place atmosfera creată și felul în care îi încurajăm să-și redescopere cheful de viață și interesul pentru socializare și comunicare. Însă un alt lucru foarte important este că vorbim despre singura secție privată de paliație aflată într-un spital multidisciplinar, ceea ce presupune accesul imediat la alte specialități și resurse ale spitalului, dacă situația o impune. Acest lucru îi face și pe bolnavi și pe rudele lor să se simtă extrem de ocrotiți și în mare siguranță”, spune dr. Sorin Nistor.
„De exemplu, unul dintre pacienții noștri cu patologie cronică oncologică a traversat un episod acut, având chiar la momentul internării o pneumonie cu pleurezie parapneumonică. Am mobilizat rapid și colegii din cardiologie, și alți specialiști, am aplicat medicație adecvată, am efectuat și puncții pleurale evacuatorii, pe scurt am făcut tot ceea ce era necesar pentru tratarea urgentă și eficientă a problemei, iar pacientul este acum perfect recuperat de pe urma pneumoniei, revenind la tratamentul de susținere în afecțiunea cronică oncologică. Evident, avem și cazuri non-oncologice, avem situații dintre cele mai diverse, inclusiv unele de boli degenerative psihiatrice, specifice vârstei înaintate. Suntem pregătiți să ne ocupăm de toate aceste probleme.”

Secția de îngrijiri paliative Arcadia pare o altfel de lume față de restul spitalului. E liniște și agitație în același timp, căci vizitatorii sunt mai numeroși și stau mai mult timp în rezerve. Având parte de o îngrijire deosebită, pacienții își testează și își redescoperă puterile, tabieturile, micile plăceri de zi cu zi. Sunt încurajați să comunice mult, inclusiv între ei. Par să construiască treptat o comunitate aparte, numai a lor, în care nu grijile sau neputințele se simt, ci zâmbetele discrete, gândurile senine, privirile liniștite...

Conf. dr. Viorel Armașu, medic primar psihiatru – membru în echipa de paliație Arcadia:

„Prin creșterea speranței medii de viață și dezvoltarea patologiei specifice vârstei înaintate, societatea noastră se confruntă în ultimii ani cu o multiplicare a cazuisticii ce implică involuție cognitivă, deficite motorii, deficite mnestice și comportamentale, cu dezinserție socio-familială gravă.

Sindromul demențial comun este marcat de deteriorarea performanțelor intelectuale și cognitive ale pacientului, inclusiv la nivelul gândirii abstracte, operaționale și al aptitudinilor. Tulburările afective își pun amprenta de la început asupra tabloului clinic, prin diminuarea până la dispariție a controlului emoțional. Starea demențială avansată evoluează către grade severe de manifestare, cu dezorientare temporo-spațială, discurs incoerent, inadaptare și neglijarea autoîngrijirii.

Bolile degenerative neurologice și psihiatrice care evoluează progresiv și invalidant, cu consecințe deosebit de neplăcute pentru pacient și familia acestuia, beneficiază de condiții excelente de asistență în Secția de Îngrijiri Paliative Arcadia, cu servicii avansate de atentă, competentă și protectivă îngrijire a pacienților.

Activitatea paliativă curentă constă îndeosebi în asigurarea nursing-ului bolnavilor aflați în imposibilitatea de a se autoservi și de a se autoîngriji, punându-se la dispoziția acestora personal de înaltă calificare și condiții de spitalizare de excepție. Tratamentele sunt recomandate și administrate de medici cu vastă experiență și desăvârșită competență profesională.

Acționând în echipă, îngrijindu-ne în permanență pentru starea de bine fizică și psihică a pacienților noștri, oferim confort și siguranță acestora, precum și un important suport socio-profesional aparținătorilor, grevați – în bună măsură – de grijile atât de complexe, apăsătoare și dureroase ale etapei de boală amenințătoare de viață.”