Articole medicale

29.06.2018

Soarele, un prieten de o vara?

Dr. Titiana Constantin

Medic primar Dermato-venerologie

Un prieten de-o varaSoarele este astrul de care depinde viața pe Pământ. Este un bun prieten pentru sănătatea psihică și fizică a omului, dar în ultimii ani factorii distructivi care afectează continuu atmosfera ce înconjoară pământul, precum și activitatea intensă solară au direcționat atenția noastră asupra unui element extrem de periculos, radiațiile solare.

Pământul primește doar o mică parte din aceste radiații, deoarece straturile care compun atmosfera terestră blochează, din fericire, cele mai agresive radiații solare. Salvarea pământului și a vieții umane o reprezintă pătura de ozon stratosferic, aflată la o altitudine de 25 km, scut ecologic vital: aceasta absoarbe în mod eficient radiații ionizante precum razele gamma, razele X și radiații neionizante, precum razele ultraviolete C, protejându-ne astfel de cele mai periculoase radiații solare.

Pe suprafața pământului vor ajunge însa alte radiații solare, neionizante și anume:

  • infraroșii (49% din radiațiile solare); acestea oferă o stare de bine, senzație de căldură, dar sunt responsabile și de insolație, de epuizarea provocată de căldură;
  • lumina vizibilă (46% din radiațiile solare); datorită acestora putem departaja culorile: roșu, galben, verde, albastru, violet; reprezintă un antidepresiv puternic dar intervine în procesul de îmbătrânire cutanată; 
  • ultraviolete (5% din radiațiile solare):

a. radiațiile A (UVA) sunt prezente pe parcursul întregii zile, sunt cele mai periculoase (95% din totalul radiațiilor UV), acestea putând penetra hainele subțiri și sticla; pătrund adânc în piele, mai ales în cea imatură, cum este pielea de copil; sunt responsabile de bronzarea pielii, de arsuri solare, unele forme de cancer cutanat, îmbătrânirea prematură cutanată, leziuni oculare, reducerea imunității;

​b. radiațiile B (UVB) sunt prezente mai ales în orele prânzului, între orele 11:00 -17:00 ale zilei; sunt responsabile de sinteza vitaminei D (acțiune anti-rahitism), de apariția bronzului la 48 de ore prin stimularea melaninei, dar și de arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și unele forme de cancer cutanat.

Factorii care influențează intensitatea efectelor radiațiilor UV asupra corpului uman sunt:
 

  • stratul de ozon – integritatea acestuia, din păcate astăzi afectată de puternica industrializare a globului;
  • momentul zilei și anotimpul – radiațiile sunt mai puternice între orele 10-16, în lunile de primăvară și vară;
  • latitudine – radiațiile sunt mai puternice aproape de Ecuator;
  • altitudine – cu fiecare 1000 m în plus altitudine, nivelul UV crește cu 10%;
  • condiții meteorologice – cerul înnorat nu reduce intensitatea radiațiilor, ci chiar le crește, prin reflectare;
  • puterea de reflexie a suprafețelor – poate crește intensitatea UV, prin fenomenul de reflectare generat de apă (100%), nisip și asfalt (25%), zăpadă (85%), iarbă (3%);
  • alți factoritipul de piele, timpul de expunere, creme fotoprotectoare, tipul de vestimentație.

Pielea se poate apăra în fața acestei teribile agresiuni prin:
 

  • bronzare (stimularea melaninei) – reacție naturală insuficientă;
  • produse de fotoprotecție. Alegerea acestora se face în mod optim apelând la consilierea dermatologică, întrucât gama este variată și trebuie individualizată pentru fiecare persoană în parte. În acest sezon se insistă din partea specialiștilor pe necesitatea alegerii acelor produse  care să conțină ingrediente de protecție atât împotriva radiațiilor UVA cât și UVB; se urmăresc specificații care arată calitatea produselor prin 2 acronime: SPF (protecție împotriva UVB) și mai noul PPD (ptotecție împotriva UVA).

Apărarea față de radiațiile UVB se poate face cu produse cu SPF având diferite valori și indicații în consecință: SPF 50+ (protecție foarte ridicată) pentru piele intolerantă la soare sau predispusă la arsuri permanente, tip deschis de piele; SPF 30 (protecție ridicată) pentru piele sensibilă la soare, sau în alternanță cu creme cu SPF 50+; SPF 20 (protecție moderată) pentru piele deschisă până la închisă la culoare, piele fără predispoziție la arsuri solare, în alternanță cu creme cu SPF 30.

Cele mai performante produse de fotoprotecție sunt cele care au raportul SPF/PPD--

Recomandări

  • Evitați expunerea la soare între orele 10:00 (11:00) - 16:00 (17:00).
  • Aplicați produsul de protecție solară înainte de expunerea la soare (din cameră).
  • Reaplicați produsul la fiecare 2 ore, mai ales după ieșirea din apă, în caz de transpirație excesivă sau uscare cu prosop.
  • Utilizarea sistematică a produsului nu apără corpul uman de efectele negative ale expunerii excesive la soare.
  • Concomitent cu produsele fotoprotectoare, se vor utiliza pălării, ochelari, haine cu componente SPF.
  • Evitați expunerea la soare a sugarilor și copiilor de vârstă mică.
  • Informați-vă din timp asupra consecințelor nefaste pe termen imediat și lung  pe care le presupune expunerea la soare.