Articole medicale

03.05.2022

Tulburările de dinamică sexuală la bărbați: abordare multidisciplinară

Dr. Pamela-Nicoleta Apetrii

Medic primar Endocrinologie

Tulburările de dinamică sexuală la bărbați: abordare multidisciplinară

Sexualitatea este un aspect complex al comportamentului uman. Funcția sexuală este dependentă de multipli factori anatomici, psihologici și socio-culturali.

Prevalența disfuncțiilor sexuale în populația generală este foarte mare: aproximativ 43% dintre femei și 31% dintre bărbați.

Ejacularea precoce este cea mai frecventă disfuncție sexuală la bărbați. Pot fi afectați bărbații de orice vârstă, iar impactul psihologic se poate imprima atât asupra persoanei în cauză, cât și asupra cuplului. Persistența îndelungată poate avea consecințe majore.

Principalele tulburări de dinamica sexuală cu relevanță endocrinologică sunt: libidoul scăzut, disfuncția erectilă și ejacularea precoce. De cele mai multe ori, au cauze comune și se asociază ca și manifestări clinice ale aceleași disfuncții.

Abordarea acestui spectru de manifestări este delicată. În primul rând, este nevoie ca pacientul să aibă încredere să se adreseze medicului, trebuind să învingă sentimentele de rușine, vină sau anormalitate. Odată ajuns în consultație, este esențial să simtă că are tot suportul emoțional care să îl ajute sa detalieze și să colaboreze în vederea stabilirii unui plan de investigații și tratament.

Uneori, pacienții nu cunosc termenii medicali care definesc simptomele lor și descriu cu cuvinte proprii ceea ce experimentează. Iată o definiție a acestor termeni medicali care ajuta atât pacientul, cât și medicul să stabilească un limbaj comun:

  • libidoul scăzut este un termen folosit pentru a descrie scăderea apetitului sau dorinței sexuale.
  • disfuncția erectilă este definită ca imposibilitatea de a obține și menține o erecție (rigiditate peniană) suficientă pentru un act sexual satisfăcător.
  • ejacularea precoce este ejacularea (emisia de spermă) care apare la mai puțin de 1 minut de la penetrare sau înaintea penetrării.

Cauzele tulburărilor de dinamică sexuală la bărbați

Cauzele tulburărilor de dinamică sexuală sunt multiple și, frecvent, coexistă.

Afecțiunile endocrinologice pot determina disfuncții sexuale, acestea putând fi prima manifestare a bolii subiacente. Principalele afecțiuni endocrinologice implicate în determinismul tulburărilor de dinamică sexuala sunt:

  • hipogonadismul – deficitul de testosteron de orice cauză;
  • hiperprolactinemia – excesul de prolactină;
  • afecțiuni tiroidiene – atât excesul, cât și deficitul de hormoni tiroidieni pot afecta funcția sexuală;
  • afecțiuni suprarenaliene – excesul sau deficitul de cortizol;
  • diabetul zaharat prin disfuncția endotelială și neuropatie.

Evaluarea endocrinologică a pacientului cu tulburări de dinamică sexuală necesită o anamneză detaliată a simptomelor, a duratei și a severității lor, un examen clinic complet pentru identificarea semnelor specifice anumitor afecțiuni endocrinologice și nu numai, dozări hormonale adaptate fiecărui caz și, uneori, anumite investigații imagistice.

După cum menționam anterior, în foarte multe cazuri, cauzele se dovedesc a fi mixte, abordarea multidisciplinară a acestor pacienți fiind esențială.

Integrarea psihoterapiei în planul de tratament este întotdeauna de dorit, cauza psihogenă fiind fie asociată, fie chiar principală.

Atunci când se suspicionează o cauză structurală, pacientul este dirijat către urologie. Relația endocrinologie-urologie este una foarte strânsă în evaluarea tulburărilor de dinamică sexuală, pacienții adresându-se uneori mai întâi serviciului de urologie și apoi fiind dirijați către endocrinologie sau invers.

O atenție deosebită trebuie acordată pacienților cu disfuncție erectilă deoarece ea poate fi prima manifestarea a afectării cardiovasculare. O cauză frecventă o reprezintă cea vasculară prin disfuncție endotelială.

Identificarea și corectarea factorilor de risc cardiovascular este mandatorie. Este necesară implementarea unor măsuri generale care vizează:

  • modificarea stilului de viață (renunțarea la fumat, instituirea unei diete în vederea revenirii la greutatea normală);
  • tratamentul dislipidemiilor;
  • normalizarea valorilor glicemice la pacienții diabetici;
  • normalizarea valorilor tensionale la pacienții hipertensivi.

Acestea sunt principalele motive pentru care pacienții cu disfuncții sexuale necesită abordare multidisciplinară în elaborarea unui plan de diagnostic și tratament. În Rețeaua Medicală Arcadia, pacienții au la dispoziție o abordare multidisciplinară complexă, bază a instituirii unui tratament adecvat.