Articole medicale

25.10.2017

Cuperoza (rozaceea)

Dr. Laura AndresAspectul roșu al feței, disconfortul cauzat de simptomelor locale, părerile preconcepute ale persoanelor din jur, care asociază roseața cu abuzul de alcool, afectează negativ viața socială și profesională a pacienților, conducând la izolare, stigmatizare, frustrare și depresie.
Rozaceea, cunoscuta popular sub denumirea de cuperoză, este o afecțiune cutanată frecventă, cronică, cu evoluție progresivă. Debutul este de obicei după vârsta de 30 de ani, dar se poate întâlni și la vârste mai tinere. Deși această afecțiune apare cel mai des la femei, formele cele mai severe sunt întâlnite la bărbați.

Evoluția cuperozei
 

Cuperoza este o patologie inflamatorie, caracterizată prin numeroase semne clinice. Inițial, apar episoade de înroșire a zonei centrale a feței (obraji, piramidă nazală, frunte), tranzitorii, recurente sau persistente, însoțite sau nu de alte simptome precum căldură locală, arsură, înțepături, tensiune și uscăciune a pielii. În timp, roseața se poate extinde pe toată fața, pe gât și decolteu, vasele de sânge devin dilatate, apar papule și pustule, asemănătoare celor din acnee, iar în stadii avansate pielea devine îngoșată, cu aspect neregulat. În evoluție, poate apărea și afectare oculară.

De ce apare cuperoza?
 

Cauzele sunt incomplet elucidate. Este importantă identificarea factorilor ce declanșează sau agravează puseele:

  • predispoziția genetică (tegumente deschise la culoare, ochi albaștri sau verzi, părul blond sau roșcat);
  • factorii psihici;
  • factorii de mediu;
  • variațiile climaterice;
  • factorii alimentari;
  • cosmeticele;
  • medicamentele;
  • tulburările digestive;
  • disfuncțiile endocrine;
  • suprapopulația de Demodex folliculorum (paraziți ce trăiesc pe pielea umană, pe zone bogate în sebum).

Diagnostic și tratament
 

Deși diagnosticul rozaceei se stabilește pe baza aspectului clinic, uneori este necesară biopsia cutanată pentru a exclude alte afecțiuni care se pot manifesta asemănător. Medicul dermatolog va indica o serie de investigații pentru a identifica unii factori declanșatori.
Tratamentul se stabilește în funcție de stadiul bolii și constă în utilizarea unor medicamente topice și/sau sistemice, alături de îngrijirea zilnică cu produse dermatocosmetice adecvate. Este un tratament de lungă durată, ce trebuie ajustat în funcție de răspunsul terapeutic. Efectul poate fi potențat prin proceduri dermatocosmetice. Laserul vascular și lumina intens pulsată au rolul de a estompa eritemul (roșeața) și telangiectaziile (liniile fine roșii/violete), îmbunătățind mult aspectul clinic.
Se estimează că peste 45 de milioane de indivizi suferă de cuperoză, deși unii dintre ei nu au fost diagnosticați. Mulți dintre noi confundăm cuperoza cu o sensibilitate exagerată a pielii. Iată de ce un consult dermatologic este absolut necesar.