Articole medicale

29.03.2018

Spirometria – test neinvaziv al capacității respiratorii

Dr. GrozaSpirometria este o investigație prin intermediul căreia se măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată într-un anumit interval de timp. În acest mod, se evaluează capacitatea respiratorie a unei persoane.

Cum se desfășoară spirometria?
 

Testul este unul simplu, nedureros și de scurtă durată. În cazul unor pacienți cu boli pulmonare severe poate cauza dispnee (jenă respiratorie).

Vei fi rugat să te așezi pe scaun, medicul va poziționa un clește pe nas pentru ca aerul să circule numai pe gură și vei respira printr-un tub, urmând instrucțiunile medicului. Tubul se conectează la un aparat numit spirometru, care va înregistra diferiți parametri. Vei ține buzele strânse în jurul piesei bucale și este recomandat să te asiguri că limba nu obstruează fluxul de aer. La început vei respira normal, ulterior vei fi rugat să efectuezi un inspir maximal forțat, urmat de un expir maximal forțat până vei simți că tot aerul a ieșit din plămâni. Apoi va urma un repaus de 1 minut înainte de efectuarea unei noi măsurători. În total, trebuie efectuate 3 măsurători.

Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru acest examen medical?


Pentru efectuarea spirometriei în condiții optime, este recomandat:

  • să eviți mesele bogate înaintea efectuării testelor;
  • să nu fumezi cu cel puțin o oră înaintea testării;
  • să nu consumi alcool cu cel puțin 4 ore înainte;
  • să nu efectuezi exerciții fizice intense cu 30 minute anterior spirometriei;
  • să porți haine lejere;
  • în cazul în care urmezi un tratament inhalator, trebuie să întrebi medicul dacă acesta trebuie oprit sau nu.

Când se recomandă spirometria?
 

Spirometria diagnostichează boli pulmonare cornice de tip astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), fibroză pulmonară, emfizem pulmonar, dar este indicată și ca metodă de screening în cazul fumătorilor cu vârsta de peste 40 de ani.
În plus, spirometria este folosită și pentru evaluarea eficacității tratamentelor prescrise pentru problemele respiratorii.

Acest examen medical este contraindicat în cazul unor afecțiuni cardiovasculare, în cazul anevrismelor toracice, abdominale sau cerebrale, dacă ai suferit unele tipuri de intervenții chirurgicale recente. Toate contraindicațiile îți vor fi explicate de medic în cadrul unei consultații de specialitate.