Articole medicale

09.03.2018

Chirurgia bariatrică și metabolică, cel mai eficient tratament împotriva obezității

Dr. Sebastian RaleaRestricționarea cantității de alimente ingerate prin intervenția chirurgicală de reducere a volumului stomacului este una dintre principalele soluții pe care medicina o oferă ca răspuns la problema gravă a obezității, care a dobândit caracter epidemic, antrenând multiple comorbidități. Un studiu realizat de companie Nielsen în 2017, arată că peste 55% dintre români sunt obezi, cu 5% mai mult decât anul precedent. În cazul copiilor, statisticile demonstrează că România ocupă locul 2 în Europa la obezitate infantilă. Chirurgia este cea mai eficientă metodă de combatere a excesului supraponderal pentru că permite pacienților să piardă până la 90% din greutatea în exces. Mai mult, chirurgia bariatrică și metabolică are un rol esențial în remisia diabetului zaharat de tip 2, precum și în ameliorarea semnificativă a hipertensiunii arteriale.

Dezechilibrul balanței energetice a organismului provoacă stocarea surplusului de calorii ale acestuia. Organismul poate fi asemănat unui cântar de farmacie cu două talere, pe unul fiind așezate intrările calorice, iar pe celălalt ieșirile. Când intrările depășesc arderile însumate prin activitate fizică și metabolism bazal, diferența este stocată sub formă de grăsime.

Dezvoltarea în exces a acestui depozit de calorii suplimentare conduce la obezitate și atrage un cumul de comorbidități, printre care diabet, hipertensiune arterială, dislipidemie, infertilitate și incontinența urinară la efort, disfuncții erectile și favorizează o creștere de până la 15 ori a incidenței anumitor tipuri de neoplazii (cancerul de sân, cancerul de endometru, sau de ovar). De asemenea, s-a stabilit că există o relație directă între obezitate și incidența creșterii altor cancere, precum cel de colon, hepatic, pulmonar.

Se estimează că obezitatea reduce speranța de viață cu până la 15 ani și că în anul 2030, va fi principala cauză de deces în lume; ca urmare a evoluției epidemice și a cumulului de afecțiuni cu prognostic grav.

Cum se identifică obezitatea?
 

Prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC): împărțind greutatea exprimată în (Kg) la înălțimea calculată în (m), de 2 ori. IMC = G (Kg) / [T (m) x T (m)]
Normoponderalitatea este definită ca un indice de masă corporală cuprins între 18 și 25 kg/m2. Dacă indicele se situează între 25 - 30 kg/m2, vorbim despre persoane supraponderale. Pe măsură ce excesul corporal depășește indicele de 30 kg/m2, evoluează gravitatea/stadiul obezității: IMC între 30 - 35 kg/m2 definește obezitatea de gradul 1, iar între 35 - 40 kg/m2, obezitatea de gradul 2. De la 40 de kg/m2 în sus, aceasta capătă statutul de obezitate morbidă. Studiile au stabilit că doar 5%  dintre persoanele obeze care fac eforturi conservatoare (diete alimentare, medicamente care taie senzația de foame, acupunctura, masaje, exerciții fizice) reușesc să piardă 5% din excesul de masă ponderală și să mențină această pierdere la 5 ani de la începutul eforturilor.

Beneficiile intervenției bariatrice și metabolice
 

Tratarea eficientă a obezității se realizează chirurgical, medicina oferind mai multe tipuri de intervenții care asociază în grade diferite restricția, cu diminuarea absorbției alimentare. Intervențiile sunt indicate personalizat, în funcție de profilul alimentar și patologia asociată a pacienților. În preoperator, se impune efectuarea unei serii de explorări, care să permită alegerea celei mai eficiente/adaptate tehnici, indicația finală fiind stabilită de comun acord cu beneficiarul.

Intervenția de micșorare a stomacului, cunoscută și sub numele de gastric sleeve sau gastrectomia longitudinală de reducere, presupune o diminuare a volumului rezervorului, care este calibrat pe lungime cu ajutorul unei sonde (furtun) din plastic de aproximativ 12 mm diametru, plasată doar pe perioada intervenției (sub anestezie) între intrarea și ieșirea din stomac. Practic, rezervorul gastric scade în volum de aproximativ 1 litru, la 130 – 150 ml. Prin urmare, cantitatea de mâncare ingerată până la declanșarea senzației de sațietate (dată printre altele de umplerea stomacului) va fi mai mică. Intervenția acționează și printr-un mecanism adițional, prin faptul că excluzând aproximativ 80% din suprafața stomacului, se diminuează cantitatea de grelină ("hormonul foamei") secretată de peretele stomacului, conducând la diminuarea importantă a senzației de foame.

Prin chirurgia obezității se oferă pacienților a doua șansă la o viață normală. Foarte îmbucurător, în cazul pacienților diagnosticați și cu diabet, rezultatele sunt evidente imediat postoperator: în peste 80% din cazuri, diabetul intră în remisie. Hipertensiunea arterială și toate celelalte afecțiuni asociate cunosc o ameliorare semnificativă, pe termen lung. 

În practică, intervențiile de tratare a obezității pot fi considerate un succes dacă pacientul pierde minim 70% din numărul de kilograme în plus. Pierderea kilogramelor în exces are loc între 1 și 2 ani după operație (în medie 18 luni) și trebuie însoțită de adoptarea unor atitudini alimentare sănătoase, pe viață. Scăderea în greutate postoperator urmează o curbă care este mai accentuată la început, imediat după intervenție și se aplatizează încet în timp. Pierderea kilogramelor este marcantă în săptămânile și lunile imediat următoare, pierderea totală a excesului ponderal fiind obținut în medie, la 1 an și jumătate după intervenție.

Persoanele care optează pentru tratamentul chirurgical al obezității pierd până la 90% din greutatea în exces și cunosc ameliorarea semnificativă până la remisia de durată a afecțiunilor și tulburărilor asociate (diabet, hipertensiune, apnee de somn, infertilitate, etc).

În peste 80% dintre cazuri, diabetului zaharat de tip 2 intră în remisie imediat postoperator (nu mai este nevoie de tratament medical, iar pentru cazurile dependente de insulină, dozele sunt reduse la aproximativ un sfert).

Intervențiile sunt realizate prin tehnici chirurgicale minim-invazive (laparoscopic), oferind premisele unei recuperări și reinserții sociale rapide.

Chirurgia bariatrică și metabolică conduce la obținerea unor rezultate spectaculoase, stabile pe termen  lung, în lupta cu obezitatea și complicațiile aferente.

La Arcadia se facilitează tratamentul chirurgical modern prin 6 intervenții bariatrice diferite, minim – invazive, care oferă confort postoperator și permite astfel o recuperare foarte rapidă.