Articole medicale

29.05.2018

Medicina copilului sănătos

Dr. TemneanuCopiii reprezintă viitorul, iar asigurarea creșterii și dezvoltării lor sănătoase ar trebui să fie o preocupare principală a tuturor societăților. Fiecare vârstă are particularitățile ei – nou-născuții reprezintă o categorie extrem de sensibilă, iar copiii sunt vulnerabili la malnutriție, boli infecțioase sau neinfecțioase, dintre care multe pot fi prevenite sau tratate eficient, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Cea mai frumoasă și, totodată, dificilă profesie din lume rămâne aceea de a fi părinte. Venirea pe lume a unui copil înseamnă bucurie, emoție, teamă, griji, speranță.

Puericultura reprezintă ramura profilactică a pediatriei și cuprinde toate măsurile necesare pentru a menține starea de sănătate și a împiedica apariția bolilor. Copilul nu este „un adult în miniatură” deoarece prezintă particularități corelate cu etapele de vârstă. Copilul este o ființă fragilă, cu mecanisme de apărare insuficient dezvoltate.

Medicina copilului sănătos reprezintă, în prezent, unul dintre obiectivele primordiale ale programelor de sănătate ale multor țări printre care și țara noastră. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că „sănătatea” nu înseamnă doar absența unei boli, ci o deplină stare de bine fizică, mentală și socială. Pentru o creștere și dezvoltare armonioasă a copilului trebuie asigurate toate condițiile necesare: alimentație, profilaxii, climat, integrare socială, comunicare și, nu în ultimul rând, screening-ul stării de sănătate.

Sănătatea copiilor devine prioritatea oricărui părinte, chiar înainte de a-și tine copilul în brațe, și continuă pe tot parcursul vieții, mai ales când cel mic devine parte dintr-o colectivitate, când merge la grădiniță sau la școală. Medicul pediatru, în colaborare cu cel de familie, sunt cei care interacționează cel mai mult cu copilul și familia acestuia, sunt cei care, prin implicarea lor, asigură o creștere și o dezvoltare armonioasă, iar, atunci când survin modificări, sunt cei care prin intervenția lor promptă ajută la restabilirea stării de bine.

În cadrul vizitelor la medic, pe lângă anamneză și examinări, se vor face și o serie de recomandări privind măsurile generale de igienă și protecție, alimentație, se vor oferi informații cu privire la administrarea suplimentară de vitamine, măsuri de stimulare neuropsihică, imunizări profilactice și educația copilului.

Creșterea și dezvoltarea copiilor reprezintă un proces extrem de dinamic, ce suferă, de-a lungul evoluției, mai multe accelerări de ritm.

Nevoile nutriționale trebuie să asigure dezvoltarea lor fizică, diferitele funcții ale organismului, menținerea stării normale de sănătate și să permită creșterea și dezvoltarea staturală și ponderală a copilului, dar și dezvoltarea psiho-motorie și intelectuală. Aceste nevoi nutriționale sunt variabile de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, de viteza de creștere, de caracteristicile genetice și factorii de mediu. Cea mai importantă perioadă este perioada de sugar, mai ales primele luni de viață, în care importanța asigurării acestor principii nutritive este cerută de creșterea foarte rapidă în greutate și în lungime, ca și de multiplicarea și maturarea celulelor creierului.
În ultimii ani, a crescut importanța evaluării nutriţionale datorită unei mai bune cunoaşteri a relaţiei dintre starea de nutriţie și starea de sănătate şi datorită capacităţii medicului de a modifica statusul nutriţional. Evaluarea statusului nutriţional a devenit un instrument important al îngrijirii medicale. Orice alterare, în exces sau în deficit, se însoţeşte de creşterea morbidităţii şi agravarea prognosticului afecţiunilor intercurente. Majoritatea metodelor şi mijloacelor de evaluare a statusului nutriţional s-au dezvoltat cu scopul de a identifica corect, în timp util, riscul de apariție a variațiilor ponderale.

Vaccinarea este o parte esențială a sănătății publice; mulți părinți au griji și întrebări, ceea ce este de înțeles când accesul la informații de tot felul a devenit atât de simplu. Familia beneficiază, în timpul vizitelor medicale, de informare corectă și conștientizare privind beneficiile vaccinării, precum și a riscurilor asumate prin nevaccinare. Este important de discutat din timp despre programul național de vaccinare şi, în plus, despre vaccinările opţionale. În acest mod, împreună, se stabilește schema de vaccinare optimă.
Dezvoltarea psiho-motorie a copilului este dependentă de maturarea sistemului nervos, de codul genetic individual şi de influenţa mediului social.

Un alt aspect al dezvoltării armonioase, îl constituie administrarea vitaminei D; dozele profilactice de vitamina D vor fi ajustate în funcţie de particularităţile individuale ale copilului şi de factorii de risc pentru apariția rahitismului.

Pentru a avea un viitor adult sănătos, este importantă supravegherea creșterii și dezvoltării, începând încă din timpul vieții intrauterine, prin vizite medicale periodice. Un rolul esențial revine modului în care comunicăm și transmitem informații și dialogului constructiv între parteneri: medici – părinți – copil, deopotrivă.