Articole medicale

ORL
20.11.2017

Dopul de ceară – complicații și recomandări medicale

Dopul de ceară – complicații și recomandări medicale

Dr. Camen MinicanCerumenul este o substanță ceroasă secretată în mod natural de glandele canalului auditiv extern. Aceasta are efect antibacterian, un pH acid benefic tegumentului și are rol în împiedicarea pătrunderii corpilor străini în urechea externă.

Dopul de cerumen reprezintă acumularea în exces a cerumenului în canalul auditiv extern prin tasarea frecventă a acestuia cu bețișoare igienice, folosirea de căști audio intraauriculare, purtarea de proteze auditive, sau din cauza formei anatomice a conductului auditiv extern (la unele persoane acesta este îngust, angulat). Atunci când apar modificări în funcționarea normală a glandelor canalului auditiv extern, excreția acestora poate fi abundentă și nu mai poate fi eliminată în mod fiziologic.

Simptomatologie
 

Prezența dopului de ceară este exprimată prin următoarele simptome:

  • hipoacuzie (scăderea auzului);
  • senzația de plenitudine auriculară;
  • autofonia (perceperea propriei voci);
  • acufene (zgomote în ureche);
  • senzația de corp străin auricular;
  • otalgie (durere auriculară).

Deseori, cerumenul este asimptomatic deoarece acesta nu ocupă întreg lumenul conductului auditiv extern.          

Diagnostic și tratament
 

Diagnosticul se stabilește prin examenul clinic de către medicul ORL-ist, prin otomicroscopie sau otoscopie, alte investigații (imagistice sau de laborator) nefiind necesare.

Tratamentul constă în extragerea dopului de cerumen, doar la indicația medicului ORL-ist și se efectuează de către acesta. Aspirația auriculară este cea mai utilizată metodă, cu canule de aspirație adecvate. În cazul dopurilor de cerumen dure, se poate recomanda extragerea acestora după administrarea în prealabil a apei oxigenate sau a soluțiilor auriculare uleioase.

Complicații
 

Prezența dopului de cerumen favorizează apariția infecțiilor bacteriene și micotice, cu simptomatologie specifică: otoree, otalgia, prurit. În aceste cazuri, după extragerea dopului de cerumen este necesar și tratament ulterior.

Atenționări speciale
 

Este perfect normal să avem ceară în urechi. Aceasta conține o substanță cu efect antibacterian și are multe roluri importante pentru protecția urechii. Apărut în general din cauza obiceiului de a tasa ceara în urechi prin acțiunea bețișoarelor igienice, dopul de cerumen impune intervenția medicului ORL-ist. În cazul îndepărtării dopului de cerumen la domiciliu, prin manevre incorect efectuate de către pacient, se pot produce leziuni traumatice ale tegumentului conductului auditiv extern sau ale timpanului (perforații de timpan).