Articole medicale

09.08.2017

Cum scăpăm de febra musculară?

Dr. Mihaela Beatrice Balan

Medic specialist Recuperare Medicală, Reumatologie

Dacă depui efort fizic intens fie la sala de sport, fie în timpul unei activități cotidiene, este posibil să apară un fenomen pe care-l cunoaștem cu toții – febra musculară.

Febra musculară sau durerea musculară tardivă este cea mai frecvent întâlnită cauză de durere musculară. Este o durere acută care apare la un interval de 24 - 48 de ore de la un efort fizic intens sau de la practicarea unui sport nou și determină scăderea forței musculare și limitarea mobilității segmentelor afectate. Deși pentru unii aceasta este un semn al eficienței activităților fizice realizate, febra musculară poate avea consecințe neplăcute asupra modului în care ne simțim, indiferent de intensitatea efortului pe care-l depunem. Iată de ce este bine să înțelegem care sunt cauzele care duc la apariția acestor dureri și cum putem scăpa de ele cât mai rapid.

De ce apare febra musculară?

Febra musculară apare în special la persoanele neantrenate, după un efort fizic susținut, sau chiar la persoanele antrenate după realizarea de:

  • exerciții fizice noi;
  • exerciții izometrice (statice);
  • contracții excentrice (exerciții de alungire);
  • exerciții pliometrice (contracții musculare explozive, ce permit unui mușchi să atingă forța maximă într-un timp foarte scurt – sprintul, săritura corzii, genuflexiuni cu săritură, sărituri de obstacole, flotări simple cu „explozia” palmelor).

Ultimele două tipuri de exerciții produc cea mai intensă febră musculară.

Diagnosticul febrei musculare

Deși cu toții recunoaștem semnele febrei musculare, aceasta este diagnosticată printr-o anamneză amanunțită și pe baza examenului clinic local.
Examenul ecografic și RMN
nu decelează leziuni caracteristice dar permit observarea creșterii dimensiunilor musculare atunci când edemul muscular este semnificativ.
Ultrasonografia musculară este utilă în diagnosticul diferențial, care trebuie făcut cu:

  • leziunile musculare prin compresie – contuziile;
  • întinderile musculare – spasmul sau crampa musculară;
  • rupturile musculare parțiale sau totale.

Histologic, se pot decela microrupturi sau liză miofibrilară, care determină un răspuns inflamator local cu acumulare de lichid și electroliți în mușchi.
Pentru apariția febrei musculare a fost incriminat decenii la rând acidul lactic. S-a dovedit științific, însă, scăderea rapidă a concentrației de acid lactic în mușchi după încetarea efortului fizic.
Studiile recente au încercat să stabilească rolul și implicarea stresului oxidativ, a radicalilor liberi de oxigen în apariția febrei musculare.
Biochimic, se observă creșteri tranzitorii ale enzimelor musculare: creatinfosfokinaza (enzimă care se găseşte în cantităţi crescute în muşchii striaţi, miocard şi creier) și lactic dehidrogenaza în sânge.

Cum scăpăm de febra musculară?

Febra musculară, deși nu reprezintă un pericol pentru organism, este un fenomen fizic deranjant, care poate interfera in activitățile cotidiene. Durerea musculară poate însoți orice efort fizic, indiferent de amploarea acestuia. Ce trebuie să faci în aceste condiții? Noi îți recomandăm să:

  • continui să exersezi – studiile au confirmat că atunci când exersezi din nou acelaşi muşchi care prezintă semne de febră musculară, aceasta dispare mai repede;
  • administrezi antioxidanți (vitamina C, fructe de pădure, curcumin etc);
  • faci dușuri reci – stimulează circulația sângelui;
  • corectezi deficitului de vitamina D și să combați insomnia – deficitul de vitamina D și insomnia cresc în intensitate și durată febra musculară.

Deși s-au realizat numeroase studii, nu și-au dovedit eficiența:

  • masajul, elogiat la fel de mult ca administrarea de antiinflamatorii;
  • băile fierbinți, care relaxează doar temporar musculatura;
  • fizioterapia – TENS, ultrasunetele;
  • strechingul muscular – chiar accentuează febra musculară;
  • suplimentele ce conțin glutamină și arginină;
  • exercițiile de încălzire.

Febra musculară este considerată, până la urmă, un fenomen normal, care nu necesită măsuri speciale de tratament, simptomatologia disparând spontan în câteva zile. Rămâne încă o provocare găsirea unor soluții pentru cei care doresc să prevină sau să scape cât mai repede de contracțiile musculare dureroase.