Articole medicale

16.08.2012

Arcadia a intrat în programul național pentru prevenția cancerului de col uterin

La fiecare două minute, undeva în lume, o femeie moare de cancer de col uterin.

Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei, iar în 2010 această boală a reprezentat a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân.
Din datele statistice, România se situează pe un loc mediu în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata standardizată a mortalității prin acest tip de cancer, având ratele incidenței și prevalenței relativ mici, dar cu tendință crescătoare atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Cancerul de col uterin poate fi depistat în stadiu preinvaziv prin testul Babeș–Papanicolau, efectuat corect și complet. În momentul de față, cele mai multe dintre pacientele cu această afecțiune ajung prea târziu la medic, iar unele dintre ele nu au auzit niciodată de testul Babeș-Papanicolau.

Implicându-se activ în eforturile de îmbunătățire a stării de sănătate a populației, Arcadia a intrat în programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, lansat pe 1 august, și va oferi gratuit teste Babeș-Papanicolau pacientelor din rețeaua sa de screening. 



Practic, Arcadia dispune în momentul de față de o rețea de screening alcătuită din peste 50 de cabinete de medici de familie, urmând ca aceasta să crească rapid în următoarea perioadă până la câteva sute de cabinete, răspândite în întreaga regiune a Moldovei.
Pacientele arondate acestor cabinete se pot adresa medicului de familie pentru a beneficia de serviciile gratuite prevăzute de programul național de screening: examen Babeș-Papanicolau, precum și consiliere și îndrumare medicală cu privire la rezultatul analizei.

Conform prevederilor legale, pot beneficia de aceste servicii gratuite toate persoanele de sex feminin, indiferent dacă sunt asigurate sau nu în sistemul național de asigurări de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru această patologie.

În cazul rețelei de screening arondată spitalului Arcadia, pacientele pot să conteze pe promptitudine și servicii de cea mai bună calitate, atât la efectuarea examinării Babeș-Papanicolau cât și în cursul consilierii. În plus, pacientele la care investigațiile pun în evidență semne de boală pot beneficia în structura Arcadia de întregul lanț de îngrijire necesar, de la diagnostic până la tratament și recuperare, în Centrul de Obstetrică-Ginecologie și/sau în Centrul de Specialități Chirurgicale, după caz.

Lista cu medicii din rețeaua de screening Arcadia și alte informații practice pentru paciente sunt disponibile aici.

„Funcționarea programului de screening este simplă: pacienta se adresează medicului de familie, i se recoltează probele biologice pentru examinarea Babeș-Papanicolau, fie la cabinetul de medicină primară, fie la spitalul căruia cabinetul îi este arondat, i se comunică rezultatul analizei pe filiera spital – medic de familie – pacientă, apoi urmează etapa de consiliere, desfășurată în cabinetele de planning familial sau în cele de medicină de familie. Cum rețeaua de screening Arcadia este extinsă și în mediul urban, și în mediul rural, am pregătit cu mare atenție procedurile și logistica necesară pentru toți pașii ce trebuie urmați, de la prelevarea probelor biologice, până la transportul acestora și efectuarea analizei aferente, după cum va fi cazul pentru fiecare locație de care ne ocupăm. Pe scurt, în cazul cabinetelor arondate în mediul rural, am ales să organizăm caravane medicale în care medicii Arcadia se vor deplasa cu echipamentele sau consumabilele necesare și vor recolta probele pentru examenul Babeș-Papanicolau la mai multe paciente odată, economisind astfel timpul acestora și făcând mai eficient întregul proces. Pentru fiecare cabinet arondat rețelei de screening Arcadia, informațiile exacte pentru accesul la servicii pot fi obținute de la medicul de familie însuși, însă și consilierii Arcadia sunt disponibili în serviciul Call Center pentru a îndruma pacientele ce vor să beneficieze de serviciile gratuite prevăzute în programul național de screening”, arată dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia.

Pioni principali în mecanismul de implementare a programului, medicii de familie pun la rândul lor accent pe eficiența organizării, pe calitatea serviciilor și mai ales pe misiunea de a atrage un număr cât mai mare de paciente care să profite de această campanie medicală. Dr. Ioana Petcu, unul dintre medicii de familie ieșeni intrați în rețeaua de screening Arcadia, declară: „După mai mulți ani de așteptare, suntem bucuroși că programul național de screening pentru cancerul de col uterin a fost în sfârșit declanșat, având astfel șansa să intervenim în mod real pentru prevenția acestei maladii.

Alături de confrații mei din medicina primară, încurajăm femeile cu vârsta de peste 25 de ani să se adreseze cât mai curând medicului de familie pentru examinarea Babeș-Papanicolau și pentru consilierea complexă cu privire la patologia de col uterin și la rezultatele analizei. De asemenea, sperăm ca prin informare și educație să le convingem pe pacientele noastre să continue monitorizarea preventivă a sănătății în sfera genitală prin efectuarea periodică, anual, a examenului Babeș-Papanicolau – o procedură simplă, dar extrem de importantă și necesară. Din punctul de vedere al derulării efective a programului de screening, am ales să-mi înscriu cabinetul în rețeaua de screening Arcadia contând pe faptul că parteneriatul cu un spital privat modern și performant va aduce avantaje pacientelor mele, ca organizare, promptitudine, calitate a examinării și ulterior, dacă va fi cazul, ca posibilități avansate de tratament.”

Grupul Arcadia operează în prezent două spitale, două policlinici și un centru de imagistică medicală și a împlinit în această vară doi ani de activitate. Având un palmares de peste 100.000 de pacienți unici până în prezent, unitățile medicale Arcadia oferă servicii integrate de diagnostic, investigații și tratament în peste 35 de specialități medicale și chirurgicale. Centrul de Obstetrică-Ginecologie se plasează printre cele mai solicitate și căutate centre ale rețelei, atât pentru serviciile de maternitate, cât și pentru sfera ginecologică, aproximativ 1.000 de femei adresându-se lunar medicilor din această specialitate. Spitalul Arcadia beneficiază de un bloc operator ultramodern cu 4 săli de operații și unități de terapie intensivă aferente, în care se realizează lunar peste 230 de intervenții chirurgicale.