Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Testare Babeș-Papanicolau gratuită la Arcadia, prin Programul Național de prevenție a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este o boală „silențioasă", ce poate evolua ani la rând în absența oricăror simptome, făcând adesea ca depistarea să fie tardivă.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, una din 100 de femei va dezvolta cancer de col uterin, la un moment dat în viață.
În Europa, 30.000 de femei își pierd viața anual din cauza acestei afecțiuni - iar România se situează pe primul loc în topul incidenței și al mortalității.

Sunt statistici dramatice, însă finalul celor mai multe astfel de povești ar putea fi schimbat.
Controalele ginecologice regulate și efectuarea periodică a testului Babeș - Papanicolau sunt esențiale în prevenția și diagnosticul precoce al acestei afecțiuni.
Testul Babeș-Papanicolau este o investigație simplă și rapidă, dar extrem de importantă, ce depistează dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul colului uterin, permițând instituirea unui tratament timpuriu și eficient. Acesta presupune recoltarea de celule de la nivelul colului și evaluarea lor microscopică, pentru a observa eventualele modificări anormale.

Cine ar trebui să efectueze testul Babeș-Papanicolau?
Orice femeie care și-a început viața sexuală ar trebui să facă un test Babeș-Papanicolau la intervale de 3 ani, în timp ce după vârsta de 30 de ani, testarea se poate face și la un interval de 5 ani.

Implicându-se activ în eforturile de îmbunătățire a stării de sănătate a populației, rețeaua de sănătate Arcadia este  parte a Programului Național de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin, prin care femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia de recoltarea și prelucrarea gratuită a testului Babeș-Papanicolau, pe baza trimiterii de la medicul de familie.

Conform prevederilor legale ale acestui program, pacientele trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă menționat (25 - 64 ani), să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, să nu prezinte simptome de alarmă și să nu fi beneficiat anterior de o testare în cadrul programului.

Pentru a beneficia de efectuarea gratuită a testului Babeș-Papanicolau de la Arcadia trebuie să parcurgeți următorii pași:

1. Asigurați-vă că medicul dumneavoastră de familie face parte din rețeaua de screening Arcadia.


2.  Dacă medicul de familie este parte a rețelei și vă confirmă că sunteți eligibilă pentru testare, trebuie să solicitați formularul FS1, pentru efectuarea testului Papanicolau în cadrul Programului.

3. Apelați serviciul Call Center Arcadia - 0232 920, pentru a efectua o programare pentru testare. Vă rugăm să îi precizați operatorului că sunteți beneficiară a Programului de Screening.

4. Vă prezentați la Policlinica Arcadia, la data și ora convenite, prezentând la recepție un act de identitate și formularul FS1 primit de la medicul de familie.

După realizarea testării, medicul de familie vă va comunica rezultatele investigației și vă va oferi consilierea necesară, după caz.

Lista cabinetelor medicale înscrise în rețeaua de screening Arcadia poate fi consultată aici.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou