Articole medicale

20.03.2013

Arcadia – cel mai important centru medical din Moldova pentru artroscopie

ArtroscopiaDespre artroscopie
Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă, care are ca scop vizualizarea articulațiilor corpului cu ajutorul unei camere video miniaturale, numită artroscop.

Prin artroscopie, medicul poate să studieze suprafața articulațiilor, țesuturile moi ce le înconjoară, cum ar fi ligamentele (țesutul ce leagă oasele între ele), precum și țesuturile solide ce acoperă capetele oaselor (cartilagiul) și formează o zonă tampon între acestea.

Procedura poate avea:

  • scop diagnostic: identificarea problemelor articulațiilor și formularea diagnosticului, prelevarea de mostre de țesut pentru biopsie, monitorizarea unei boli sau a eficacității unui tratament, etc.;
  • scop terapeutic: efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru rezolvarea problemelor articulațiilor, pentru îndepărtarea corpurilor străine etc.

Artroscopia este efectuată, în mod obișnuit, la nivelul genunchiului, umărului și gleznei.

Fiind o procedură minim invazivă, artroscopia prezintă numeroase avantaje față de chirurgia clasică: este mai puțin dureroasă, mai puțin costisitoare și, mai ales, permite pacientului o recuperare mai scurtă și mai ușoară.

Artroscopia la Arcadia
Cazuistica diversă și avansată abordată până acum, resursele multidisciplinare de care dispune și înalta calificare a echipei medicale de specialitate sunt elemente ce recomandă Centrul de Ortopedie Arcadia drept o resursă unică în artroscopie la nivelul Moldovei și al întregii țări, unitate medicală ce asigură servicii integrate de diagnostic, explorare, tratament chirurgical și recuperare pentru patologia articulațiilor.

Pentru acest standard de servicii conlucrează permanent specialiștii Arcadia în Ortopedie – Traumatologie, Recuperare Medicală, Kinetoterapie și medicii radiologi ai Centrului de Imagistică Medicală Arcadia.

Spitalul Arcadia are singurul centru de ortopedie din Moldova unde se realizează:

  • chirurgia artroscopică a umărului;
  • chirurgia artroscopică a gleznei;
  • explorări imagistice de tip Artro-CT;
  • explorări imagistice de tip Artro-IRM.

De asemenea, Spitalul Arcadia este și singurul centru privat din Moldova unde se realizează intervenții chirurgicale de endoprotezare articulară.

Recuperare Medicală și Kinetoterapie, la Arcadia:

  • planuri de recuperare individualizate, pentru fiecare pacient în parte;
  • echipamente de ultimă generaţie, atât în cabinetele de fizioterapie (electroterapie, ultrasunete, laserterapie, fototerapie, magnetoterapie, băi galvanice), cât și în sălile de kinetoterapie (o sală pentru adulți și o sală pentru copii, dotate cu aparate aparţinând celor mai apreciaţi producători în domeniul recuperării medicale şi al aparaturii sportive: Kettler, Chinesport, etc.);
  • ședințe de kinetoterapie cu durata de 50 de minute, cu program complex și performant;
  • programe de recuperare și kinetoterapie pentru toate categoriile de pacienți (copii, adolescenți, femei gravide – Prenatal Gym, femei aflate în perioada postnatală – Postnatal Gym, pacienți cu paralizii sau deficiențe motorii, sportivi, etc.);
  • abordare multidisciplinară a cazurilor de pediatrie, de către o echipă alcătuită, după caz, din neuropediatru, ortoped și medic de Recuperare Medicală;
  • programe speciale pentru terapia sportivilor și a persoanelor care practică în mod constant activități sportive, în echipe multidisciplinare: chirurg ortoped, medic recuperaționist, kinetoterapeut.

Pacienții din sfera Ortopedie-Traumatologie pot beneficia de explorări specifice, complexe și performante, unele dintre ele fiind disponibile, la Iași sau în regiunea Moldovei, numai în structura Arcadia.

  1. Artro-CT – Arcadia este singurul centru medical din Moldova unde se pot efectua astfel de explorări – permit evidențierea leziunilor meniscale și cartilaginoase la nivelul articulațiilor.
  2. Artro-IRM – Arcadia este singurul centru medical din Moldova unde se pot efectua astfel de explorări – permit evaluarea leziunilor intraarticulare și ale părților moi.
  3. Osteodensitometrie – cu sistemul Hologic Explorer™, cel mai nou și performant dintre osteodensitometrele HOLOGIC
  4. Ecografii musculo-scheletale – se realizează cu ajutorul ecografelor Philips HD 11 XE de ultimă generație, dotate cu programe și sonde speciale dedicate sistemului musculo-scheletal.
  5. IRM – este explorarea „gold standard” pentru sistemul musculo-scheletal, oferind o rezoluție excelentă a imaginii în studiul patologiei coloanei vertebrale, articulațiilor umărului, cotului, mâinii, coxo-femurale, sacro-iliace, genunchi și gleznă.

Centrul de Ortopedie-Traumatologie Arcadia – în cifre:

  • peste 550 de artroscopii realizate până în prezent – genunchi, umăr, gleznă;
  • cel mai mare grad de adresabilitate din Moldova, pentru artroscopie.