Articole medicale

19.06.2019

Ai toată sănătatea să-ți testezi limitele

El este Ștefan
 

Se spune că adevăratul act de descoperire nu constă în găsirea de teritorii noi, cât în a le privi pe cele existente cu alți ochi. Să conștientizezi ceea ce trebuie să schimbi în viața de zi cu zi și ce trebuie să faci pentru fi o persoană sănătoasă, poate rezulta din determinarea de a privi cu alți ochi un diagnostic dat.

Ștefan s-a programat pentru o evaluare medicală rapidă. Investigațiile recomandate au dezvăluit afecțiunea ascunsă în simptomele resimțite în corp. A aflat că suferea de steatoză hepatică (ficat gras), afecțiune ce apare atunci când celulele hepatice se încarcă cu grăsime în exces. Prin distrugerea celulelor hepatice, steatoza hepatică poate evolua în timp perturbând arhitectura normală a ficatului și a funcției acestuia. Pentru Ștefan, aceste explicații au fost suficiente pentru a înțelege gravitatea situației în care se afla la acel moment al vieții lui.

Ștefan este tatăl a doi copii, o frumoasă fetiță de 11 ani și a unui puști la fel de chipeș, de 8 ani. Este un antreprenor ieșean care a investit timp și energie împreună cu soția sa în dezvoltarea business-ului lor, mai bine de 10 ani. Avea toate motivele să-și dorească să-și recâștige starea de sănătate pentru a se bucura de tot ceea ce iubește să facă. „Am făcut analize, totul a ieșit bine, mai puțin ficatul. Nu făceam exces de alcool, nu consumam mâncare foarte grasă, nu înțelegeam ce se petrece...Mi-am propus, totuși,  să scap de acest lucru fără să iau medicamente. A urmat un an în care am eliminat din alimentație băuturile care conțineau alcool, apoi încă un an în care am renunțat și la carne, însă ficatul tot gras reieșea din investigațiile făcute, apoi am renunțat și la ouă și lactate, dar ficatul tot nu era în regulă. Am menținut schimbările din alimentație, însă am început să fac și sport.”

Când privim dintr-un alt unghi situațiile pe care vrem să le rezolvăm, mintea începe să se raporteze diferit și apar soluțiile potrivite. Uneori când alegem să schimbăm perspectiva, ne schimbăm gândurile și acțiunile ne conduc la rezultate diferite. Ceea ce poate părea un obstacol la început, poate oferi oportunități la care nu ne-am fi gândit. Anumite fapte nedorite, apar în viața noastră pentru noi, nu ni se întâmplă pur și simplu. Identificarea unei probleme de sănătate a condus la descoperirea unor pasiuni noi pentru Ștefan, pasiuni care îi testează limitele și îi hrănesc forța fizică și psihică. „Acum fac sport în fiecare zi, dimineața și seara, combin diferite tipuri de alergare, pe distanțe scurte, pe distanțe lungi, fac ciclism și ciclism montan. Mi-am simplificat viața foarte mult, am curățat-o, încerc să nu-mi pierd timpul și energia în activități inutile, am renunțat și la televizor, trăiesc simplu, însă așa cum vreau și mă împlinește. Am fost la doctorul meu și sunt foarte bine. Să fac sport a fost cea mai bună decizie.”

Sigurul control pe care îl putem avea este asupra deciziilor noastre. Viața este surprinzătoare prin faptul că ne pune în situații noi în care trebuie să facem alegeri, să hotărâm direcții prin care ne vom descoperi pe noi înșine. Decizia lui Ștefan de a face schimbări în stilul de viață, i-a adus ceea ce era mai important, sănătatea. Când suntem sănătoși avem mai mult curaj și mai multă libertate să ne cunoaștem pe noi cu fiecare alegere pe care o facem, avem forță și entuziasm pentru noi începuturi. În sănătate avem acea starea de spirit pentru a ne bucura de tot ceea ce iubim să facem, de propria noastră viață. Pentru Ștefan sănătatea este o „realitate interioară” care-l împinge să exploreze noi căi către el însuși, să testeze limite și să se autodepășească, să exprime fără nici o rezervă: „trăiesc cea mai bună perioadă a vieții mele”.

Trăiește și tu experiența Arcadia pentru a ști că ai toată sănătatea să-ți testezi limitele.

El este Stefan