Articole medicale

18.04.2013

„Nu face presupuneri, testează-te!” - Două săptămâni de screening medical GRATUIT la Arcadia, pentru adulți și copii, în 4 specialități

Programările pentru campania gratuită de screening s-au încheiat, toate locurile disponibile în programul medicilor fiind completate până la finalul lunii. Întrucât interesul pacienților a fost unul deosebit, este posibil ca Arcadia să mai organizeze astfel de campanii până la sfârșitul anului.

În perioada 18 aprilie - 30 aprilie, timp de două săptămâni, Arcadia oferă servicii gratuite de evaluare a stării de sănătate pentru copii și adulți, în specialitățile pediatrie, medicină internă, gastroenterologie și ORL. Scopul acțiunii este depistarea precoce a unor afecțiuni asimptomatice, generale sau specifice, precum anemia, imunodeficiența, tulburările de nutriție, afecțiunile metabolice, digestive  sau hepatice, hipertensiunea arterială, diverse tulburări de auz sau respiratorii, etc. Pentru fiecare sferă medicală investigată, pachetele de evaluare includ analize medicale sau investigații, precum și consultații medicale de specialitate.

I. Serviciile de screening pentru copii

PEDIATRIE

 

Dr. Temneanu Oana

Dr. Pavel Ana

Dr. Bontea Adina

Dr. Chirilă Alina

Dr. Rusu Wanda

Pachet

anemie

·      Analize de laborator: Hemoleucogramă completă (cu formulă leucocitară), Feritină

·      Consultație  inițială pediatrie + consultație rechemare pentru concluzii

Pachet imunodeficiență

·      Analize de laborator: Imunoglobulina A, Imunoglobulina G, Imunoglobulina M, Electroforeza proteinelor serice

·      Consultație inițială pediatrie + consultație rechemare pentru concluzii

Pachet

tulburări metabolice și de nutriție

·      Analize de laborator: Calciu ionic, Calciu total, Magneziu, Glicemie, Colesterol, TGP, Acid uric

·      Consultație inițială pediatrie + consultație rechemare pentru concluzii

ORL

Dr. Hănțăscu Ionut

Dr. Manolache Oana

Dr. Olariu Raluca

Dr. Strugariu Simona

Pachet ORL

·      Consultație ORL

·      Investigații: audiogramă sau fibroscopie

1.    Pachet anemie

Anemia se referă la scăderea valorii hemoglobinei și a hematocritului sub limita inferioară acceptată pentru vârsta copilului. Nu este o boală în sine, ci o modificare apărută în condițiile unor tulburări patologice care o generează. Astfel, carența în fier a sugarului, consumul excesiv de lapte de vacă, menstruațiile abundente la adolescente pot genera instalarea anemiei feriprive. Combinarea anemiei cu scăderea globulelor albe și a trombocitelor poate fi întâlnită în bolile maligne severe (leucemia), în afectări ale măduvei osoase sau în hemolize.

Efectele clinice ale anemiei depind de durata și de severitatea sa: în anemiile cronice severe apar afectări ale cordului și creierului, cu scăderea rezistenței la efort, a performanțelor școlare, încetinirea creșterii la sugar și copilul mic.

De aceea, screeningul bazat pe efectuarea analizelor care să deceleze primele semne ale carenței de fier permite diagnosticul precoce al anemiilor și al altor afecțiuni hematologice, precum și tratamentul specific înainte de instalarea complicațiilor.

2.    Pachet imunodeficiență

Imunodeficiențele întâlnite la vârsta pediatrică reprezintă un grup eterogen de boli imunologice a căror cauză este încă necunoscută, boli caracterizate prin scăderea nivelurilor serice ale imunoglobulinelor A, G sau M.

Manifestările clinice ale imunodeficiențelor sunt reprezentate de:

  • otite, pneumonii, diaree sau infecții cutanate (abcese, furuncule, piodermită) recurente și severe, care necesită spitalizări sau tratamente antibiotice repetate și costisitoare, în primele luni de viață, precum și la sugar sau copilul mic;
  • deficiențe de creștere și instalarea malnutriției, pe fondul infecțiilor repetate;
  • dezvoltarea infecțiilor mult mai severe și mai frecvente (mai mult de 8 episoade infecțioase/an), cu evoluție mai trenantă și mai dificilă față de copiii normali;
  • antibioterapia intravenoasă cu o durată însumată mai mare de 2 luni, necesită investigații specifice pentru decelarea unei imunodeficiențe;
  • infecțiile virale severe de tipul zona zoster, stomatitele aftoase severe, mononucleoza infecțioasă, infecțiile cu citomegalovirus sau diareea cu Critosporidium.

Screeningul imunodeficiențelor primare efectuat la sugar și copilul mic permite diagnosticul precoce, instituirea tratamentului substitutiv și alegerea unei scheme individualizate și eficiente de vaccinări la pacienții depistați cu aceste afecțiuni.

3.    Pachet tulburări metabolice și de nutriție

Obezitatea copilului și a adolescentului a oferit în ultimii ani statistici îngrijorătoare în lumea întreagă, iar România nu face excepție. Obezitatea instalată la vârstă pediatrică predispune la insulinorezistență, cu apariția diabetului zaharat tip 2, hipertensiune arterială, dislipidemie, boala hepatică și renală cronică, disfuncția reproductivă, crescând riscurile de afectare cardiovasculară la adultul tânăr (infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral).

Tulburările metabolismului fosfo-calcic reprezintă o problemă reală la sugari și copii mici, precum și la adolescență. Hipocalcemia decelată prin analize de laborator este adeseori asimptomatică, iar indicația de tratament este controversată. Manifestările clinice ale hipocalcemiei sau ale hipomagneziemiei sunt percepute negativ de către copil sau de către anturaj, pentru că pot genera crize de tetanie, leșinuri repetate, constipație cronică, deficit de atenție cu rezultate școlare nesatisfăcătoare, emotivitate excesivă,  deformări scheletice permanente.

De aceea, screeningul tulburărilor metabolice apărute prin malnutriție (în exces în cazul obezității, sau prin deficit în cazul spasmofiliei) permite diagnosticul precoce al sindromului metabolic la copilul supraponderal sau obez, precum și la cei cu modificări fosfo-calcice și conduce către instituirea tratamentului adecvat.

4.    Pachet ORL

Având același scop general de depistare precoce a afecțiunilor cu debut asimptomatic, screeningul ORL combină consultul clinic cu audiometria sau rinofibroscopia, astfel încât să fie evidențiate eventualele deficiențe de auz sau problemele foselor nazale. Testul auditiv determină prezența hipoacuziei (scăderea capacității de a auzi), cât de severă este și care este cauza apariției acesteia. Rinofibroscopia este un examen al foselor nazale, faringelui și laringelui cu ajutorul fibroscopului mobil (în acest caz, unul de dimensiuni adaptate sferei pediatrice), prin vizualizarea acestora putând fi diagnosticate vegetațiile adenoide („polipii") și alte probleme din sfera ORL.

 

II. Serviciile de screening pentru adulți

 

MEDICINĂ INTERNĂ

 

Dr. Rusu Constantin

Dr. Marcu Andreea

Dr. Coconel Simona

Pachet

medicină internă

·      Analize de laborator: Hemoleucograma completă (cu formulă leucocitară), Colesterol total, Glucoză serică, TGP, Creatinină, VSH, Gama glutamil transferază (GGT)

·      Măsurare tensiune arterială

·      Electrocardiografie ECG

·      Consultatie inițială medicină internă + consultație rechemare pentru concluzii

GASTROENTEROLOGIE

 

Dr. Brumaru Andreea

Dr. Irimia Roxana

Dr. Stan Mărioara

Pachet

hepatită C

·      Analize de laborator: HCV Ac

·      Ecografie abdomen superior

·      Consultație inițială gastroenterologie + consiliere nutrițională + consultație rechemare pentru concluzii

Pachet

gastro-general

·      Analize de laborator: TGP, TGO, Helicobacter pylori Ac (cantitativ)

·      Ecografie abdomen superior

·      Consultație inițială gastroenterologie + consiliere nutrițională + consultație rechemare pentru concluzii

ORL

Dr. Hănțăscu Ionut

Dr. Manolache Oana

Dr. Olariu Raluca

Dr. Strugariu Simona

Pachet ORL

·      Consultație ORL

·      Investigații: audiogramă sau fibroscopie

 

1. Pachet medicină internă

Analizele de laborator, investigațiile și consultul clinic de medicină internă incluse în pachetul de screening pentru adulți sunt menite să contureze un tablou general al stării de sănătate a pacientului, identificând factori de risc sau semnalând precoce, în faza asimptomatică, afecțiuni de natură cardiovasculară (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică), afecțiuni din sfera hepatică sau renală, tulburări metabolice (dislipidemii, diabet), anemii sau alte afecțiuni hematologice, să pună în evidență existența unor infecții sau inflamații etc. Concluziile formulate de medicul de medicină internă pe baza evaluării conduc fie spre stabilirea unei conduite profilactice de menținere a stării de sănătate, fie la instituirea unui tratament adecvat sau, după caz, la îndrumarea pacientului spre explorări suplimentare, necesare în patologia identificată.

2.    Gastroenterologie - Pachet Hepatită C

Hepatita C este o boală a ficatului cauzată de virusul hepatic C. La nivel mondial,  3-4 milioane de persoane sunt depistate anual cu infecție cu virus C. Hepatita C se răspândește prin contact direct cu sânge sau cu persoane infectate. Risc crescut prezintă persoanele cu transfuzii de sânge în antecedente, persoane cu tatuaje sau piercing făcute fără echipament steril, pacienți cu hemofilie, dializați cronic, persoane cu parteneri sexuali multipli sau cei care se droghează folosind seringi la comun.

Adesea boala evoluează asimptomatic, cu analize hepatice  de rutină în limite normale. Depistarea bolii se realizează printr-un simplu test de sânge ce detectează anticorpii anti-HCV. Screeningul infecției cu virus C este extrem important întrucât cca 20% dintre hepatitele cronice C progresează spre ciroza hepatică, evoluție care poate fi stopată prin administrarea unui tratament antiviral specific. În cazuri mai severe, infecția cu virus C poate duce și la apariția cancerului hepatic.

În cazul depistării hepatitei C, medicul gastroenterolog recomandă un bilanț complet pentru evaluarea gradului de afectare a ficatului (probe hepatice, ecografie abdominală, determinarea neinvazivă a fibrozei hepatice prin Fibroscan, încărcătura virală) și stabilește oportunitatea unui tratament antiviral.

3.    Gastroenterologie - Pachet gastro-general

În cazul în care se confruntă cu simptome precum aciditate gastrică, balonări frecvente, constipație și/sau diaree, disconfort abdominal de orice tip, pacienții pot apela la câteva explorări neinvazive pentru a afla dacă suferă de o afecțiune a sistemului digestiv.

Infecția cu Helicobacter pylori este frecventă în populația generală, fiind implicată în apariția gastritei, ulcerului gastric și duodenal, și reprezintă în același timp un factor de risc important în apariția cancerului și limfomului gastric. Tratamentul cu antibiotice corect indicat de către medicul specialist determină eradicarea infecției și previne dezvoltarea complicațiilor.

Ecografia abdominală completează consultația de gastroenterologie, fiind un examen neinvaziv, ușor de efectuat, ce aduce multiple informații cu privire la organele abdominale. Aceasta permite medicului să pună în evidență probleme precum litiaza sau inflamația colecistului, afecțiuni ale pancreasului (pancreatită, tumori), leziuni splenice, afecțiuni hepatice localizate (tumori benigne sau maligne) sau difuze (steatoză, ciroză), litiaza renală, malformații sau tumori benigne sau maligne renale, precum și prezența de lichid în cavitatea abdominală.

4.    Pachet ORL

Având același scop general de depistare precoce a afecțiunilor cu debut asimptomatic, screeningul ORL combină consultul clinic cu audiometria sau rinofibroscopia, astfel încât să fie evidențiate eventualele deficiențe de auz sau problemele foselor nazale. Testul auditiv determină prezența hipoacuziei (scăderea capacității de a auzi), cât de severă este și care este cauza apariției acesteia. Rinofibroscopia este un examen al foselor nazale, faringelui și laringelui cu ajutorul fibroscopului mobil, prin vizualizarea acestora putând fi diagnosticate vegetațiile adenoide („polipii") și alte probleme din sfera ORL.

 

Informații & Programări: Call Center: 0232 920.