Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Evaluarea medicală periodică de medicină internă, primul pas spre sănătate

Dr. Oana Mihalache BostinaEste oare momentul unui consult? Mă va durea? Dacă sufăr de afecțiuni grave? Dacă mi se va spune că nu mai am mult de trăit? Către ce specialist să mă îndrept? Sunt multe întrebări care străbat mintea oricărui om când e timpul să devină pacient.
În momentul în care dispare confortul fizic și/sau psihic, ideal este ca pacientul să se adreseze medicului de familie care va ști, în urma discuției și consultului, către ce specialitate să îl îndrume.

Consultul de medicină internă, evaluare amplă a stării generale

De multe ori, se optează pentru un consult de medicină internă pentru că acesta asigură o evaluare amplă pe aparate și sisteme și decelează problemele în ansamblu, stabilind o ordine a priorităților. Sunt multe situațiile în care un simptom este prezent în cadrul mai multor afecțiuni și interpretarea greșită a acestuia poate duce la temporizarea nedorită a diagnosticului și tratamentului adecvat.
Vă oferim câteva exemple: prezența grețurilor și vărsăturilor nu semnifică neapărat o afecțiune de ordin digestiv, aceste manifestări putând să apară și în afectarea coronariană (infarctul de miocard). În timp ce în prima situație consultul trebuie efectuat de către un gastroenterolog, în a doua consultul se efectuează de către cardiolog, iar tratamenul este complet diferit.
Un alt exemplu pe care îl putem oferi este apariția bruscă a unui edem de membru inferior (în limbaj curent „umflarea unui picior”) ce poate avea în spate multiple cauze: un proces infecțios (de care se ocupă în general infecționistul sau chirurgul generalist) sau o problemă circulatorie – tromb sau hematom (pe care o gestionează de regulă chirurgul cardiovascular).
Vom continua cu un exemplu legat de frecventele dureri lombare („de spate” altfel spus). Și acestea sunt împărțite de mai multe specialități: urolog (colica renală), ginecolog (dureri iradiate din regiunea pelvină), reumatolog (patologia coloanei vertebrale), gastroenterolog (afecțiunile duodenului).
Exemplele pot continua mult și această diversitate a ceea ce medicul numește diagnostic diferențial sugerează ca prima adresare să se efectueze către specialitatea de medicina internă. Internistul, după o discuție amănunțită și consult clinic va orienta pacientul cât mai precoce posibil către explorări mai punctuale. În secolul 21 este aproape de neconceput stabilirea unui diagnostic de precizie fără implicarea serviciilor de imagistică (radiografii, explorări tomografice, de rezonanță magnetică nucleară, coronarografice, endoscopice).
De cele mai multe ori, este necesar lucrul în echipă, cu stabilirea rapidă a diagnosticului și tratamentului adecvat.

De asemenea, este bine de reamintit că multe afecțiuni  pot fi profilactizate, iar altele odată declanșate pot fi menținute staționare perioade lungi de timp prin controale periodice. Vom oferi din nou exemple: diabetul zaharat tip 2 (din ce în ce mai frecvent în populație) este o afecțiune asimptomatică mulți ani de la debut. În acest interval însă, în care afecțiunea nu își face simțită prezența, sunt atacate „în tăcere” rinichii, ochii, inima, vasele și nervii. De multe, ori pacientul vine în stadiul complicațiilor cronice deja constituite sau cu prilejul unui episod major de decompensare (în comă diabetică).
Un alt exemplu ar fi dislipidemiile (constând în anomalia de metabolizare a grăsimilor). Mult timp ele nu sunt percepute de către pacient, însă după câțiva ani de evoluție pot căpăta expresii dramatice: evenimente cardiovasculare sau neurologice, nu de puține ori profund invalidante sau chiar mortale.
Și aceste exemple pot continua, întărind necesitatea efectuării consulturilor de screening periodic pe aparate și sisteme.

Efectuarea la momentul cât mai precoce a unei vizite în cabinetul medicului internist poate să preîntâmpine consumuri ulterioare emoționale, de timp și financiare mult mai mari și mai presus de orice, poate prelungi viața și confortul oricăruia dintre noi.
Asumați-vă deci decizia responsabilă de a vizita cel puțin anual medicul internist și de a urma indicațiile de adresare spre alte specialități potrivite, recomandate de către acesta. Astfel, puteți fi siguri că ați făcut un pas important pentru sănătate.

Pentru programarea unei consultații de medicină internă, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

Calciul

Calciul este, deopotrivă, coșmarul nepoților și al bunicilor. Primii, hăituiți de amintirea porției obligatorii de brânză de vaci și de amenințarea „lipsei de calciu”. Cei din urmă, terorizați de perspectiva osteoporozei. Multă vreme am considerat că această analiză ...

citește mai departe