Articole medicale

20.08.2021

Anual, în Europa sunt diagnosticați cu cancer colorectal aproape 470.000 de pacienți, iar rata mortalității depășește 220.000 de pacienți

În România, cancerul colorectal ocupă locul al doilea după cancerul pulmonar, la bărbați și locul al treilea după cancerul de sân și cel uterin, la femei. În momentul diagnosticării, 20% dintre pacienți se află deja în fază de metastază. Cancerul colorectal nu are simptomatologie până în stadiul final, motiv pentru care prevenția este extrem de importantă. De obicei, afecțiunea poate fi tratată atunci când este diagnosticată în stadii incipiente. Studii recente demonstrează că vârsta la care apare cancerul colorectal este în scădere, astfel încât este necesar ca screeningul să fie început mai devreme de vârsta de 50 de ani, așa cum era recomandat anterior.

Pentru reducerea riscului de cancer colorectal există recomandări cu privire la factori ce țin de stilul de viață, dar metoda cea mai sigură o reprezintă efectuarea testelor specifice de screening. Un astfel de test îl reprezintă și colonoscopia. Este necesar ca efectuarea colonoscopiei să fie precedată de un consult gastroenterologic. În mod ideal, acest consult ar trebui realizat de medicul care va efectua colonoscopia.

Colonoscopia este o investigație medicală extrem de precisă, care permite medicului examinarea în întregime a colonului (intestinului gros) și a unei mici porțiuni de intestin subțire. Examinarea se realizează cu ajutorul unui instrument subțire și flexibil, dotat la unul din capete cu un dispozitiv cu o mică cameră și sursă de lumină ce captează și transmite în timp real imagini din interiorul colonului, numit colonoscop. Fiecare pacient va urma o pregătire în prealabil ținând cont de o serie de reguli.

1 din 23 de bărbați și 1 din 25 de femei pot dezvolta cancer colorectal de-alungul vieții
 

Atât bărbații, cât și femeile pot dezvolta această afecțiune, iar studiile de specialitate susțin că cei mai frecvenți factori de risc pentru cancerul colorectal sunt:

  • vârsta de peste 50 de ani;
  • polipii colorectali;
  • istoricul familial de cancer colorectal;
  • antecedente personale de cancer;
  • obezitatea;
  • fumatul.

De multe ori, pacienții amână efectuarea acestei investigații deoarece este considerată a fi o explorare invazivă și dureroasă. Această frică duce adesea la imposibilitatea diagnosticului precoce a unor afecțiuni devastatoare.

Posibilitatea de efectuare cu sedare și accesibilitatea colonoscopiei sunt argumente de luat în considerare pentru a învinge rușinea și teama de durere, dar mai important, de a nu întârzia diagnosticarea în timp util a unor afecțiuni grave. Datorită posibilităților de biopsiere, a capacităților terapeutice și a recunoașterii valorii sale deosebite în screening-ul pentru cancerul de colon, colonoscopia este metoda cea mai indicată de investigare a colonului. 

Pentru programări în Centrele de Gastroenterologie Arcadia, ai la dispoziție numărul de Call-Center – 0232 920.

Powered by Froala Editor