Articole medicale

19.10.2021

Tipuri de foliculite

Dr. Cristina Birsan

Medic primar Dermato-venerologie

Foliculita reprezintă inflamația foliculilor pilosebacei, sub forma unor erupții pe piele de culoare ros-roșiatică. Foliculii pilosebacei sunt distribuiți pe toată suprafața pielii (picioare, mâini, fese, spate, obraji, piept) excepție făcând palmele, tălpile, semi-mucoasele. Cel mai adesea, Stafilococul auriu este printre germenii patogeni care cauzează foliculita, dar pot exista și alte bacterii sau fungi.

Foliculitele sunt de două feluri – superficiale şi profunde. Cele superficiale afectează doar anumite părți din foliculul pilos, în timp ce foliculitele profunde sunt mai grave și cuprind tot foliculul şi uneori şi zona perifoliculară.

Foliculitele superficiale

  • Impetigo folicular Bockhart – o foliculită acută. Se manifestă prin pustule mici, centrate de un fir de păr. Este localizată frecvent pe zona păroasă a capului, membre, dar şi pe față, în special în jurul gurii şi a bărbii la bărbat. De obicei se vindecă în 7-10 zile.
  • Foliculita după ras sau epilat – cu acelaşi aspect clinic, apare după manevrele respective.
  • Foliculita cronică a membrelor inferioare – frecventă la bărbații tineri, în condiții de căldură şi umezeală. Pustulele foliculare sunt localizate pe coapse, gambe și persistă câțiva ani. Este întâlnită în India, Africa.
  • Foliculita cu pseudomonas (foliculita de piscină) – este o foliculită bacteriană dată de Pesudomonas aeruginosa. Leziunile apar în câteva ore până la câteva zile la persoanele care au frecventat aceeaşi piscină (este vorba de piscine care nu sunt bine întreținute – nivelul clorului și ph-ul nu sunt corespunzătoare). De obicei, infecția nu este severă şi dispare spontan la persoanele imunocompetente, în schimb la imunocompromişi evoluția poate fi mai gravă, de tipul ectimei.
  • Pseudofoliculita barbae – este o iritație a pielii cauzată de firele de păr care cresc subcutanat. Apare în special la bărbați, după ras. Se manifestă prin papule şi pustule la nivelul feței şi gâtului. La persoanele cu pielea închisă la culoare leziunile pot fi mari şi pot duce la apariția de cicatrici. Un aspect asemănător, de pseudofoliculită, poate apărea la femei, în special la nivelul membrelor inferioare, ca urmare a epilării.
  • Foliculita pityrosporum este cauzată de fungi. Pustulele apar pe spate, piept, partea superioară a umerilor, dar uneori şi pe gât, față.

Foliculitele profunde

  • Foliculita genelor (orjeletul sau urciorul) – foliculită acută, întâlnită frecvent la copii şi adolescenți. Apare o mică formațiune nodulară, la nivelul pleoapei, centrată de un fir de păr. Nodulii sunt dureroşi, abcedează în câteva zile, eliminând conținutul purulent şi se vindecă de obicei fără cicatrice. În general recidivează.
  • Foliculita narinară apare mai frecvent la bărbații adulți. Se localizează în vestibulul nazal, fiind favorizată de smulgerea firelor de păr. Afecțiunea are tendință marcată de recidivă, uneori prinde şi țesuturile din jur – celulita vârfului nasului. Este o formă acută de foliculită. 
  • Sicozisul vulgar (stafilococic) este o foliculită profundă subacută a bărbii şi mustății bărbaților adulți. Apare o papulo-pustulă centrată de un fir de păr, apoi se formează un mic nodul inflamator. Evoluția este spre supurație, cu eliminarea puroiului, dar părul nu cade. Are un caracter recidivant şi rezistență la tratament. Apare ca urmare a infectării după bărbierit sau a unei rinite cronice. O formă particulară o reprezintă sicozisul lupoid în care foliculii sunt distruşi şi se formează o zonă cicatriceală, lipsită de fire de păr.
  • Acneea necrotică (varioliformă) este o foliculită cronică, necrozantă, ce apare mai frecvent la bărbați, în a cărei patogenie pare a fi implicat un stafilococ puternic secretor de toxină necrotică. Clinic se manifestă prin papulo-pustule foliculare, care se transformă, prin necroză, într-o crustă neagră, aderentă, care se detaşează dupa 3-4 săptămâni lăsând o cicatrice varioliformă. Se localizează pe tâmple, pe frunte, pe liziera pielii păroase. Evoluția poate fi cu pusee repetate timp de mai mulți ani.
  • Acneea cheloidiană este un proces inflamator cronic al foliculilor piloşi de la nivelul cefei, ducând la cicatrici hipertrofice şi cheloidiene la acest nivel. Este o afecțiune întâlnită la bărbați. După ce puroiul se elimină de la nivelul foliculilor piloşi rămâne o bandă sclero-hipertrofică orizontală, la nivelul cefei cu lățimea de 1-5 cm, care poate determina în timp o reducere a mişcării muşchilor gâtului.
  • Furunculul este o foliculită profundă acută ce interesează atât foliculul pilos, cât şi țesuturile din jur (perifoliculită). Inițial apare o pustulă superficială, apoi procesul devine mai profund, apărând un nodul eritematos dureros. Nodulul se măreşte, se ramoleşte, devine fluctuent şi se ulcerează cu eliminarea de material necrotic şi puroi. Vindecarea se face cu cicatrice. Se poate localiza pe față, ceafă, fese, dar şi alte zone cu foliculi piloşi.
  • Furunculul medio-facial – cu localizare în triunghiul centro-facial delimitat de buza superioară, şanțurile nazo-geniene şi piramida nazală. Poate duce la diseminarea stafilococului pe calea sângelui, ducând la tromboza sinusului cavernos şi a sinusurilor laterale, evoluția fiind severă (stafilococie malignă a feței). Este o urgență medico-chirurgicală. Clinic se manifestă prin edem marcat al buzei superioare, durere pulsatilă, febră mare şi stare generală alterată.
  • Carbunculul (furunculul antracoid) este infecția profundă a mai multor foliculi învecinați, cu modificări intense în jur şi în profunzime. Aspectul clinic este al unui nodul mai mare, dureros, ulcerarea se face cu drenarea puroiului prin sinusuri multiple. Pot fi prezente febra, starea de rău şi prostrația. Vindecarea este cu o cicatrice importantă. Localizările de elecție sunt ceafa, spatele superior, umerii şi coapsele.
  • Furunculoza – afecțiunea se caracterizează prin apariția concomitentă sau succesivă a mai multor furuncule, putând evolua luni sau ani de zile. Poate apărea pe un status imun deficitar, diabet, umiditate cutanată crescută, igienă precară.
  • Foliculita profundă cu bacterii gram negative se manifestă prin pustule care apar pe față, predominant peribucal, perioral, uneori asociate cu noduli şi chisturi. Apare de obicei la pacienții cu acnee sau rozacee care au urmat tratamente prelungite locale sau pe cale generală cu tetraciclină.
  • Foliculita eozinofilică afectează persoanele cu HIV/SIDA. Se caracterizează prin apariția pe față, gât, scalp, piept a unor băşici cu puroi, care se răspândesc în afara zonelor în care au apărut inițial. După vindecare, pielea are o culoare mai închisă (hiperpigmentare). Nu este cunoscută cauza acestui tip de foliculită.

Foliculita este o afecțiune care crează o stare de disconfort, dar care poate fi și la baza unor complicații importante. Consultă medicul dermatolog pentru un diagnostic şi tratament de specialitate. Programează o consultație la 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor