Articole medicale

17.06.2013

Vacanțe cu peripeții, dar fără alergii

Dr. Adelina Harat Batog

Medic primar Dermato-venerologie

Alergiile nu sunt „tovarășul de vacanță” pe care să ni-l dorim. Indiferent de forma de manifestare, alergiile creează disconfort, limitează opțiunile de petrecere a timpului, iar în cazurile grave pot amenința chiar viața. Pentru persoanele cu alergii cunoscute, dar și pentru cei care nu au experimentat vreodată acest tip de sensibilitate, vacanța trebuie să fie ferită de incidente, astfel că anumite precauții sunt necesare și recomandate.

Alergiile reprezintă o reacție excesivă a sistemului imunitar la anumite substanțe străine denumite alergeni, care pot proveni din alimente, medicamente, compuși chimici, cosmetice, bijuterii, praf, polen, puf, pene, peri de animale, mucegai, venin de insecte, plante, etc.

De cele mai multe ori, alergia se manifestă prin strănut, prurit nazal, rinoree apoasă și/sau obstrucție nazală, congestie conjunctivală și lăcrimare (în cazul aeroalergenilor), sau prin erupții cutanate localizate strict la locul de contact cu alergenul (exemplu: alergeni chimici, plante, etc.), dar și leziuni difuze (exemplu: alergeni alimentari, medicamentoși, etc.).

În cazuri severe de alergie, pot apărea respiraţie sau deglutiţie dificilă, ameţeală, cefalee, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree, prăbuşirea tensiunii arteriale și chiar deces.

E bine de știut că nu sunt feriți de riscuri nici cei care nu au făcut niciodată o alergie. Sensibilitatea poate apărea brusc, la orice vârstă, chiar și la alergeni tolerați până în acel moment, după cum sensibilitatea poate să existe fără ca persoana respectivă să știe, pentru simplul fapt că nu a intrat încă în contact cu alergenul pe care nu îl tolerează.

Pregătirea vacanței de vară, în special pentru persoanele cu teren atopic, trebuie făcută astfel încât riscul de alergii să fie micșorat: locația concediului, mijlocul de transport, condițiile de cazare sunt extrem de importante pentru a evita evenimentele neplăcute legate de patologia alergologică.

Iată câteva sfaturi utile pentru o vacanță reușită, chiar dacă suferiți de alergii:

  • Pentru că evitarea totală a alergenilor este imposibilă, mai ales dacă sunteți sensibil la aeroalergeni, este bine să vă adresați medicului curant înainte de plecare, pentru a iniția un tratament adecvat, care să reducă intensitatea și frecvența reacțiilor alergice.
  • Trusa medicală trebuie să conțină antihistaminice pentru administrare orală (de preferat nesedative) și locală, dispozitive inhalatorii (pentru astmatici), un produs repelent (care îndepărtează insectele) și eventual un corticoid topic.
  • Este de preferat să optați pentru vacanțe în zone montane înalte sau la mare. Dacă plănuiți să vizitați o țară exotică, informați-vă despre climă (din cauza umezelii, climatul tropical creează un mediu propice pentru acarieni, mucegai, polen).
  • Plecați la drum dimineața foarte devreme sau seara târziu, când cantitatea alergenilor este mai mică. Dacă optați pentru transportul cu avionul, atmosfera uscată și calitatea aerului din interior vă pot crea neplăceri, astfel că e bine să aveți trusa cu medicamente în bagajul de mână. Pregătiți pentru călătoria în străinătate o scrisoare medicală semnată și parafată, editată într-o limbă de circulație internațională, în care să se specifice alergiile pe care le aveți și necesitatea tratamentului medicamentos. Această recomandare vă va facilita accesul în avion. Dacă mergeți cu mașina, țineți geamurile închise și porniți aerul condiționat înainte de a pleca la drum.
  • La hotel, optați pentru o cameră de nefumători, care să dispună de aer condiționat. Când ajungeți la destinație, verificați să nu fie umezeală, mucegai, covoare cu fir lung sau plante în cameră.
  • Evitați consumul de alimente procurate de la comercianții ambulanți sau din locuri nesigure, pentru că pot conține coloranți alimentari, conservanți și anumite condimente cu potențial alergen. La restaurant, menționați întotdeauna ce alergii alimentare aveți, pentru ca preparatul pe care îl primiți să nu conțină sau să nu fie contaminat de produsele pe care nu le tolerați.
  • Protecția solară este obligatorie pentru orice persoană, cu sau fără alergii. Celor care fac alergii provocate de soare li se recomandă în mod special să utilizeze permanent creme de protecție solară cu filtru mineral și factor de protecție 50+, atât pentru UVB cât și pentru UVA; cremele se  aplică cu jumătate de oră înainte de a ieși din casă și se reaplică după fiecare 2-3 ore, în caz de expunere solară prelungită.
  • Dacă sunteți sensibili la alergeni aeropurtați, evitați plimbările lungi în zilele în care bate vântul sau când nivelul de umiditate este crescut. După petrecerea unui timp îndelungat în aer liber, se recomandă schimbarea și chiar spălarea hainelor îmbrăcate în cursul plimbării.
  • Evitați să mergeți în locuri unde ar putea fi cuiburi sau roiuri de insecte. La iarbă verde, țineți acoperite băuturile și alimentele, pentru a nu avea neplăceri cu albinele, viespile, furnicile sau alte insecte.
  • Evitați să utilizați produse parfumate dulci (parfumuri, creme) înainte de a ieși în natură; pe lângă faptul că acestea pot atrage insectele, au și o acțiune fotosensibilizantă (de unde risc de arsuri, hiperpigmentații, alergii în urma expunerii la soare).
  • Evitați produsele de machiaj dacă optați pentru o vacanță în zone însorite și foarte calde, pentru că riscul de apariție a dermatitelor de contact crește.
  • Faceți duș sau baie în fiecare seară (spălând și corpul, și părul), cu apă călduță și produse neiritante. Baia nu trebuie să dureze mai mult de 5 - 10 minute, pentru a nu usca pielea; se recomandă utilizarea produselor dermatocosmetice hipoalergenice.
  • După baie, uscarea se face prin tamponare ușoară cu prosoape de bumbac. Pentru menținerea filmului hidrolipidic (important pentru protecția pielii), se recomandă utilizarea unei creme hidratante pentru corp. Uscarea excesivă a pielii, care mărește sensibilitatea acesteia la agresiunea factorilor externi, se poate produce și prin expunere la vânt, la soare, la schimbări bruște de temperatură sau la produse cosmetice inadecvate. În toate aceste cazuri, utilizarea constantă a cremelor hidratante hipoalergenice este necesară

Chiar dacă nu ați avut vreodată o alergie, recomandăm să aveți în trusa medicală de vacanță un antihistaminic cu administrare orală și locală și un produs repelent; verificați pe prospecte concentrațiile și modul lor de administrare la adulți și copii, în funcție de vârsta tuturor membrilor familiei. Regulile de igienă, protecție solară, hidratare a pielii, precum și precauțiile de mai sus referitoare la evitarea insectelor sau a alergenilor alimentari rămân valabile și utile și pentru persoanele care nu suferă de vreo alergie cunoscută.

În cazul în care aceste măsuri de prevenție sau utilizarea produselor din trusa de urgență nu pot calma sau îndepărta efectele alergiei, adresați-vă unui medic specialist, pentru managementul corespunzător și prompt al afecțiunii dumneavoastră.