Articole medicale

17.06.2020

Toxină botulinică sau filler?

Dr. Petronela Cozma

Medic primar Dermato-venerologie

De multe ori te uiți în oglindă și nemulțumită de aspectul tenului te întrebi: „Ce  trebuie să fac pentru a arăta mai bine?”
În mass media sunt o multitudine de sfaturi cu privire la proceduri cosmetice ce pot fi utilizate. Pentru a urma cel mai bun tratament trebuie neapărat să ceri sfatul unui medic dermatolog. El este  în măsură să recomande procedeul dermatocosmetic cel mai indicat fiecărui pacient.

Două dintre cele mai frecvente tratamente dermatocosmetice sunt reprezentate de toxina botulinică și filler. Mulți confundă cele două procedee; ele sunt total diferite, pornind de la substanțele utilizate, modul  de acțiune, efectul, zona injectată – toxina botulinică se utilizează în etajul superior al feței, iar fillerele, de obicei, în etajul inferior.

Toxina botulinică este o substanță produsă de o bacterie (Clostridium botulinicum), utilizată de aproape 30 de ani de către medicii oftalmologi și neurologi pentru tratarea diverselor afecțiuni.
În dermatologie, toxina botulinică se utilizează pentru corecția ridurilor dinamice dintre sprâncene, de la colțul ochilor (laba gâștei) și de pe frunte. Este cel mai popular procedeu estetic, utilizat de foarte mulți pacienți. Nu este dureros, se poate efectua în câteva minute și are rezultate spectaculoase. Nu se recomandă femeilor gravide sau celor care alăptează. Injectarea cu această substanță este contraindicată la pacienții cu alergie la toxina botulinică sau excipienți, la cei cu infecții la nivelul feței și pacienții cu miastenia gravis.
Efectul de blocare a musculaturii faciale se instalează în aproximativ o săptămână și durează în jur de 4 luni, ulterior procedeul trebuind repetat. Toxina botulinică „șterge” ridurile faciale și fața își recapătă aspectul odihnit și luminos. Rar, pot apărea complicații, de obicei de intensitate ușoară și moderată, cum ar fi: mici vânătăi, parestezii sau căderea pleoapei superioare, efect care se remite în aproximativ 2 săptămâni.
Nu există o limită de vârstă pentru injectarea toxinei. Acest procedeu poate fi utilizat începând cu vârsta de 18 ani, atât la femei, cât și la bărbați.

Spre deosebire de toxina botulinică care este o substanță care blochează activitatea mușchilor, favorizând netezirea ridurilor, fillerele sunt produse injectabile de umplere, utilizate pentru corecția ridurilor faciale, cearcănelor, pentru rejuvenarea decolteului și a mâinilor. În funcție de substanța pe care o conțin, fillerele au efect temporar (acidul hialuronic, hidroxiapatita, acidul polilactic) sau permanent (silicon, grăsime).
Cel mai des se utilizează în practică fillerele pe bază de acid hialuronic deoarece sunt bine tolerate de organism, acidul hialuronic fiind o substanță pe care corpul uman o produce în mod natural. Fillerele cu acid hialuronic sunt de mai multe tipuri, în funcție de gradul de vâscozitate: de exemplu pentru mărirea pomeților este necesar un filler mai vâscos, iar pentru corecția cearcănelor, un filler mai puțin vâscos deoarece în această zonă pielea este mai subțire. Procedeul de injectare nu este dureros realizându-se cu ajutorul acului sau canulei; în plus, majoritatea fillerelor au în componența lor și o substanță cu efect anestezic.
Procedeul este contraindicat la pacienții alergici la produșii de conservare a fillerelor sau dacă pacientul are herpes activ. Se pot produce reacții locale cum ar fi edemul (umflarea zonei), mici vânătăi. Efectul fillerelor durează între 6-12 luni, în funcție de produsul utilizat și zona injectată. Pentru a se menține efectul cât mai mult, e necesar ca pacienții să se hidrateze bine, să nu se expună excesiv la soare și să nu fumeze.

Pentru a beneficia de efecte maxime, cele doua procedee se pot asocia și cu alte terapii de rejuvenare facială utilizate în același timp sau la intervale diferite.

În Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, pentru realizarea celor două procedee de estetică facială se utilizează două tipuri de toxină botulinică (Vistabel și Dysport), certificate FDA și EMA, și fillere din gama Juvederm, Restyline, Teosyal, Fillmed, produse de top utilizate de marile clinici de estetică.

Așadar, pentru a vă menține și a vă îmbunătăți aspectul tenului, apelați cu încredere la procedee estetice. Acestea trebuie, însă, să fie realizate de medici cu experiență și competență.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor