Articole medicale

20.08.2018

Tratamentul minim-invaziv al fracturilor membrelor la copii – program dedicat la Arcadia

Tratamentul minim-invaziv al fracturilor membrelor la copiiCopilăria înseamnă bucuria jocului, curiozitate și emoția descoperirii. Trăiești alături de copilul tău toate aceste clipe minunate și știi că se poate bucura deplin de ele doar dacă este sănătos.
Leziunile acute precum contuzii, plăgi, entorse, luxații sau fracturi sunt cele mai frecvente cauze ale prezentării copiilor la medicul ortoped pediatru.

Pentru că sănătatea celui mic este foarte importantă, Arcadia – Spitale și Centre Medicale lansează un program special, dedicat copiilor cu afecțiuni ortopedice, pentru traumatisme recente, acute. Dr. George Ionuț Maftei, medic specialist Ortopedie Pediatrică asigură tratamentul minim-invaziv al fracturilor membrelor la copii.

Care sunt principalele semnale de alarmă?
 

Principalele semnale de alarmă de urmărit sunt: refuzul copilului de a folosi un anumit membru, agitația psihomotorie a copilului la palparea unei anumite zone, fenomene localizate cu caracter inflamator (roșeața, tumefacția, căldura), toate în contextul unui traumatism recent. Consultația de specialitate este recomandată:

  • de fiecare dată când copilul suferă un traumatism/cădere traumatică;
  • de fiecare dată când se constată prezența unuia sau a mai multor dintre semnalele de alarmă menționate mai sus;
  • de fiecare dată când suspectezi că ar fi o problemă de această natură.

Care sunt avantajele programului dedicat tratamentului minim-invaziv al fracturilor la copii?
 

Acest program are la bază asigurarea tratamentului minim-invaziv al fracturilor la copii în timp optim și are următoarele avantaje:

  • interval extins de consultații de Ortopedie pediatrică – de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-20:00;
  • efectuarea imediată a unei radiografii;
  • diagnostic precis;
  • stabilirea imediată a conduitei terapeutice.

Căror tipuri de fracturi le este destinat acest program?
 

Fracturile „simple” și o parte a celor complexe pot fi tratate în timp util prin noul program, de dr. George Ionuț Maftei, medic specialist Ortopedie pediatrică, cu suportul integrativ al întregii rețele medicale Arcadia.

Fracturile „simple” (fără deplasare, fără angulație, fără risc de deplasare sau angulație ulterioară, cu traiect fracturar unic stabil) beneficiază de tratament imediat, respectiv imobilizarea segmentului afectat în aparat ghipsat corespunzător (căptușeală vatelină medicală, feșe ghipsate/rășină medicală de înaltă calitate).
Fracturile complexe (cu deplasare, cu angulație, cu multiple traiecte de fractură sau cu traiect unic instabil) vor fi tratate, în funcție de particularitățile fiecărui caz:

  • tratament ortopedic conservator – imobilizarea imediată în scop antalgic a segmentului afectat și programarea unei reduceri închise (repoziționarea prin manevre ortopedice, nechirurgicale a fragmentelor osoase fracturate, pentru a obține repoziționarea anatomică), ce se va desfășura sub anestezie generală, în următoarele 12-24 ore;
  • tratament ortopedic chirurgical (minim-invaziv/sub control fluoroscopic) – imobilizarea imediată, în scop antalgic, a segmentului afectat și programarea unei reduceri închise + inserția percutană (sau prin incizii 1-2 cm) a materialului de osteosinteza (broșe K, din oțel, sau tije elastice din titan) corespunzător, pentru obținerea stabilității la nivelul focarului/focarelor de fractură și conform standardelor europene.

Intervenția promptă în cazul fracturilor membrelor la copii este foarte importantă pentru evoluția ulterioară.  Informații suplimentare și programări la numărul de Call Center Arcadia – 0232 920.