Articole medicale

07.01.2022

Glaucomul

Dr. Paula Costache

Medic specialist Oftalmologie

Glaucomul este una dintre cele mai importante afecțiuni oculare care duc la orbire. Se caracterizează prin deteriorarea nervului optic din cauza unei presiuni intraoculare crescute ce determină îngustarea treptată și progresivă a câmpului vizual care devine permanentă.

Glaucomul poate fi:

  • primar – printre cele mai cunoscute fiind glaucomul primitiv cu unghi deschis sau cel cu unghi închis;
  • secundar, dar există și glaucom congenital, glaucom cu tensiune normala, glaucom neovascular sau glaucom pigmentar.

Glaucomul: factori de risc
 

Sunt considerați factori de risc pentru apariția glaucomului:

  • vârsta peste 40 ani;
  • ereditatea (istoric familial);
  • administrarea cronică de picături ce conțin corticosteroizi
  • traumatisme oculare,
  • diabet zaharat.

Simptomele glaucomului
 

Datorită evoluției lente în timp, pacienții nu observă modificări a acuității vizuale sau câmpului vizual decât în stadiile avansate. Ocazional poate apărea durere oculară, congestive conjunctivală, scăderea AV, halouri în jurul punctelor luminoase

Glaucomul: diagnostic și tratament
 

Pentru stabilirea diagnosticului de glaucom, consultul periodic este important. Se măsoară presiunea intraoculară (valoare normală 10-21 mmHg), se examinează fundul de ochi și se efectuează o perimetrie computerizată. Nu orice presiune intraoculară crescută duce la diagnosticul de glaucom. Există hipertensiuni intraoculare fără modificări specifice glaucomului, care trebuie urmărite în dinamică.

Se recomandă și tomografia în coerență optică (OCT), un examen important pentru diagnosticul precoce.

Tratamentul depinde de tipul glaucomului. Scopul este încetinirea progresiei și conservarea acuității vizuale. Tratamentul este individualizat în funcție de pacient și stadiul de evoluție al bolii și include:

  • tratament topic (picături) administrate zilnic permanent – principala modalitate de tratament;
  • laser – trabeculoplastie, iridotomie în funcție de tipul glaucomului sau dacă tratamentul cu picături este ineficient sau se observă progresie;
  • chirurgical – în formele acute sau cele congenitale de glaucom sau în cazul formelor avansate sau la care celelalte modalități de tratament nu au fost eficiente.

Odată diagnosticat, glaucomul trebuie controlat prin menținerea presiunii intaroculare la o valoare adecvată pentru reducerea progresiei afecțiunii. Glaucomul nu se vindecă, ci este controlat prin tratament. Netratat, glaucomul este o cauză importantă de orbire.

Controlul oftalmologic regulat este singura metodă de detectare precoce a glaucomului și a menținerii sub control a evoluției sale. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232.920 – Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor