Articole medicale

ORL
23.06.2021

Otita seroasă

Dr. Andreea Boboc

Medic primar ORL

Otita medie este o inflamație a urechii medii care poate fi exprimată în forma acută ca otita medie acută sau în formă cronică ca otită medie cu efuzie/otită seroasă cronică/mucotimpan/seromucotimpan. Otita seroasă este o formă nesupurativă de otită medie și este caracterizată prin insuficiență tubară asociată cu hipersecreția glandelor sero-mucoase ale cavo-timpanului.

Otita seroasă poate fi acută sau cronică. Forma cronică se referă la patologie ce depășeșete în general 8-12 săptămâni. Termenul internațional agreat pentru otita medie cronică cu lichid în spatele timpanului este de otitis media with effusion.

Etiologia acestei afecțiuni este strâns legată de funcția tubei auditive. Tuba auditivă (trompa lui Eustachio) este o structură care asigură comunicarea urechii medii cu rinofaringele. Are ca funcție aerisirea urechii medii, drenajul și protejarea de infecții de la nivelul rinofaringelui. Afecțiunile sale pot fi acute sau cronice și se manifestă prin:

  • hipofuncție cauzată de obstrucție sau insuficiența deschiderii orificiului tubar;
  • malfuncție prin închidere insuficientă sau tuba beantă.

Cea mai importantă afectare apare în palatostafiloschizis.

Există o hipofuncție fiziologică la copii, în general până la vârsta de 7 ani, ce se exprimă printr-o obstrucție tubară fiziologică. Aceasta este cauzata de poziția axei bazei de craniu ce are ca și consecință lipsa atașării mușchiului tensor al vălului palatin pe cartilajul tubar și astfel se explică un tonus scăzut la nivel palat și un orificiu cartilaginos larg. Aceasta se corectează cu dezvoltarea copilului.

Afectarea mecanică a tubei auditive poate avea cauza intraluminală sau extraluminală.

Modificările intraluminale sunt datorate îngroșării mucoasei (reflux, infecții), colesteatomului de ureche medie sau polipilor urechii medii. Este perturbată astfel funcția ciliară și perturbat transportul mucusului de la nivel timpanic către faringe.

Modificările extraluminale sunt cauzate de afecțiuni ale spațiului extratubar: polipi, tumori.

De ce apar otitele?
 

Afectarea trompei lui Eustachio este cea mai importantă cauză a afecțiunilor urechii medii. Există și o afectare primară a mucoasei cavumului timpanic în dischinezia ciliară.

O funcționare eficientă a tubei este o condiție absolută în vederea chirurgiei urechii medii, de aceea timpanoplastiile nu se efectuează de regulă înainte de împlinirea vârstei de 7-8 ani.

Deviația de sept sau hipertrofia cornetelor inferioare are o influență relativ minoră în disfuncția tubară. Chiar și în cazul atreziilor choanale s-a dovedit prezența funcției tubare.

Mucotimpanul la copii
 

În otita medie cronica mucoidă, simptomele se centrează pe afectarea auzului și, indirect, a dezvoltării vorbirii și a capacităților școlare.
Asa cum s-a explicat mai sus, există un grad de hipofuncționalitate fiziologică cauzat de poziția axei bazei de craniu și a inserției mușchiului tensor al vălului palatin la care se adaugă prezența unei tube scurte.
Din cauza insuficienței tubare, nu are loc aerisirea eficientă a urechii medii, cu resorbție gazoasă, dezvoltarea unei presiuni negative în cavitatea timpanului, ce duce la o metaplazie a mucoasei cu îngroșare submucoasă și apariția unui exudat vâscos.
În 50% dintre cazuri, în exudat se decelează prezența de bacterii ca Haemophilus Influenzae, Streptococi și Branhamella Catharrallis.
Otita medie apare de regulă după o infecție virală a căilor respiratorii superioare. Virusurile frecvente care pot cauza o otită medie acută sau instalarea unei otite medie cronice sunt: Virusul sincițial respirator, rhinovirus, adenovirus, virusurile paragripale și coronavirus.
Aproape 90% dintre copii dezvoltă în copilarie unul sau mai multe episoade de otită medie. Din aceștia cca 10% dezvoltă mucotimpan cronic ce poate duce la atrofia timpanului și dezvoltare de pungi de retracție, atelectazie de ureche medie.
Factorul perturbator este reprezentat de modificări la nivelul rinofaringelui, respectiv de prezența vegetatiilor adenoide. La nivelul vegetațiilor, se dezvoltă un biofilm ce întreține infecții recidivante. Bacteriile predominant cauzale pe care le regăsim în acest biofilm sunt S. pneumoniaeH. influenzae and M. catarrhalis. 

Metode de diagnostic
 

Un diagnostic corect poate impune mai multe tipuri de investigații:

  • Otomicroscopie – retracție timpanică, timpan mat, îngroșat, desen vascular accentuat, nivel lichidian în spatele timpanului sau lichid cu bule de aer, timpan imobil la otoscopia cu specul pneumatic, bombarea timpanului caracterizează un stadiu presupurativ.
  • Timpanograma – tip B, aspect plat.
  • Audiograma tonală arată o hipoacuzie de transmisie în medie de 20-30 db.

Hipoacuziei de transmisie i se poate asocia o hipoacuzie ce implică și urechea internă, în special pe frecvențele înalte.

Care sunt metodele de tratament?
 

Nu există un consens absolut în ce privește tratamentul otitei medii seroase. În general, tratamentul poate fi conservativ, de așteptare sau chirurgical.

Tratamentul conservativ poate include mai multe tipuri de medicamente: antibiotic, antiinflamatorii nesteroidiene sau steroidiene, antihistaminice, mucolitice, picături nazale vasoconstrictoare. De asemenea, dacă nu avem de-a face cu o fază acută, putem recurge și la folosirea unui balon nazal ce ajută la permeabilizarea trompei lui Eustachio. În acest caz, ne referim mai degrabă la o fază de așteptare. Ordinea administrării acestor medicamente sau asocierea lor nu urmează un standard de terapie.

Tratamentul chirurgical este, însă, standard centrat la copii pe îndepărtarea vegetațiilor adenoide care obstruează orificiile tubare și găzduiesc biofilmul bacterian. În același timp operator, are loc și evaluarea microscopică a timpanului, cu efectuarea de paracenteză și inserția de aeratoare transtimpanice dacă este necesar.
Uneori este necesară reinserția de aeratoare care confirmă faptul că o astfel de otită nu s-ar fi vindecat spontan și tratamentul chirurgical este cel curativ.
Rata de succes este de peste 85%. În diferența de 15 % este necesară reintervenția chirurgicală.
O metodă nouă de tratament și încă în studiu este și dilatarea endoscopică a orificiilor tubare la copii.

Concluzii
 

  1. Otita medie seroasă este o patologie frecventă a copiilor. Această patologie incorect sau incomplet tratată poate duce la sechele cicatriciale la nivelul timpanul, cu afectarea auzului, a dezvoltării vorbirii, a integrării sociale sau infecții cronice cu impact asupra calității vieții.
  2. Părinții trebuie consiliați și implicați de la debut în pașii decizionali ce privesc managerierea cât mai promptă a afecțiunii.
  3. În faza acută, tratamentul este de regulă medicamentos și necesită urmărirea răspunsului și a evoluției.
  4. Tratamentul curativ chirurgical, atunci când se impune, este reprezentat de adenoidectomie cu paracenteză, eventual și cu inserție de aeratoare transtimpanice.

Powered by Froala Editor