Articole medicale

04.10.2022

Reeducarea funcțională a mersului asistată de roboți, în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia

Ft. Dragos Sardaru

Fizioterapeut Recuperare Medicală, Reumatologie

Reeducarea funcțională a mersului asistată de roboți, în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia

Reeducarea funcțională a mersului asistată de roboți este o nouă tehnologie globală de fizioterapie, care aplică principiul repetițiilor de mare intensitate și specificitate pentru a îmbunătăți mobilitatea pacienților cu accident vascular cerebral sau alte tulburări neurologice.

 

De ce este nevoie de asistare robotică?

În reabilitarea afecțiunilor neurologice centrale vorbim despre procesul de neuroplasticitate. Atât creierul, cât și corpul trebuie să reînvețe cum să funcționeze după leziuni neurologice, iar exploatarea acestei capacități inerente pentru modificarea circuitului neuronal din creier poate fi esențială pentru a maximiza beneficiul reabilitării.
Un studiu pe animale a arătat faptul că este nevoie de un număr între 400 și 600 de repetări cu o sarcină funcțională mare (cum ar fi prehensiunea) pentru a produce modificări structurale neurologice (sinapso-geneză) după un accident vascular indus. În cazul pacienților fără patologie, s-a observat modificarea răspunsului evocat al stimulării magnetice transcraniene către partea care era antrenată. Acest lucru s-a produs după 15 – 30 de minute de mișcare continuă specifică a policelui și s-a stins după 20 – 30 de minute.

După un accident vascular cerebral este nevoie de un număr mare de repetări cu sarcini funcționale pentru a obține modificări corticale și îmbunătățirea funcțională.
Membrul superior. Cercetările științifice au pus în evidență o reorganizare corticală semnificativă și o îmbunătățire funcțională în comparație cu subiecții din grupul de control după 1 200 de repetări ale aceleiași mișcări a mâinii.
Membrul inferior. Cercetările științifice și studiile clinice au demonstrat necesitatea unui număr de repetări între 1 000 și 2 000 pentru a îmbunătăți controlul asupra membrului inferior și a calității ciclului de mers.
Terapia cu exoscheletul Lokomat poate produce, într-o singură sesiune, un număr adecvat de repetiții pentru a produce învățarea și reînvățarea motorie.

 

Ce patologii pot beneficia de reeducarea mersului asistată robotic?

Lokomatul este un sistem creat pentru a asista antrenamentul ciclului de mers al persoanelor cu deficit de mers indiferent de originea handicapului lor. Mai multe studii clinice arată posibilitatea utilizării în următoarele patologii:

  • Leziuni cerebrale non-traumatice (accident vascular). De asemenea, utilizarea Lokomatului este sigură și pentru pacienții cu comportament de pusher (tendința de latero-pulsie).
  • Leziuni cerebrale traumatice
  • Traumatisme vertebro-medulare
  • Paralizie cerebrală – adulți și copii
  • Scleroză multiplă
  • Parkinson
  • Sindromul Guillain-Baré

 

Care sunt parametrii funcționali pe care Lokomatul îi modifică?

Includerea sistemului Lokomat în planul de recuperare medicală conduce la creșterea și îmbunătățirea:

  • abilității mersului și a independenței în ambulație;
  • vitezei în ciclul de mers;
  • rezistenței musculare și cardiovasculare;
  • parametrilor spațio-temporali, cum ar fi lungimea pasului și simetria;
  • echilibrului;
  • spasticității și a tonusului muscular;
  • întărirea musculaturii extremității inferioare.

Sistemele robotizate din Centrul de terapie și reeducare funcțională al Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia reprezintă o soluție complexă de recuperare pentru pacienții cu afecțiuni afecțiuni neurologice și neuromotorii, post traumatice, musculoscheletale, cardiovasculare. În funcție de particularitățile fiecărui caz, includerea Lokomatului în planul de recuperare medicală și combinarea acestuia cu alte sisteme reprezintă un alt avantaj pe care pacienții îl au în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia.

Pentru informații detaliate și programări: Call Center Arcadia, 0232 920