Articole medicale

24.11.2015

Ecografia pleuro-pulmonară, acum la Arcadia

Ecografia pleuro-pulmonaraPacienții cu suspiciune clinică de patologie pleuro-pulmonară pot beneficia la Arcadia de o investigație neiradiantă și neinvazivă, cu un spectru de diagnostic vast.

Ecografia pleuro-pulmonară reprezintă o alternativă la explorarea plămânului prin radiografie și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, evitându-se astfel expunerea radiologică repetată.
Investigația se efectuează în deplin confort al pacientului, chiar în cadrul consultației medicale.

Dr. Constantin Rusu, medic specialist Medicină Internă, Arcadia, oferă mai multe argumente în favoarea ecografiei pleuro-pulmonare:
„La avantajul major al lipsei totale de iradiere, se adaugă numeroase alte posibilități diagnostice pe care radiografia toracică nu le are. De pildă, pentru ca o pleurezie (apă la plămâni) să fie vizibilă pe radiografia toracică, e nevoie de cel puțin 150 ml de lichid, în timp ce ecografia pleurală poate depista volume de ordinul a 5 ml.
Marea majoritate a pneumoniilor se pot diagnostica ecografic. Mai mult, ecografia poate face diferența între o atelectazie pulmonară și o acumulare de lichid pleural, leziuni cu tratament complet diferit și care, pe o radiografie toracică, sunt dificil de diferențiat.
Pneumothoraxul, infarctele pulmonare și chiar cancerele pulmonare periferice sunt alte diagnostice în care ecografia pleuro-pulmonară își dovedește acurațea și accesibilitatea.
În cazul pacienților cu insuficiență respiratorie acută (lipsă de aer), ecografia pulmonară ajută enorm medicul în efortul de a diferenția între o cauză cardiacă și una pulmonară."

Dr. Constantin Rusu: „Întrucât utilitatea ecografiei pleuro-pulmonare depinde de contextul clinic, oportunitatea efectuării ei va fi decisă de medic, după un consult prealabil. În cazul în care nu vă supără nimic, dar vreți să știți cum mai arată plămânii, ecografia nu e o soluție. De asemenea, dacă simptomele dumneavoastră nu sugerează o problemă pulmonară accesibilă ecografic (fapt stabilit în urma consultului medical), ecografia este inutilă.
Ca orice altă investigație, ecografia pulmonară nu e decât un instrument. Util când e folosit unde trebuie și inutil când e folosit fără discernământ.”

Pentru informații suplimentare și programări, puteți apela numărul de Call Center – 0232 920.