Articole medicale

03.09.2013

Melasma - cauze, căi de prevenție și tratament

Melasma este o afecțiune întâlnită mai ales la femei și e caracterizată prin apariția la nivelul feței sau gâtului a unor pigmentații maronii sub formă de pete sau plăci. Leziunile apar de obicei pe frunte, în zona perioculară, deasupra buzei superioare, în zona obrajilor și, mai rar, în zona gâtului. Apariția frecventă a petelor maronii în cursul sarcinii a dat bolii și denumirea populară de „masca gravidică”.

Deși cauza exactă a melasmei nu este cunoscută, au fost identificați mai mulți factori favorizanți:

1. Factori genetici predispozanți, adică existența în familie a unor persoane cu probleme similare.

2. Expunerea solară

Pe lângă alte efecte nedorite, lumina UV stimulează melanocitele, celule responsabile de producția cutanată de melanină, iar acestea produc hiperpigmentații localizate. Melasma se accentuează în timpul verii, în perioadele de expunere solară; chiar și în condițiile unui tratament corect al afecțiunii, lipsa fotoprotecției determină recurența leziunilor.

3. Fototipurile cutanate mai închise

Deși pielea închisă la culoare este considerată rezistentă la agresiunea luminii UV, având mai multe melanocite, mai mult pigment și, deci, o toleranță solară mai bună, tendința persoanei de a se expune excesiv la soare, fără a asigura și o fotoprotecție adecvată, determină adesea apariția melasmei.

4. Profil hormonal particular

Dezechilibrele hormonale (ovariene, tiroidine) sau profilul hormonal specific perioadei de graviditate pot să inducă apariția leziunilor la persoanele predispuse.

De asemenea, incidența mai mare a melasmei în ultimii ani poate fi determinată și de cazurile frecvente de hiperestrogenie (nivel crescut de estrogen) asociate cu nivelul ridicat de stres, existența de țesut adipos excedentar, consumul de medicamente și alcool ce afectează funcția hepatică (ficatul este principalul organ de metabolizare estrogenică) sau cu asimilarea de xenoestrogeni, adică de estrogeni „străini", care provin din diverse substanțe cu care organismul intră în contact și care acționează asupra sistemului endocrin ca falși mesageri. Diverse tipuri de medicamente fotosensibilizante, antibiotice, contraceptive orale, produse cosmetice fotosensibilizante sau pigmentante (parfumuri, creme, etc.) pot declanșa sau agrava leziunile pigmentare.

Tratamentul
Melasma este una dintre afecțiunile cutanate caracterizate printr-o tendință foarte mică de remisiune spontană. Este important ca tratamentul să fie îndelungat, consecvent, efectuat sub supraveghere medicală. Depigmentarea se realizează cu blândețe, altfel iritația produsă prin medicație locală poate antrena agravarea leziunilor.

Produsele depigmentante conțin în general derivați de chinonă, acid azelaic, acid kojic, rucinol, licorice, soia, nicotinamidă, vitamina C, retinol, alfahidroxiacizi, substanțe antioxidante etc.. Alegerea produsului potrivit pentru fiecare pacient sau a combinației optime de substanțe este sarcina medicului. Tratamentul este condus astfel încât iritația locală să fie controlată, pentru a preveni orice risc de intensificare a pigmentației.

Tratamentul la cabinet al melasmei include proceduri avansate, care pot fi efectuate doar de către specialiști și care se bazează pe tehnologii moderne de estetică medicală. Medicul are la îndemână soluții diverse, pe care le utilizează sau combină în funcție de situația și nevoile fiecărui pacient în parte:

  • microdermabraziune – exfoliere mecanică, realizată cu cristale;
  • mezoterapie depigmentantă – procedură neinvazivă, ce utilizează electroporația pentru a introduce în straturile profunde ale pielii un cocktail adecvat de substanțe active;
  • peeling superficial – cu alfahidroxiacizi sau cu TCA (acid tricloroacetic);
  • tehnologie IPL (lumină intens pulsată) – cu filtru adaptat tulburărilor pigmentare;
  • tehnologie laser de tip Fraxel – pentru regenerare celulară;
  • terapie Intraceuticals – bazată pe producerea și utilizarea oxigenului hiperbaric pentru infuzia în profunzime a unor seruri speciale cu molecule transportoare, tehnologia utilizează acid hialuronic, vitamine (A,C,E) și antioxidanți puternici pentru a șterge semnele îmbătrânirii și a conferi tenului un aspect luminos, uniform, relaxat; efectele sunt imediate și vizibile.

Tratamentul la domiciliu, efectuat la recomandarea medicului, are rolul de consolida efectele tratamentului de cabinet și de a le menține în timp; de obicei, tratamentul la domiciliu include:

  • aplicarea unui produs depigmentant – va acționa în timpul serii și al nopții; are conținut de retinol (asigură reînnoirea celulară, proces ce încetinește pe măsura înaintării în vârstă), vitamina C, agenți exfolianți ușori, substanțe depigmentante;
  • agent exfoliant ușor – creme sau loțiuni cu conținut de alfahidroxiacizi;
  • fotoprotecție strictă – cremă cu factor de protecție 50+, cu filtre pentru UVB și UVA, aplicată corect, în cantitate suficientă.

Se recomandă ca toate aceste forme de tratament să fie completate de un regim de viață echilibrat, în care să se evite stresul (ce influențează balanța hormonală), și de o alimentație sănătoasă, cu mai puține alimente procesate și cu un consum regulat de fibre (pentru sănătatea tractului intestinal) și de alimente cu efect antioxidant.