Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Angiografia coronariană de diagnostic

AngiografAngiografia coronariană diagnostică este cea mai eficientă metodă pentru diagnosticarea aterosclerozei, acumularea treptată a plăcilor de aterom în pereții arterelor coronare, care duce la întărirea și îngustarea vaselor care furnizează sânge mușchiului inimii.

Ce se întâmplă în timpul unei angiografii coronariene diagnostice?
 

Un cateter este introdus printr-o arteră periferică, fie la nivelul inghinal, fie la încheietura mâinii și apoi în rădăcina aortei, de unde provin arterele coronare care alimentează mușchiul inimii cu sânge. Este injectată substanța de contrast pe baza de iod în arterele coronare, astfel încât acestea să poată fi vizualizate prin raze X. Segmentele înguste și blocajele în artere pot fi detectate și caracteristicile fluxului sanguin pot fi evaluate cu precizie. Valvele cardiace și funcția mușchilor cardiaci pot fi de asemenea evaluate.

Angiografia coronariană de diagnostic este utilizată în următoarele cazuri:

  • pentru pacienții care se plâng de dureri toracice (angina pectorală) în timpul efortului;
  • pentru a investiga în continuare sistemul coronarian în urma rezultatelor testelor neinvazive care ridică suspiciunea de ateroscleroză coronariană obstructivă;
  • când pacienții se plâng în mod repetat de dureri toracice de origine necunoscută;
  • dacă medicii suspectează o îngustare a unei artere coronare mari;
  • pentru pacienții cu factori de risc pentru boala coronariană, cum ar fi: fumatul, excesul de greutate, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat sau antecedentele familiale de boli de inimă, care suferă de angină pectorală.

Tipuri de tratament după angiografia coronariană de diagnostic
 

Una dintre următoarele trei căi de acțiune vor fi, în general, recomandate de medic pe baza constatărilor de la coronarografie:

  1. Administrarea unor medicamente specifice care reduc riscul unor evenimente adverse viitoare (cum ar fi un atac de cord sau o aritmie care pune viața în pericol).
  2. În cazul blocajelor arteriale severe, angioplastia poate fi efectuată imediat după angiografia diagnostică pentru a restabili fluxul normal de sânge, de obicei prin implantarea unui stent activ farmacologic.
  3. Recomandare pentru operația de by-pass coronarian și/sau repararea valvei.

Angiografia coronariană de diagnostic se face cu anestezie locală și durează aproximativ 10-30 de minute. În general nu necesită mai mult de câteva ore de monitorizare după procedură, iar externarea poate fi frecvent posibilă în aceeași zi. Această procedură de cardiologie intervențională se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou