Articole medicale

14.09.2015

Bolile colectivității

Bolile colectivitatiiIntrarea în colectivitate îi ajută pe copii să se dezvolte pe toate planurile, însă îi expune și unui risc de contactare a unor boli respiratorii, digestive sau eruptive.

De altfel, așa-numitele bolile ale colectivității sunt foarte contagioase, necesitând atât izolarea copilului bolnav până la recuperare, cât și adoptarea unor măsuri preventive care să împiedice instalarea unei epidemii.

Bolile colectivității la copii sunt de cele mai multe ori de natură infecțioasă, fiind contactate prin transmiterea de virusuri, bacterii și alte microorganisme de la un copil bolnav, la unul sănătos.
Principalii factori de îmbolnăvire la creșă, grădiniță sau școală sunt: sistemul imunitar imatur al celor mici, mediul închis în care circulă agenții patogeni în colectivitate și neglijarea normelor esențiale de igienă.
Infecțiile se pot transmite pe cale aerogenă (tuse, strănut) sau prin intermediul mâinilor murdare sau al jucăriilor. Jucăriile de plastic reprezintă o sursă importantă de transmitere a infecțiilor virale sau bacteriene la sugar și copil mic, deoarece nu pot fi dezinfectate eficient.

Răceala (rinofaringita acută) este cea mai frecventă boală a copilului, mai ales în primii ani de viață. Majoritatea copiilor răcesc în medie de 6 - 8 ori pe an, iar cei din colectivități (creșe, grădinițe) pot ajunge chiar la 10 - 12 episoade de răceală pe an. Este foarte important să aveți în vedere că majoritatea infecțiilor respiratorii sunt virale și nu necesită administrarea  de antibiotice. Administrarea acestora nu scurtează evoluția bolii și nici nu previne suprainfecția bacteriană. În acestă situație, este foarte importantă scoaterea copilului din colectivitate până la vindecare, pentru a nu face o suprainfecție bacteriană și pentru a nu genera noi cazuri de îmbolnăvire.
Dacă unul dintre părinți este răcit, este recomandată purtarea unei măști în prezența copilului și evitarea, pe cât posibil, a contactului cu acesta. Este indicat să evitați zonele aglomerate, să aerisiți zilnic camera copilului și să-i oferiți celui mic o alimentație bogată în fructe și legume.

Infecțiile respiratorii bacteriene pot determina apariția otitelor, a pneumoniilor și chiar a septicemiei. Vaccinarea antipneumococică (facultativă) are un rol important în prevenirea apariției acestor complicații.
Aceste infecții sunt mai frecvente în perioada 1 - 4 ani, cu un maxim de incidență în primul an de colectivitate (indiferent de vârsta copilului). Explicația o putem găsi în expunerea crescută a organismului la infecții, corelată cu stresul provocat de schimbarea mediului și cu necesitatea de  adaptare la un program diferit.
Este foarte important să nu se folosească medicamente sau remedii „miraculoase” pentru stimularea imunității, fără o dovadă certă a existenței unei imunodeficiențe și mai ales, fără a consulta un medic.

După infecțiile respiratorii, diareea reprezintă a doua cauză pentru care părinții se adresează medicului pediatru. La vârstele mici, indiferent de motiv, diareea reprezintă o urgență medicală, mai ales dacă se asociază cu apetit scăzut, vărsături sau febră, datorită riscului de deshidratare și posibilităților limitate de hidratare la domiciliu.
Transmiterea se face pe cale fecal - orală, prin intermediul mâinilor murdare, al obiectelor și suprafețelor contaminate dar și prin intermediul alimentelor contaminate (toxiinfecțiile alimentare).
Un caz aparte îl reprezintă diareea determinată de consumul de carne insuficient preparată termic, de aceea se recomanda să oferiți copilului doar alimente din surse sigure, de preferință preparate în casă și depozitate corespunzător.
Spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă și săpun este obligatorie înainte de fiecare masă, după folosirea toaletei sau după schimbarea scutecului. Copilașii cu gastroenterită nu vor fi duși în colectivitate decât după rezolvarea episodului și în situația în care este vorba de prezența în scaun a unor viruși, bacterii sau paraziți, trebuie să anunțați personalul din creșe/grădinițe/școli pentru a lua măsurile epidemiologice necesare.

Bolile copilăriei (rubeola, rujeola, varicela și oreionul) sunt boli ușoare care rar evoluează cu complicații, dar care impun în mod obligatoriu izolarea după diagnostic, pentru a preveni apariția unor adevărate epidemii.
Vaccinarea este singura măsură profilactică și de aceea vaccinul împotriva acestor boli a fost inclus în Schema Națională de Imunizare, prima doză administrându-se la vârstă de 1 an, cu rapel ulterior. Este important să nu refuzați vaccinarea, deoarece aceste boli pot avea o evoluție severă la copiii nevaccinați.

Trebuie să știți că factorii care influențează capacitatea de apărare a organismului sunt multipli, ei intervenind încă din viața intrauterină și consolidându-se în primul an de viață, având drept țintă finală formarea unui aparat imunitar matur și eficient în apărarea antiinfecțioasă a copilului.
Alăptarea este un factor esențial în apărarea antiinfecțioasă, motiv pentru care trebuie încurajată.

Singura protecție antiinfecțioasă durabilă și certificată științific este alimentația sănătoasă și echilibrată - bogată în fructe, legume, carne, ouă, capabilă să ofere proteine de înaltă valoare biologică, vitamine și minerale.
Așadar, un copil sănătos și activ, fără carențe nutritive, care consumă zilnic fructe și legume proaspete și care este scos afară cel puțin două ore pe zi nu are nevoie de o protecție suplimentară, fiind protejat de riscul de a dezvolta forme severe sau prelungite de boli infecțioase.