Articole medicale

10.11.2021

Tumoră rară, extirpată cu succes la Spitalul Arcadia

Dr. Dragos Iulian Chichirau

Medic specialist Chirurgie generală

O pacientă în vârstă de 35 de ani a fost diagnosticată cu o tumoră extrem de rară. După o intervenție de peste 3 ore, echipa condusă de Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, a extirpat cu succes tumora și a oferit încă o șansă la o viață sănătoasă.

În contextul explorării unei deformări importante a regiunii latero-cervicale stângi, cu tulburări de deglutiție, dureri locale, cu iradiere mandibulară și auriculară, pacienta a fost diagnosticată cu o formațiune tumorală rară, o tumoră glomică carotidiană stângă, de consistență fermă, mobilă în plan orizontal, imobilă în plan vertical, ușor sensibilă la palpare. Suplimentar, examenul IRM cu substanță de contrast efectuat preoperator în Centrul de Imagistică Medicală Arcadia a decelat o formațiune expansivă cu apartenența la spațiul jugolo-carotidian (dimensiuni 61/33/34 mm).

Glomusul carotidian este o formațiune care crește în zona gâtului, unde artera carotidă se desparte în două ramuri: carotida internă irigă cu sânge creierul, iar carotida externă irigă fața. Inițial nu se manifestă prin simptome, dar crește în timp și comprimă treptat nervii sau organele vecine. Din acest motiv pacienta acuza durere, greutate la înghițire și celelalte simptome. Acest tip de tumoră este foarte rară, iar intervenția chirurgicală comportă riscuri importante.

Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală: „Intervenția a durat 3 ore jumătate, a fost extrem de dificilă. Pierderile de sânge au fost minime și s-au identificat elementele vasculare importante: artere carotide, venă jugulară internă, structuri nervoase. Tumora a fost rezecată în totalitate, iar evoluția ulterioară a fost favorabilă. După 4 zile de internare în Spitalul Arcadia, pacienta a fost externată.”

Spitalul Arcadia este cel mai mare spital privat din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în peste 20 de specialități chirurgicale și reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții moderne de tratament chirurgical minim-invaziv atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sistemul integrat de servicii medicale pe care este fondată rețeaua medicală Arcadia reprezintă premisele diagnosticării corecte și tratamentului complet și personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Powered by Froala Editor