Articole medicale

14.05.2018

Varicocelul la copii – o afecțiune cu posibile complicații în viața de adult

Dr. Dina Adnana Toma Jaramani

Medic primar Chirurgie pediatrică

Varicocelul la copii – o afecțiune cu posibile complicații în viața de adult

Ce este varicocelul și la ce categorie de pacienți apare?

Varicocelul este o dilatație varicoasă a plexului pampiniform și a venelor spermatice interne, adică a venelor cordonului spermatic, care sunt situate la nivelul scrotului (deasupra și în jurul testiculului); este o dilatație asemănătoare cu varicele care apar la membrele inferioare.
Apare mai frecvent pe partea stângă, dar poate afecta și ambele testicule.
Apare la 15 - 20% din bărbați, de regulă la tinerii cu vârste între 15 și 35 de ani.

Câte tipuri de varicocel există?

Varicocelul este de regulă de două tipuri:

  • primitiv (esențial, idiopatic) – nu are o cauză clară, apare majoritar pe partea stângă (95 - 98%), după vârsta pubertății (13 - 30 de ani);
  • secundar – apare în cazul în care există un obstacol în curgerea sângelui din venele spermatice (tumori renale, tumori intraabdominale ș.a), poate apărea pe ambele părți; în general apare mai târziu, după 35-40 de ani.

Care sunt cauzele/factorii de risc?

Practic, cauza varicocelului este staza venoasă cronică, adică sânge care stagnează, însă nu se știe cu certitudine întotdeauna de ce acest lucru apare. Deși varicocelul poate apărea la orice vârstă, se consideră că vârsta pubertății reprezintă cel mai mare factor de risc.

Alți factori de risc implică:

  • ortostatism prelungit (statul în picioare mult timp);
  • peretele venos de o calitate inferioară;
  • predispoziție genetică;
  • creșterea presiunii abdominale (la efort fizic exagerat, strănut, ridicarea unor greutăți).                       

Cum este stabilit diagnosticul de varicocel?

Diagnosticul de varicocel se stabilește după:

  • simptome prezentate de pacient – senzație de tensiune sau de greutate, disconfort sau chiar durere, precum și tulburări sexuale sau psiho-nevrotice la pacienții mai mari;
  • examenul clinic – scrot mărit pe partea afectată, vene dilatate în scrot, care pot fi simțite la palpare (aspect de „ghem de râme”), testicul mai mic pe partea unde venele sunt dilatate.
  • date paraclinice – ecografie scrotală + Doppler, spermogramă pentru evaluarea fertilității; sau ecografie abdominală, tomografie computerizată, urografie intravenoasă pentru decelarea cauzei varicocelului secundar.

Cum se tratează varicocelul?

Tratamentul varicocelului poate fi chirurgical sau medical.
Tratament prin procedee chirurgicale: pentru pacienții cu simptome sau modificări ale spermogramei. Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, toate vizând îndepărtarea stazei din vasele spermatice, cu reluarea circulației normale la nivelul testiculului și păstrarea funcției acestuia. Modern, această afecțiune se tratează cu succes prin laparoscopie.
Aceasta este foarte puțin invazivă și nu are efecte secundare notabile.

Tratament medical: la bolnavii care nu acceptă intervenția chirurgicală sau care au contraindicații generale (se recomandă evitarea ortostatismului, a efortului fizic prelungit, purtarea de suspensor).

De reținut!

  • Varicocelul este o boală genitală masculină, care afectează testiculele și reprezintă una dintre principalele cauze de infertilitate la bărbați.
  • De obicei varicocelul nu prezintă simptome, fiind descoperit la un control de rutină sau la evaluările medicale pentru alte afecțiuni.
  • De regulă poate fi diagnosticat ușor și câteodată nu necesită tratament. Totuși, dacă varicocelul determină simptome, se recomandă tratamentul chirurgical precoce pentru a evita complicațiile.
  • În cazul oricărei suspiciuni de varicocel sau afecțiune în sfera genitală, se recomandă un consult de specialitate efectuat de către chirurgul pediatru.