Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Ciuperca piciorului (Tinea pedis)

Dr. Laura AndresCiuperca piciorului (Tinea pedis) este o afecțiune frecvent întâlnită în practica dermatologică. Este cunoscută și sub denumirea de „picior de atlet” întrucât se întâlnește mai ales la sportivi și la toți cei care poartă încălțăminte ce favorizează transpirația. Vorbim deci despre o patologie infecto-contagioasă care, netratată, duce la afectarea unghiilor și a altor zone ale corpului. Este o boală sâcâitoare ce provoacă o serie de neplăceri: miros neplăcut, mâncărime intensă, senzație de arsură și aspect inestetic al picioarelor.

De ce apare ciuperca piciorului?
 

Piscina, sauna, mersul desculț pe diverse suprafețe sau în camere de hotel, utilizarea în comun a articolelor de încălțăminte/îmbrăcăminte și a unor facilități sportive pot fi surse de transmitere a ciupercii.
Ciuperca piciorului este cauzată de fungi ce se dezvoltă în medii calde și umede. Transmiterea se face atât prin contactul direct cu suprafețele contamintate, cât și cu animalele și persoanele infectate.
Apariția acestei afecțiuni este favorizată de condiții de igienă precară, starea de sanatate a gazdei (obezitate, diabet zaharat, endocrinopatii, hiperhidroză, tulburări circulatorii), profesia (crescători de animale, expunerea la apă).

Forme clinice


Ciuperca piciorului se dezvoltă sub 3 forme clinice:

  • intertriginoasă – frecvent în spațiile 3 - 4 interdigitale;
  • veziculo-buloasă – afectează mai ales partea laterală a degetelor, scobitura plantară;
  • hiperkeratozică – îngroșarea pielii pe talpă și marginile piciorului, prezentând pe suprafață fisuri dureroase.

Diagnostic și tratament
 

De cele mai multe ori, diagnosticul se stabilește pe baza istoricului și a aspectului clinic. Uneori, se indică efectuarea unui examen micologic, cultura și antifungigramă, înainte de a începe tratamentul. De asemenea, sunt necesare investigații pentru a decela o boală de fond care ar putea favoriza dezvoltarea ciupercii.
Tratamentul constă în aplicarea topică și/sau sistemică a agenților antimicotici și poate dura câteva săptămâni până la dispariția infecției, iar recidivele sunt frecvente.

Pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie respectate măsuri profilactice de igienă și dezinfecție a suprafețelor și a articolelor textile. Se recomandă:

  • evitarea folosirii în comun a unor obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte și pedichiură;
  • evitarea încălțămintei strâmte din material sintetic;
  • evitarea mersului desculț pe suprafețe din saune, piscine, vestiare, dușuri comune;
  • controlul hiperhidrozei.

Ciuperca piciorului este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice care, mai ales din cauza potențialului contagios, necesită o abordare medicală de specialitate.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

Campanie de evaluare gratuita a alunitelor

Alunita ta poate ascunde un cancer de piele Vino cu alunita la control! In  in perioada 1 - 31 august, Arcadia Hospital ofera pacientilor o consultatie si o dermatoscopie gratuita, in cadrul programului de evaluare a alunitelor.  Programul de evaluare a alunitelor initiat ...

citește mai departe