Articole medicale

16.08.2021

În România, în fiecare an, se înregistrează 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin și 1.909 decese cauzate de această afecțiune

Consultul ginecologic reprezintă o parte esențială în evaluarea stării de sănătate a unei femei. Din nefericire, acesta este neglijat, cu toate că medicii ginecologi recomandă efectuarea acestuia o dată pe an. Orice femeie ar trebui să se prezinte la medicul ginecolog chiar și înainte de începerea vieții sexuale sau imediat după primul contact sexual pentru a determina starea de sănătate a aparatului reproducător, și pentru a preveni apariția unor probleme precum infertilitatea, infecțiile cu transmitere sexuală și chiar cancer.

Cancerul de col uterin este a doua cauză de deces prin cancer la femeile din România
 

Cancerul de col uterin progresează lent. Astfel că, modalitatea optimă pentru a preveni apariția acestei afecțiuni este testarea periodică. Testul Babeș Papanicolau (PAP) și testarea virală Virusului Papilloma-Uman (HPV) sunt două teste de screening în detectarea cancerului de col uterin.
Ambele teste sunt recoltate de către medic în cadrul unei consultații ginecologice. După ce se examinează vaginul și colul se recoltează câteva celule de la nivelul colului cu ajutorul unei periuțe de plastic, iar probele sunt trimise la laborator.

95% dintre afecțiunile depistate la timp sunt tratabile
 

Incidența cancerului de col uterin se situează pe locul 4 în lume, iar mortalitatea reprezintă a treia cauză de deces prin cancer la femei. Depistarea precoce, în fază preinvazivă a leziunilor colului uterin şi tratarea adecvată contribuie la reducerea prevalenței cancerului şi scăderea mortalității. Testele de screening efectuate cu regularitate sunt pași esențiali pentru depistarea la timp a cancerului de col uterin și o șansă de a crește tratarea eficientă a acestuia.

Pentru programarea unei consultații la Obstetrică-Ginecologie, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor