Articole medicale

02.08.2018

De ce este importantă evaluarea dermatologică?

Pielea este un organ viu care se modifică permanent. Reprezintă cel mai mare organ al corpului uman – aproximativ 16% din masa corporală a unei persoane este constituită din piele. Multe din rolurile îndeplinite sunt vitale, pielea fiind un veritabil reglator între lumea exterioară și mediul interior al corpului.

Funcțiile pielii
 

Prin funcția sa de apărare, pielea împiedică pătrunderea unor agenți patogeni (bacterii, substanțe toxice, radiații) în organism.

Menținerea unei temperaturi constante a organismului uman și prevenirea supraîncălzirii prin evaporarea transpirației sunt procese care fac parte din funcția termoreglatoare a dermului.

Funcția de organ de simț este una de comunicare pe care o îndeplinește pielea în raport cu mediul înconjurător, aceasta realizându-se prin intermediul receptorilor: de durere, de presiune, termoreceptorii tactili (mai ales în zona buzelor, degetelor, limbii, mameloanelor, organelor genitale externe).

Funcţia de respiraţie constă în absorbirea oxigenului şi eliminarea bioxidului de carbon.

În egală măsură, pielea are un rol esențial în:

  • producerea vitaminei D – este sintetizată datorită razelor UV ale soarelui, permite absorbția de către intestine a calciului și a fosforului și astfel participă la calitatea dezvoltării osoase;
  • secreția de sebum – o secreție grasă, produsă de glandele sebacee, datorită căreia pielea este protejată și își menține suplețea;
  • producerea melaninei – substanța naturală care conferă culoare părului, ochilor și protejează pielea de soare, principalul determinant al culorii pielii. Melanina este creată de celulele melanocite și producția ei se intensifică ca răspuns la expunerea la soare. Protecția oferită de producția de melanină scade de-a lungul vieții, motiv pentru care trebuie limitată expunerea la soare.

Când ar trebui să optăm pentru o evaluare dermatologică?
 

Nu doar adolescența predispune la probleme dermatologice, ci și înaintarea în vârstă, care atrage după sine diverși factori care pun în pericol sănătatea țesutului cutanat.

Vizita la medicul dermatolog are loc de cele mai multe ori din cauza apariției unor simptome și semne deranjante la nivelul pielii, unghiilor, părului. Diagnosticarea corectă a problemelor dermatologice este importantă în tratarea lor și în prevenirea apariției eventualelor afecțiuni. În unele cazuri, simptomele prezente la nivel cutanat pot fi cauzate și de unele afecțiuni interne.

Controlul ar trebui să fie obligatoriu înainte de concediu, indiferent dacă mergem la mare sau la munte. În perioada verii mai ales, expunerea la soare se realizează într-o măsură mai mare, ceea ce poate transforma unele pete cutanate hiperpigmentare benigne (alunițe) în melanom (cea mai agresivă formă de cancer de piele).

În urma consultului, medicul dermatolog va stabili tipul de piele, va recomanda produsele necesare pentru îngrijirea zilnică, va identifica leziunile benigne și maligne de la nivelul pielii. În timpul consultației, medicul poate utiliza sistemul FotoFinder, cea mai avansată tehnologie de scanare corporală a nevilor melanocitari (alunițelor).

FotoFinder este un aparat ultraperformant care combină fotografierea întregului corp cu dermatoscopia digitală Full HD. Este o metodă de diagnostic neinvazivă, care permite o mai bună vizualizare a detaliilor structurale ce țin de suprafața pielii, dar și de structurile sale mai profunde și care, în mod obișnuit, nu sunt accesibile examenului clinic. Fotografiile se păstrează într-o arhivă personală care este accesată la fiecare control. În acest fel, medicul dermatolog poate compara imaginile de la ultima examinare și poate observa eventuale modificări apărute. Medicul trebuie să evalueze toate alunițele de pe suprafața pielii.

Evaluarea dermatologică completă se consideră necesară pentru a depista dacă unele leziuni sunt benigne sau maligne. Diagnosticarea la timp a unor astfel de leziuni este în beneficiul pacientului.

Deși dermatoscopia este o tehnică larg utilizată pentru studiul leziunilor cutanate pigmentare (nevi pigmentari, melanom), ea se dovedește deosebit de utilă și în diagnosticul multor afecțiuni cutanate, de la boli inflamatorii la parazitoze cutanate și afecțiuni ale părului și unghiilor.

Orice semn vizibil pe piele, o leziune sau o simplă cicatrice, poate fi un motiv de afectare a imaginii de sine și de scădere a calității vieții, întrucât pielea îndeplinește un puternic rol psihosocial. Aspectul pielii poate oferi indicii despre vârsta unei persoane, despre modul de viață, despre preocupările sale, despre starea psihică. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă multă lume rămâne acneea, la orice vârstă, dar în special în perioada adolescenţei, cu precădere pe suprafaţa tenului. Analiza de evaluare a tenului poate fi utilizată începând din adolescenţă, când încep să apară primele leziuni de acnee vulgară. De asemenea, această analiză este recomandată a fi utilizată periodic pentru a evalua starea de sănătate a pielii de la nivelul feței noastre și de a stabili măsurile care se impun: folosirea cremelor de fotoprotecție, utilizarea unui program individualizat de întreținere a tenului, realizarea unor intervenții de prevenție sau în scop terapeutic.

Controlul periodic este foarte important în diagnosticarea problemelor dermatologice, pentru a putea observa o evoluție pozitivă și pentru a preveni reapariția lor.

Medicul dermatolog stabilește calea de investigare potrivită pentru fiecare caz. În urma investigațiilor, medicul poate recomanda tratament medicamentos, tratamente non-invazive (de exemplu: laser sau radiofrecvența) sau, în unele cazuri, poate recomanda intervenții chirurgicale minim-invazive.

Dermatoscopia digitală, harta dermatoscopică și scanarea întregii suprafețe corporale (Total Body Mapping – TBM) cu FotoFinder se pot realiza în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, din str. Sărărie, nr. 38. Pentru informații suplimentare despre tarife și programări, aveți la dispoziție numărul unic de Call Center – 0232 920.