Articole medicale

12.02.2018

Chirurgii Arcadia au realizat o hemicolectomie dreaptă laparoscopică la un pacient de 70 de ani pentru un cancer de colon drept

Chirurgie laparoscipicaNeoplazia (cancer) de colon drept a fost operată cu succes la Arcadia printr-o intervenție laparoscopică. Pacientul în vârstă de 70 de ani a fost consultat de către echipa medicală care i-a recomandat cea mai bună opțiune terapeutică în cazul său, care este laparoscopia; o procedură chirurgicală modernă. Această intervenție minim – invazivă facilitează confortul post operator al pacientului  în comparație cu tehnica clasică și încurajează o recuperare mult mai rapidă.

Fiecare tumoare malignă are mai multe trepte de evoluție, iar cancerul de colon drept evoluează asimptomatic de cele mai multe ori; diagnosticul fiind stabilit de regulă în stadii avansate. Atunci când apar durerile, tumoarea a cuprins și organele vecine (perete abdominal, duoden, ureter etc) și se dezvoltă ca dimensiune. Printre simptomele care pot indica o suspiciune de cancer se regăsesc anemia, oboseala sau scăderea inexplicabilă în greutate; însă acestea nu sunt specifice, fiind prezente și la alte tipuri de afecțiuni.

Cel mai frecvent, dacă nu este identificată cauza unei anemii prin analize de laborator, investigațiile continuă prin căutarea unor markeri tumorali, specifici celulelor neoplazice. În aceste situații, medicul curant poate recomanda o ecografie, colonoscopie sau realizarea unui computer tomograf (CT), în funcție de stadiul neoplasmului.

Intervenția laparoscopică reprezintă un standard modern, chirurgical pentru cancerul de colon drept, fiind indicată în peste 90% din cazuri. Hemicolectomia dreaptă laparoscopică a devenit prima opțiune a chirurgilor, în detrimentul tehnicii prin abord clasic, pentru că respectă toate principiile operațiilor minim-invazive și pentru că organismul este supus unui stres imun redus, mult mai mic în comparație cu chirurgia clasică.

Cazul pacientului de 70 de ani a fost preluat de către echipa Arcadia, specializată în chirurgia laparoscopică la cele mai înalte standarde europene și care i-a recomandat cea mai sigură variantă de tratament.

În cazul diagnosticului de neoplasm colon drept, pacientul s-a consultat cu chirurgul Arcadia și împreună au ales cea mai bună și cea mai sigură variantă pentru sănătate. “Am optat pentru o hemicolectomie  dreaptă laparoscopică, ce a presupus eliminarea tumorii, prin secționarea unei bucăți de colon. Practic, după această intervenție, pacientul poate fi considerat vindecat de cancer de colon. Pacientul a plecat acasă după 4 zile și probabil că nici o altă procedură nu ar fi permis o recuperare atât de rapidă”, explică intervenția sa, dr. Dragoș Iulian Chichirău-Viforeanu, medic specialist Chirurgie Generală, coordonatorul Centrului de Specialități Chirurgicale Arcadia.

Intervenția laparoscopică i-a facilitat pacientului o recuperare cu un efort minim și o reinserție socio-profesională rapidă, datorată confortului post operator. Succesul actului medical este posibil prin competențele echipei de chirurgi și prin managementul anestezic al departamentului de Anestezie Generală și Terapie Intensivă de la Arcadia, coordonat de către dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar ATI.

Spitalul Arcadia deține tehnologia necesară pentru realizarea tuturor intervențiilor prin laparoscopie; iar dotările și echipamentele medicale sunt puse în valoare prin competențele și expertiza echipei de chirurgi Arcadia, specializată în occident în realizarea intervențiilor prin laparoscopie.

Arcadia, cea mai mare rețea de sănătate privată din Nord-Estul României, oferă pacienților săi acces la cele mai inovatoare tehnici precum chirurgia laparoscopică, care a înlocuit cu succes intervențiile clasice și a devenit un standard al chirurgiei minim invazive în străinătate.