Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

De ce ne dor încheieturile când „se schimbă vremea”?

Durerea de incheieturiDupă o lungă vară fierbinte, în care miturile medicale au cam zburdat în voie, am plăcerea să anunț redeschiderea sezonului de „vânătoare”.
Primul pe listă, un mit de sezon: vremea rea și durerile de încheieturi. Există vreo legătură între ele? Fac oare concurență neloială meteorologilor cei care pretind că pot prezice schimbarea vremii după durerile de genunchi?

Conform înțelepciunii populare, durerile de oase, alături de porcul cu paiul în gură, fac parte dintr-un arsenal meteorologic verificat de secole. Sunt semne incontestabile de schimbare (în rău) a vremii. Există totuși, în afara argumentului folcloric, vreo explicație medicală a acestei asocieri? Se pare că da.

Ce înseamnă „vreme rea”? Presiune scăzută. Pentru a ne face o idee despre influența presiunii hidrostatice asupra organismului, imaginați-vă că am fi ființe acvatice și am trăi în ocean. Unii la suprafață, alții pe fundul oceanului. Cei de la suprafață ar fi supuși unei presiuni mai mici decât cei de pe fundul oceanului.
Cu alte cuvinte, locuitorii cei mai de jos ar fi, practic, „împachetați” foarte strâns de apă. Dacă un astfel de locuitor din adâncuri ar face o călătorie la suprafață, ar avea surpriza să constate că toate părțile corpului, scăpate din „menghină”, s-ar dilata la proporții nebănuite.

Schimbați apa cu aerul și veți avea același scenariu (la proporții mai reduse), în momentul trecerii de la o presiune mai mare la una mai mică. Țesuturile încep să se dilate, de cele mai multe ori imperceptibil. În cazul articulațiilor atinse de artroză, dilatarea foiței care căptușește articulația (numită sinovială) „trage” de terminațiile nervoase locale și produce durere.
Iată, așadar, un mit care are în spate o explicație medicală plauzibilă, ceea ce nu-i puțin lucru. Rămâne să vedem dacă următorul mit, cel al mâinilor și picioarelor reci, se poate lăuda cu același lucru.

Pe săptămâna viitoare!

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou