Articole medicale

30.03.2021

Strategii terapeutice în tratamentul diabetului zaharat

Dr. Irina Bianca Panainte

Medic primar Diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice

Strategii terapeutice în tratamentul diabetului zaharat

Obiectivul tratamentului diabetului zaharat îl reprezintă eliminarea sau ameliorarea simptomatologiei și încetinirea progresiei spre complicații cronice. Acest lucru presupune stabilirea țintei glicemice individuale.

Diabetul zaharat și educația terapeutică
 

Educația terapeutică este o parte importantă din managementul diabetului zaharat
Procesul educaţional se desfăşoară continuu şi este absolut necesar pentru obţinerea unui bun control metabolic şi ameliorarea calităţii vieţii. Scopul este acela de a ajuta persoana cu diabet să se adapteze cât mai bine la noua sa condiţie de viaţă şi de a împiedica apariţia complicaţiilor.
Educaţia poate fi individuală sau în grup şi este susţinută de persoane special instruite (diabetolog, asistente medicale special instruite, dietetician, cadrul medical antrenat în îngrijirea piciorului, psiholog).

Diabetul zaharat: managementul stilului de viaţă
 

Pacienţii cu diabet zaharat tip 2 sunt în majoritate supraponderali sau obezi şi au, în general, un stil de viaţă nesănătos (obiceiuri alimentare nesănătoase, sedentarism) care a contribuit, alături de alţi factori, la apariţia afecţiunii. Prin ameliorarea stilului de viaţă se urmăreşte atingerea şi menţinerea greutăţii corporale ideale, scăderea valorilor glicemice, normalizarea valorilor lipidelor serice şi a acidului uric (sau aducerea cât mai aproape de normal), menţinerea unor valori optime ale tensiunii arteriale, uneori în asociere cu medicaţia specifică. Fumatul reprezintă un factor de risc cardiovascular independent, de aceea se indică renunţarea la fumat şi la consumul de alcool.
Monitorizarea aportului de carbohidraţi este o componentă esenţială a strategiei de obţinere a controlului glicemic optim.
Exerciţiul fizic se introduce treptat, în funcţie de abilităţile individuale; se încurajează prelungirea duratei şi creşterea frecvenţei activităţii fizice (acolo unde este necesar) până la 30-45 min/zi, 3-5 zile/săptămână sau 150 min./săptămână. În absenţa contraindicaţiilor persoanele cu diabet zaharat tip 2 trebuie încurajate să practice antrenamente de rezistenţă de trei ori pe săptămână.

Diabetul zaharat: farmacoterapie
 

Obiectivul tratamentului antihiperglicemiant este atingerea și menținerea țintelor glicemice în condiții de siguranță. Pacientul necesită monitorizare periodică, eficienţa schemei terapeutice fiind apreciată pe baza glicemiei bazale şi postprandiale și cu ajutorul HbA1c (hemoglobina glicozilată).

Tratamentul diabetului zaharat tip 1 este reprezentat de insulinoterapie. Aceasta se realizează prin doze injectabile multiple sau perfuzie subcutanată de insulină (pompa de insulină).

Este necesara corelarea dozei de insulină prandială cu aportul de carbohidrați, glicemia preprandială și activitatea fizică anticipată.

Diabetul zaharat tip 2 este caracterizat prin insuficienţa beta-celulară progresivă, rezistenţă la insulină și creșterea productiei hepatice de glucoză.
Alături de optimizarea stilului de viață există multiple clase terapeutice. Insulinoterapia poate fi iniţiată la pacientul cu diabet zaharat tip 2 încă din momentul diagnosticului în următoarele condiţii: pacienți cu scădere ponderală sau alte semne sau simptome de hiperglicemie severă, sarcină şi lactaţie, intervenţii chirurgicale, infecţii severe, infarct miocardic, accident vascular cerebral, afecţiuni hepatice şi renale într-o fază evolutivă avansată. Tratamentul este unul progresiv, vizând țintele glicemice cu rezultate optime ale HbA1c.
Schemele terapeutice iniţiate vor fi menţinute doar dacă au condus la atingerea ţintelor terapeutice şi se insistă asupra modificării stilului de viaţă.
Asocierile medicamentoase şi trecerea la o treaptă superioară de tratament sunt necesare atunci când nu se ating ţintele glicemice.

Pentru un diagnostic corect și un tratament individualizat, recomandăm prezentarea la medicul specialist. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor