Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Back to school: afecțiunile respiratorii la copii

Back to schoolAnul 2020 este un an special din punct de vedere epidemiologic și social, marcat de apariția virusului SARS-COV 2, instaurarea diverselor forme de limitare a deplasărilor și implementarea sistemelor de educație la distanță.
Odată cu redeschiderea școlilor și grădinițelor, copiii reintră în colectivitate după o perioadă destul de lungă de izolare, fapt ce îi predispune la infecții respiratorii repetate, imunitatea de grup pierzându-se odată cu distanțarea socială din ultima vreme.

Cum îi ajutăm pe copiii noștri să rămână sănătoși?
 

Prima resursă de educație pentru sănătate suntem chiar noi, părinții.
Indiferent că este vorba despre SARS-COV 2 sau alte virusuri, copiii trebuie educați în sensul aplicării măsurilor generale de igienă:

  • să evite pe cât posibil locurile aglomerate, contactul cu persoane care prezintă patologie respiratorie;
  • să se spele des pe mâini cu apă și săpun;
  • să evite atingerea nasului și a gurii înainte de igienizarea corectă a mâinilor;
  • să poarte mască de protecție.

O igienă nazală corectă – toaleta foselor nazale cu apă de mare la ieșirea din colectivitate poate avea un rol protector – și o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete – aport important de vitamine – sunt la fel de importante.

Care sunt patologiile ORL des întâlnite după intrarea in colectivitate?
 

Cel mai frecvent apar infecțiile virale și bacteriene de tract respirator superior (rinofaringita acută, adenoidita, faringo amigdalita, laringita, otita sau sinuzita), urmate de cele de tract respirator inferior (pneumonia, bronșita).

Tratamentul este în general simptomatic, alcătuit din toaleta foselor nazale cu ser fiziologic sau apă de mare, urmată de folosirea de dezobstruante nazale vasoconstrictoare, medicație antiinflamatorie, antitermică și antalgică dacă este cazul.

Exista și situații când tratamentul la domiciliu nu este suficient și este necesară adresarea la medicul specialist. Printre acestea sunt:

  • febra peste 38,5 grade care persistă peste 3 zile;
  • febra 40 care nu scade la 2 ore după administrarea de antipiretice;
  • durerea persistentă de cap sau de urechi;
  • copil letargic, nu se alimentează sau nu bea apă;
  • stare generală alterată;
  • respirație dificilă.

Unele dintre aceste simptome pot conduce spre un posibil diagnostic de infectare cu noul coronavirus. Triada febră, tuse, respirație cu dificultate este specifică infecției cu SARS COV 2 și trebuie să ne determine să acționăm conform protocoalelor existente. În primul rând, contactați medicul de familie. Alte simptome posibile ale infecției cu noul coronavirus sunt pierderea gustului și a mirosului, durerea în gât, rinoreea, afectarea digestivă, manifestată mai ales sub formă de vărsături și scaune diareice, erupțiile cutanate. Diagnosticul de certitudine se pune, în acest moment, doar în urma testării PCR.

Reînceperea școlii este un moment important în evoluția fiecărui copil și a sistemului de educație, iar însușirea măsurilor generale de igienă reprezintă un prim pas în lupta împotriva noului coronavirus.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

Ce înseamnă, de fapt, operația „de polipi”?

Adenoidita cronică (vegetaţiile adenoide) reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni ale copilului mic, în sfera bolilor ORL. Este o problemă care poate fi tratată chirurgical, în cele mai bune condiții și cu rezultate spectaculoase, dar care poate avea efecte dramatice dacă ...

citește mai departe