Articole medicale

20.06.2022

Rolul investigațiilor imagistice în afecțiunile reno-urinare la copil

Dr. Codruta - Olimpiada Iliescu

Medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică

Rolul investigațiilor imagistice în afecțiunile reno-urinare la copil

Afecțiunile renale și ale căilor urinare reprezintă o cauză importantă de îmbolnăvire la copii. Utilizarea tot mai frecventă a ecografiei antenatale a crescut rata de diagnostic a anomaliilor renale congenitale și a permis o preluare precoce a nou-născuților suspectați a avea o malformație renală imediat după naștere.
Introducerea noilor tehnici de imagistică renală permit la ora actuală un diagnostic mult mai precis și mai rapid al bolilor care pot afecta rinichiul și căile urinare.
În plus, apariția unor consensuri internaționale ale experților în nefrologie și urologie pediatrică și crearea de algoritmi și ghiduri clinice permit formularea unor diagnostice bazate pe dovezi și alegerea celui mai bun tratament individualizat pentru fiecare pacient pediatric în parte.
Metodele imagistice de evaluare a afecțiunilor renale la copil se efectuează într-o succesiune bine definită, fiecare dintre aceste metode aducând informații utile în definirea clară a diagnosticului final.

  1. Ecografia reno-vezicală:
  • permite aprecierea localizării rinichilor, structurii rinichilor și a dimensiunilor renale;
  • identifică: dilatația bazinetală și/sau caliceală (hidronefroza), dilatația ureterală și/sau bazinetală (ureterohidronefroza).
  1. Scintigrafia renală DMSA:

Colecția Arcadia nefrologie pediatrică

  • apreciază funcția comparativă a celor doi rinichi, reprezentând din acest punct de vedere cea mai importantă metodă de evaluare;
  • evidențiază captarea omogenă/neomogenă a substanței utilizate, oferind informații legate de structura rinichilor;
  • atestă prezența cicatricilor renale marginale;
  • confirmă absența/prezența ectopică a țesutului renal în cazul în care ecografia renală nu regăsește rinichii în poziția lor anatomică normală.
  1. Uretrocistografia micțională retrogradă (VCUG) reprezintă standardul de aur și singura metodă pentru diagnosticul și gradarea refluxului vezico-ureteral (RVU) primar/secundar, fiind recomandată:
  • după primul episod de pielonefrită acută (PNA) apărut în primul an de viață;
  • în cazul infecțiilor de tract urinar (ITU) recidivante apărute după vârsta de un an;
  • în ecografia antenatală sau actuală patologică;
  • în situația evoluției complicate a unei pielonefrite acute la copii cu dilatații antenatale sau postnatale ale căilor urinare înalte (hidronefroză, ureterohidronefroză).
  1. Scintigrafia renală DTPA/MAG3 reprezintă metoda imagistică cea mai importantă în identificarea obstrucțiilor tractului urinar superior deoarece permite evaluarea comparativă a filtrării, secreției și excreției substanței utilizate de cei doi rinichi, facilitând diferențierea obstrucției anatomice de cea funcțională, precum și localizarea precisă a nivelului obstrucției (joncțiunea pielo-ureterală sau uretero-vezicală).

  2. Urografia IRM este o metodă neinvazivă, neiradiantă de apreciere a prezenței cicatricilor renale cronice și de evaluare anatomică a tractului urinar superior, extrem de importantă prin detaliile pe care le furnizează în malformațiile complexe reno-urinare.

  3. Urografia CT (nativă sau cu substanță de contrast):
  • permite diagnosticul de certitudine și localizarea litiazei;
  • confirmă prezența abceselor renale, perirenale sau ale psoasului în pielonefritele cu evoluție complicată;
  • diagnostichează tumorile renale decelate de ecografia renală.

În concluzie, ecografia reno-vezicală reprezintă examinarea de primă intenție pentru că:

  • este neinvazivă;
  • poate fi repetată ori de câte ori este nevoie;
  • este nedureroasă;
  • poate fi aplicată la orice vârsta, în orice moment al zilei.

Întrucât informațiile oferite de ecografia reno-vezicală nu pot preciza tipul și localizarea unei malformații a tractului urinar, aceasta va fi urmată de alte investigații imagistice (cistografie micțională, scintigrafie renală, urografie IRM, CT – scanner abdomino-pelvin) care să definească cât mai bine modificările anatomice sau funcționale ale tractului urinar și ale rinichilor pentru a permite un diagnostic precis și alegerea tratamentului adecvat fiecărei patologii identificate.
Toate investigațiile imagistice se realizează în Rețeaua Medicală Arcadia, pentru un diagnostic cert, care să conducă la instituirea unui tratament adecvat.