Articole medicale

05.04.2022

Sindromul ovarelor polichistice la adolescente

Dr. Ana-Maria Hrisca

Medic specialist Endocrinologie

Sindromul ovarelor polichistice la adolescente

Ce particularități prezintă și cum se diagnostichează sindromul ovarelor polichistice (SOP) în perioada adolescenței comparativ cu femeia adultă?

Sindromul ovarelor polichistice debutează cel mai frecvent în adolescență și se caracterizează prin prezența hiperandrogenismului evidențiat clinic și/sau biologic, ciclurile menstruale neregulate și aspectul ecografic al ovarelor. În perioada adolescenței însă, aceste criterii necesita considerații speciale, având în vedere suprapunerea modificărilor fiziologice acestei etape a vieții. Primii ani postmenarhă – după prima menstruație – sunt pavați de modificări hormonale normale, cu impact clinic și asupra periodicității ciclurilor menstruale dar și modificări morfologice ale ovarelor și psiho-sociale. 

Hiperandrogenismul se definește ca prezența unui nivel crescut de hormoni sexuali masculini și este unul dintre pilonii aflați la originea fiziopatologică a cascadei evenimentelor din această patologie. Din punct de vedere clinic, acesta determină apariția hirsutismului (păr gros și de culoare închisă reprezentat în exces la nivelul feței, trunchiului, feselor, brațelor și coapselor) și a acneei. În adolescență, tipul de acnee considerată sugestivă hiperandrogenismului este cea severă, rezistentă la tratamentul local, persistentă. Modificările biologice ce au loc sunt legate de creșterea nivelului de testosteron total și liber dar este investigată și creșterea precursorilor acestuia, mai ales în cazurile în care testosteronul prezintă valori normale.

Ciclurile menstruale neregulate reprezintă o adevărată provocare în conturarea diagnosticului. În primul an după instalarea primei menstre, ciclurile menstruale neregulate sunt considerate a fi normale. Ulterior, între primul și al treilea an, ciclurile menstruale sunt considerate neregulate dacă au o distanță mai mare de 45 de zile sau mai mică de 21 de zile. Peste 3 ani de la prima menstruație, sunt considerate intervale mai mari de 35 zile sau mai mici de 21 zile sau sub 8 cicluri/an.

Criteriul ecografic face referire la aspectul ovarelor, acestea prezentând dimensiuni crescute și numeroși foliculi ovarieni imaturi. În perioada adolescenței, în mod normal ovarele prezintă un aspect multi-folicular. Tot în această perioadă, ecografia este realizata transabdominal – diferit față de femeia adultă la care se efectuează pe cale transvaginală – astfel înregistrându-se o imagine mai slabă calitativ. Din aceste motive, aspectul ecografic nu este luat în considerare drept criteriu diagnostic la adolescente, putând fi doar cu caracter orientativ un volum ovarian mai mare de 12 ml. 

Alte aspecte clinice importante ce sunt luate în considerare la pacientele cu SOP sunt supraponderabilitatea, obezitatea și acanthosis nigricans (zone închise la culoare, catifelate, situate în general în spatele și lateralul gâtului și la nivelul axilelor) – sugestiv insulinorezistenței. În plus este necesară în cadrul evaluării excluderea altor patologii cu manifestări similare, precum hiperplazia suprarenală congenitală, sindromul Cushing, hipotiroidismul și hiperprolactinemia.

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice la adolescente

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice la adolescente are ca principale obiective îmbunătățirea aspectului clinic, cu reducerea/combaterea acneei și a hirsutismului, normalizarea periodicității ciclurilor menstruale și reducerea riscului de apariție a complicațiilor. 

În funcție de manifestări, de coexistența altor patologii sau factori de risc și stabilind un plan terapeutic în unanimitate cu pacientele, se optează pentru schimbarea stilului de viață și terapii farmacologice ce pot include contraceptive orale combinate, agenți insulino-sensibilizanți și tratament anti-androgenic. 

Fără tratament, care sunt complicațiile pe termen lung?

Adolescentele diagnosticate cu această patologie prezintă la vârsta adultă un risc mai mare de infertilitate, cancer endometrial, diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, steatoză hepatică non-alcoolică, afecțiuni cardiovasculare, sindrom de apnee în somn. Însă o atenție deosebită la această categorie de vârstă și nu numai se acordă impactului psihologic și psiho-social, scopul diagnosticului precoce corect și a măsurilor terapeutice fiind acela de a preveni apariția complicațiilor și de a reduce disconfortul psiho-emoțional. 

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor