Articole medicale

25.10.2022

Blefarita, coșmarul frecvent al pacienților

Dr. Andreea Lucia Carp

Medic specialist Oftalmologie

Blefarita, coșmarul frecvent al pacienților

Ce este blefarita?
Blefarita reprezintă inflamația cronică a pleoapelor și este întâlnită frecvent atât la copii, cât și la adulți.

Ce determină apariția blefaritei?
Cauza exactă nu este pe deplin înțeleasă, dar adesea blefarita este asociată cu inflamația și proliferarea exagerată a microorganismelor care se regăsesc în mod normal pe tegumente. De asemenea, blefarita se poate asocia cu dermatita seboreică sau rozacee.

Cum se manifestă blefarita?
Simptomul principal al blefaritei este reprezentat de apariția scuamelor (asemănătoare mătreții scalpului) la baza genelor, însă frecvent se asociază congestia marginii pleoapelor, formarea de chalazion/orjelet, senzația de usturime/arsură oculară, iritația, hiperlăcrimarea sau roșeața oculară. Simptomele pot include vederea încețoșată sau sensibilitatea crescută la lumină.

Cum se confirmă diagnosticul?
În timpul consultului medical de specialitate, oftalmologul poate constata prezența semnelor clasice, cum ar fi mici chisturi pe marginea pleoapelor, scuame la baza genelor, congestia conjunctivei și, eventual, afectarea corneei.

Blefarita poate afecta vederea?
În mod normal, blefarita nu afectează vederea, însă dacă inflamația implică și corneea, această afecțiune poate evolua cu ulcerații, cicatrici și proliferare de vase de sânge pe suprafața corneei.

Cum se tratează blefarita?
În primul rând, întrucât blefarita este o inflamație cronică, este necesar ca pacienții să urmeze tratamentul recomandat timp îndelungat. Chiar dacă inițial tratamentul va da rezultate, este extrem de important ca rutina de îngrijire să fie continuată, prevenind astfel reapariția simptomelor.
Pilonul principal de tratament este reprezentat de igiena riguroasă a pleoapelor. Aplicarea de comprese calde și curățarea marginilor pleoapelor cu șampon pentru copii diluat sau cu șampon special formulat pentru zona ochilor trebuie efectuate în mod regulat.
Administrarea de lacrimi artificiale poate ameliora simptomele de uscăciune oculară.
În anumite cazuri, poate fi recomandată inclusiv aplicarea locală sau administrarea sistemică de antibiotic.
Aportul regulat de acizi grași esențiali, în special Omega-3, poate fi util în gestionarea simptomelor pe termen lung. Însă trebuie reținut faptul că majoritatea pacienților vor necesita tratament pe termen lung pentru a menține blefarita sub control.

Pentru programarea unei consultații de Oftalmologie, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.