Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Bolile cardiace congenitale

Bolile cardiace congenitaleBolile cardiace congenitale (BCC) reprezintă afecțiuni structurale în anatomia normală a inimii, care apar în viața intrauterină și care, în funcție de tipul lor, produc simptome vizibile la intervale diferite de timp (vârste diferite). Conform datelor statistice, BCC au o incidență de aproximativ 0,8% din totalul sarcinilor duse la termen. Din fericire, multe dintre bolile cardiace congenitale pot fi tratate dacă sunt depistate în timp util, un diagnostic timpuriu fiind condiția esențială pentru ca tratamentul (medicamentos, intervențional și/sau chirurgical) să poată fi instituit cu beneficii maxime. Dacă diagnosticul și tratamentul nu sunt efectuate la timp, consecințele pot fi ireversibile, amenințătoare de viață.

Astăzi, diagnosticul defectelor cardiace este posibil chiar din timpul sarcinii. Vizitele periodice la medicul obstetrician pentru monitorizarea eventualelor modificari structurale cardiace ale fătului fac posibil un diagnostic prompt și accesul rapid la intervenție corectivă precoce.

În prezența malformațiilor cardiace congenitale, copiii pot avea simptome precum: deficit de creștere, modificări ale culorii pielii (cianoză) în timpul plânsului sau alăptatului, pauze din cauza oboselii în momentul alăptării sau infecții respiratorii frecvente. Vizitele periodice la medicul de familie sau pediatru sunt imperative, mai ales în condițiile manifestărilor clinice, astfel încât medicul să sesizeze prezența unui suflu la inimă, iar copilul să fie îndrumat către medicul cardiolog.
Pe baza examenului clinic și al unor investigații specifice precum electrocardiografia și ecografia cardiacă, medicul cardiolog decide dacă este necesar pasul de diagnostic următor, adică efectuarea unui cateterism – investigație din sfera cardiologiei intervenționale, având ca scop vizualizarea în amănunțime a arterelor coronare și inimii cu ajutorul razelor X, după introducerea unei substanțe de contrast.

Cateterismul se efectuează în laboratorul de angiografie (la Arcadia, laboratorul este dotat cu performantul angiograf Philips Allura Xper FD 10C) și necesită uneori anestezie generală, investigația fiind urmată de o scurtă perioadă de spitalizare. Riscul procedurii este mult mai mic decât cel chirurgical și permite formularea unui diagnostic de precizie și de certitudine, pe baza căruia medicii decid tratamentul adecvat.

Grație progreselor medicinei și tehnologiei, unele boli cardiace la copil pot fi astăzi rezolvate prin proceduri de cardiologie intervențională, evitându-se astfel operația pe cord deschis. Afecțiunile care sunt tratate la Arcadia prin astfel de proceduri moderne sunt:

  • Defectul septal atrial – reprezintă o comunicare anormală între cavitățile atriale ale inimii; orificiul poate fi închis prin montarea minim invazivă a unei proteze de tip „umbreluță”.
  • Defectul septal ventricular – reprezintă o comunicare anormală între cavitățile ventriculare ale inimii; la fel, defectul poate fi rezolvat prin cateterism.
  • Persistența canalului arterial – este o comunicare anormală între vasele mari ale inimii; poate fi închisă cu un dispozitiv special.
  • Stenoza valvulară pulmonară / aortică – defect ce constă în îngustarea valvei pulmonare / aortice; tratamentul intervențional constă în dilatarea valvei cu un dispozitiv special de tip balon.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou