Articole medicale

08.05.2020

Telemedicina: aplicații în gastroenterologie

Dr. Andreea Despina Brumaru

Medic primar Gastroenterologie

Telemedicina reprezintă furnizarea de servicii medicale la distanță, de către profesioniști în sănătate, atunci când locația îndepărtată sau restricțiile de deplasare constituie o barieră în calea suportului medical de care avem nevoie.
Telemedicina „sincronă” presupune prezența simultană a medicului și a pacientului pentru schimbul direct de informație, care poate fi realizat prin mijloace audio sau video. În prealabil, pacientul poate transmite prin mail fișiere care să conțină documente medicale anterioare: scrisori medicale, rezultate ale analizelor sau ale explorărilor efectuate.
În gastroenterologie, ca și în alte specialități, telemedicina facilitează accesul rapid la medic în ce privește consultația inițială, în vederea evaluării severității simptomelor și stabilirii unui plan de investigații ulterioare și de asemenea asigură continuitatea actului medical pentru pacienții cronici.
Patologia gastroenterologică cronică în monitorizarea căreia telemedicina poate juca un rol, atunci când sunteți deja în evidența serviciului de gastroenterologie Arcadia sau doriți o „second-opinion”, include:

  • bolile inflamatorii intestinale: rectocolita ulcero-hemoragică și boala Crohn;
  • hepatitele cronice;
  • sindromul de intestin iritabil;
  • boala de reflux gastro-esofagian;
  • sindromul dispeptic gastric fără semne clinice de alarmă.

Întâlnirea medicală prin telemedicină are o durată prestabilită, de aceea este bine să pregătiți sau să trimiteți în prealabil documentele medicale pe care le dețineți referitoare la situația pentru care consultați.

Aplicațiile de telemedicină și-au dovedit de-a lungul timpului utilitatea, crescând accesul la serviciile medicale, îmbunătățind comunicarea medic-pacient și aducând beneficii socioeconomice prin învingerea barierelor geografice. Telemedicina respectă standardele etice și de confidențialitate a datelor aplicabile oricărei consultații medicale.

La Arcadia, serviciul de telemedicină poate fi accesat cu ușurință, printr-un apel la 0232 920.

Powered by Froala Editor