Articole medicale

20.10.2022

Insuficiența cardiacă alcoolică – prezentare de caz

Dr. Viorica Dobreanu

Medic primar Cardiologie

Insuficiența cardiacă alcoolică – prezentare de caz

Un pacient în vârstă de 65 de ani, din mediul urban, pensionat, s-a adresat, la recomandarea medicului de familie, Spitalului de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia pentru astenie, dispnee progresivă, inițial la efort, după care în repaus și accentuată în clinostatism (poziția culcată a corpului).

Din discuția cu pacientul am aflat că acesta remarcase o lipsă de aer de aproximativ 6 luni, accentuată progresiv, ajungând în ultimele 2-3 săptămâni să facă mai multe pauze pe casa scării pentru a ajunge la apartamentul său de la etajul 2. A decis să se adreseze unui medic dupa ce în timpul nopții a fost trezit de o lipsă de aer brusc instalată.
Întrebat despre poziția din timpul somnului, pacientul a admis că necesita mai multe perne pentru a menține spatele la un unghi de aproximativ 30 grade față de pat, pentru „a respira mai bine”.
De asemenea, pacientul a observat o creștere în greutate de aproximativ 12 kg în ultimul an, fără modificări importante ale stilului de viață.
Ca factori de risc au fost identificați un consum zilnic exagerat de alcool de aproximativ 120 g alcool/zi (2 L bere + 120 ml tărie), tabagism, fost lucrător în tura de noapte, mediu social precar.

În cadrul examenului clinic s-a observat un pacient dispneic, cu frecvența respiratorie crescută și care nu putea tolera clinostatismul, cât și edeme importante ale membrelor inferioare. La ascultația pulmonară s-au auzit raluri crepitante (zgomote respiratorii specifice supraadăugate, anormale) pe aria ambilor plămâni în 2/3 inferioare, iar la nivelul gâtului au fost remarcate venele jugulare dilatate. De interes a fost și forma particulară a nasului, specific rinofimei (nas inflamat, neregulat, de culoare roșie, cu porii dilatați).
Radiografia pulmonară a pus în evidență supraîncărcarea circulației pulmonare și pleurezie bazală bilaterală.
Ecocardiografia a identificat un ventricul stâng dilatat, hipokinetic, cu o fracție de ejecție sever redusă, de 15-20%, adică aproximativ o treime din valoarea normală.
Bilanțul de la internare a fost completat cu analizele de sânge, care au decelat o anemie macrocitară, perturbarea funcției hepatice, valori crescute ale trigliceridelor și valori de 35 de ori peste limita maximă a markerului de insuficiență cardiacă NT-pro-BNP. Astfel a fost confirmat diagnosticul de insuficiență cardiacă pus pe baza cardiomiopatiei dilatative, care poate avea mai multe cauze, însă cele mai frecvente sunt cea ischemică și cea toxică.

Pentru stabilirea etiologiei insuficienței cardiace, s-a realizat verificarea arterelor cordului prin procedura de coronarografie, care nu a obiectivat leziuni semnificative capabile să explice patologia.
O altă cauză a acestei boli este toxicitatea rezultată în urma consumului exagerat de alcool, astfel încât pacientul a fost sfătuit să renunțe definitiv la acesta. În plus, după echilibrarea episodului acut de decompensare, pacientului i-a fost prescris un tratament modern al insuficienței cardiace și a fost chemat la reevaluare periodică.
Progresul pacientului a fost înregistrat pe parcursul a 6 luni. Acesta a respectat recomandările și a renunțat complet la consumul de alcool, a urmat tratamentul medicamentos și a făcut modificări ale stilului de viață din punct de vedere al dietei și al exercițiului fizic. Astfel, după 6 luni s-a constatat o recuperare parțială a funcției cardiace, cu o fracție de ejecție aproape normală, de 45-50% și cu un ventricul stâng de dimensiuni normale. Din punct de vedere al simptomelor, pacientul se simte mai puțin obosit și reușește să ajungă la apartamentul său de la etajul 2 și fără pauze și cu 2 sacoșe de cumpărături.

De reținut:

  • Consumul zilnic de alcool reprezintă un factor de risc cardiovascular important și este recunoscut ca o cauză de boală cardiacă.
  • Spre exemplu, o cantitate zilnică de 2 litri de bere consumată în decursul unei perioade de 5 ani poate duce la o afecțiune cardiacă sau gastroenterologică.
  • În unele cazuri de cardiomiopatie dilatativă de cauză etanolică, tratamentul eficace și întreruperea consumului de alcool pot duce la o recuperare de 100% a funcției cardiace.
  • Condiția pentru recuperare este respectarea tratamentului recomandat și întreruperea completă și definitivă a consumului de alcool.